Ziua Bucovinei este serbată anual pe 28 noiembrie. Legea privind declararea acestei sărbători a fost promulgată în data de 28 octombrie 2015.
Această sărbătoare marchează momentul în care, după aproape un secol şi jumătate de ocupaţie străină, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integrantă a ţării din care fusese ruptă în 1775.
În urmă cu 101 de ani, în 15/28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei adopta, la Cernăuţi, moţiunea privind „Unirea necondiţionată şi pe vecie a Bucovinei, în vechiile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României’”.
Prin decretul din 18/31 decembrie 1918, regele Ferdinand I a consfinţit actul unirii Bucovinei cu România, când doi reprezentanţi ai acestei provincii istorice au intrat în Guvernul României. Parlamentul român, întrunit în şedinţă solemnă la 29 decembrie 1919, a confirmat actul Unirii.
Primul act al procesului de reîntregire naţională a statului român a fost emis în 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Ţării, întrunit în şedinţă festivă, a votat unirea Basarabiei cu România.
În timpul războiului, Bucovina a avut multe de îndurat, ca urmare a repetatelor operaţii militare desfăşurate pe teritoriul său şi a ocupaţiei ruseşti din unele zone. Totodată, mii de tineri români au fost înrolaţi în armata austriacă. Pe de altă parte, numeroşi preoţi români, învăţători şi chiar ţărani simpli au fost ridicaţi de la vetrele lor şi trimişi în lagărele de concentrare.
În 4/17 octombrie, deputaţii români din Parlamentul de la Viena au constituit Consiliul Naţional Român din Austria, iar 16/29 octombrie 1918, venea declaraţia de răspuns a ”Corpului voluntarilor transilvăneni şi bucovineni” la manifestul amintit mai sus, în care, exprimându-se voinţa românilor, se proclama dezlipirea provinciilor româneşti Transilvania, Banatul, Maramureşul şi Bucovina de la Austro-Ungaria şi reunirea lor cu România.
La iniţiativa lui Iancu Flondor şi Sextil Puşcariu, în strânsă legătură cu evoluţia evenimentelor din Imperiu, cu acţiunile întreprinse de români în Transilvania şi faţă de ameninţarea politică şi militară a ucrainenilor, la 14/27 octombrie a fost organizată la Cernăuţi, o importantă adunare naţională, la care au participat deputaţii din Parlamentul de la Viena, foştii deputaţi din ultima Dietă bucovineană, dar şi alţi reprezentanţi ai populaţiei româneşti.
La 15/28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi, s-au desfăşurat lucrările Congresului General al Bucovinei. S-au aflat la Cernăuţi, câteva mii de locuitori veniţi din diferite colţuri ale Bucovinei.
Astfel, membrii Congresului General al Bucovinei au hotărât: „Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru cu Regatul României”.
Unirea Bucovinei cu Ţara a fost urmată şi încununată de actul istoric de la 1 Decembrie 1918, când a avut loc Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia care a hotărât Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
Manifestări de Ziua Bucovinei la Suceava
De Ziua Bucovinei vor fi depuse coroane de flori la statuia lui Iancu Flondor din municipiul Suceava, iar la Consiliul Județean va avea loc o ședință solemnă, în cadrul căreia veteranul de război Nicolae Berariu va fi premiat.
Pe esplanada Casei de Cultură va fi deschis la ora 15:00 Târgul de Crăciun din Suceava, iar la ora 17:00, în Sala Mare a Casei de Cultură va începe un spectacol artistic organizat de municipalitate, informează Obiectiv de Suceava.
Foto credit: hailadorna.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 265
Id: 68383
Data: Nov 28, 2019
Imagine:
Joi se împlinesc treizeci de ani de la trecerea la cele veşnice a unuia dintre marii duhovnici români ai secolului trecut, Părintele Arsenie Boca.
Teolog, pictor și duhovnic, Părintele Arsenie a fost de-a lungul timpului stareț la Mănăstirea Brâncoveanu – Sâmbăta de .....
Data: Nov 28, 2019
Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a împlinit joi 10 ani de când a devenit Arhiepiscopul Aradului. Cu acest prilej, Patriarhul României a adresat Înaltpreasfinţiei Sale un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut în 4 iunie 1936 la Timișoara, primind la .....
Data: Nov 28, 2019
Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului a prezidat liturghia şi slujba parastasului oficiate joi la Mănăstirea Prislop la împlinirea a 30 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, informează Episcopia Devei şi Hunedoarei.
Împreună cu Mitropolitul Ardealului au .....
Data: Nov 28, 2019
În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din cadrul Palatului Patriarhiei va avea loc în 5 decembrie 2019, spectacolul cultural-artistic „Sfântul Nicolae în mijlocul copiilor”. Cinci grupuri de copii din parohii și școli vor fi protagoniștii evenimentului.
Evenimentul .....
Data: Nov 28, 2019
Arhiepiscopul Ieronim al Atenei a întins o mână de ajutor unor vârstnici care locuiau sub cerul liber în apropierea unei biserici din Atena în urma evacuării din apartamentul închiriat.
Ierarhul i-a vizitat săptămâna trecută, a stat de vorbă cu ei şi s-a oferit să le .....
Data: Nov 28, 2019
Delegația Patriarhiei Române care va participa la sfințirea primei biserici românești de pe continentul african a ajuns la Johannesburg.
Din delegația condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, fac .....
Data: Nov 28, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).