Ziua Bunicilor în parohia Sf. Grigorie Teologul din Schiedam, Ţările de Jos

Cea de-a VIII-a ediţie a Zilei Bunicilor, un proiect al Asociaţiei „Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei ortodoxe române „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, a avut loc la 8 septembrie a.c., după săvârșirea de către Părintele paroh Protopop Dr. Ioan Dură a Sfintei Liturghii la Praznicul Nașterii Maicii Domnului. La Sfânta Liturghie au fost cinstiţi şi Sfinții Dumnezeieşti Părinți Ioachim şi Ana, bunicii dupӑ trup ai Domnului nostru Iisus Hristos.

 

În cuvântul de deschidere a festivității, doamna preoteasă Christina Dură i-a felicitat pe bunicii prezenţi şi a vorbit despre ideea instituirii în parohie a Zilei Bunicilor ca semn de omagiere a celor care, cu dragoste şi jertfă, şi-au crescut nepoţii, precum și despre cele şapte ediţii anterioare. 

 

Sărbătorită până în prezent numai în parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, Ziua Bunicilor se cuvine să devină o sărbătoare națională prin care societatea românească şi comunitățile române din diasporă să aducă bunicilor cinstirea pe care aceştia o merită. Au fost prezentate demersurile Părintelui paroh şi ale Consiliului Asociaţiei pentru o sărbătoare naţională dedicată bunicilor şi, în acest context, stadiul propunerii legislative de instituire în România a unei Zile naţionale a Bunicilor, propunere adoptată deja de Senat şi aflată în dezbatere în Camera Deputaţilor.

 

La această ediţie a Zilei Bunicilor, Părintele Ioan a vernisat expoziţia „Ȋnălţarea Sfintei Cruci, înălţarea creştinilor” prin care parohia va participa, la 14 septembrie a.c., la Ziua Monumentelor naţionale Olandeze, un eveniment pe care guvernul olandez îl organizează anual pentru a pune în valoare monumentele naţionale de pe întreg teritoriul ţării. 

 

Expoziţia „Ȋnălţarea Sfintei Cruci, înălţarea creştinilor” constă din peste 70 de cruci confecţionate, în marea lor majoritate, de enoriaşe şi enoriaşi ai parohiei şi elevi ai şcolii parohiale, respectiv fotografii ale crucilor de la mormintele bunicilor acestora. Exponatele – cruci pictate, sculptate, brodate, cusute pe etamină sau la război, asamblate din bucăţi de mozaic, aranjamente florale - excelează prin creativitate, măiestrie şi originalitate, conferind expoziţiei o valoare de unicitate, cel puţin în diaspora românească. Ȋn expoziţie au fost integrate şi trei cruci maramureşene din lemn de stejar, precum şi aproximativ 20 de cruci originare din mai multe țări.

 

Ȋn acest an, medalia „Doamna Maria Brâncoveanu” a fost acordată, fiecăreia separatbunicelor Cecilia Chistruga, responsabilă înainte de pensionare, a secţiei de artizanat şi costume populare de la cooperativa meşteşugărească Mioriţa din Iaşi, respectiv Anca Georgeta Manoliu Dabija, fost profesor de psihologie la Universitatea din Utrecht. De asemenea, bunica Eleonora Pavel a fost sărbătorită cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani. Medalia Doamna Maria Brâncoveanu”, pictată pe lemn de iconograful Marieta Rotariu, se acordă anual, cu binecuvântarea Părintelui paroh, unor doamne care s-au remarcat într-un domeniu al cunoașterii sau au contribuit, prin puterea exemplului personal, la viața parohiei și la activitățile Asociației.

Elevii şcolii parohiale i-au omagiat pe bunici, cu emoţie şi afecţiune, printr-un scurt program artistic. La finalul festivității, bunicii au primit flori şi o iconiţă cu Sfinţii Ioachim şi Ana, au participat la tradiționala fotografie alături de Părintele Ioan şi de nepoți, precum şi la recepția organizată în onoarea lor.

 

Ȋn parohia „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu” organizează anual Ziua Bunicilor în ziua sau în preajma zilei în care Biserica Ortodoxӑ îi cinsteşte pe Sfinţii Ioachim şi Ana, bunicii dupӑ trup ai Mântuitorului. 

 

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 141

Id: 81833

Data: Sep 10, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).