Ziua Drapelului Național a fost instituită în amintirea datei de 26 iunie 1848, când guvernul revoluționarilor pașoptiști a decretat tricolorul ca simbol național. Un istoric menționează că sunt documente care atestă folosirea ca simbol național a tricolorului românesc încă din 1834.
Valeria Bălescu, doctor în istorie și muzeograf la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, spune că Alexandru Dimitrie Ghica (fratele domnului Grigore al IV-lea Ghica, primul domn pământean de după revoluţia lui Tudor Vladimirescu) a obţinut de la Imperiul Otoman dreptul „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”.
Astfel, drapelul național a apărut „în condiţiile creşterii conştiinţei naţionale în Principatele Române, a afirmării dezideratelor de libertate şi unitate naţională”, afirmă muzeografa.
„Steagul pentru corăbii avea două culori (galben şi roşu), iar cel pentru oştire avea, dispuse orizontal, cele trei culori: roşu, galben şi albastru, cu un vultur la mijloc”, precizează ea.
Valeria Bălescu mai menționează că din timpul domnitorului Alexandru D. Ghica s-a păstrat un document în care este redată cuvântarea pregătită pentru ceremonia de sfinţire a steagurilor oştirii în prezenţa domnitorului. Discursul era consemnat de Radu Teampe, protopopul ortodox al Braşovului.
„Lucrarea a fost tipărită chiar în 1834, cu titlul: Cuvânt la Sfinţirea steagurilor Ţării Româneşti. Prin conţinutul de idei, ea reprezintă chintesenţa gândirii patriotice a epocii, făcându-ne să înțelegem ceea ce însemna atunci Tricolorul şi jurământul militar rostit sub flamurile sale și care trebuia înțeles ca o garanţie de apărare a Ţării”, subliniază Valeria Bălescu.
Istoricul adaugă că următorul domnitor a schimbat steagurile și abia Revoluția de la 1848 a readus în prim-plan tricolorul.
În fiecare an, la București de Ziua Drapelului Național, are loc ceremonia de înălțare și sfințire a steagului României. Aceasta se desfășoară în Piaţa Tricolorului din Bucureşti și este organizată cu participarea Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.
În ajunul evenimentului, steagul este coborât și depus, pentru sfințire, la biserica Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” din București. A doua zi, drapelul este readus în piaţă, binecuvântat şi ridicat pe catarg în acordurile Imnului naţional.
Și anul acesta, steagul a fost sfințit de Preotul Militar Cristian Niculescu de la Biserica militară „Sfântul Mare Mucenic Mina“ a Regimentului 30 Gardă şi Protocol „Mihai Viteazul“ din București. Ceremonia a avut loc vineri dimineață în Piața Tricolorului din Capitală.
Vezi aici galeria foto de la eveniment
Au participat Președintele Senatului, Anca Dragu, Ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, Părintele Consilier Ciprian Ioniță, din partea Patriarhiei Române, preoți militari, ataşaţi militari străini, militari veterani, cadre militare în rezervă şi în retragere.
Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României. Drapelul României are culorile plasate vertical precum urmează: albastru (la lance), galben (în mijloc) şi roşu (în afară). Albastrul este cobalt, galbenul – crom, iar roşul – vermillon.
Alte steaguri istorice
Credit foto: Basilica.ro / Mircea Florescu
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 295
Id: 74004
Data: Jun 26, 2021
Imagine:
Părintele Mitropolit Teofan a sfințit vineri Tricolorul României, într-o ceremonie prilejuită de Ziua Drapelului .....
Data: Jun 26, 2021
Românii ortodocși din Zagreb, Croația, au sărbătorit de două ori Ziua Universală a Iei: o dată la biserica parohială din Zagreb, duminică, și o dată joi, la Split. Joi, de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, biserica și-a serbat și hramul istoric.
Pe lângă români, la .....
Data: Jun 26, 2021
Un număr de 500 de volume de istorie, cultură şi spiritualitate românească au fost scanate şi introduse în Biblioteca Digitală Eurocarpatica a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae .....
Data: Jun 27, 2021
Părintele Mitropolit Laurențiu a sfințit vineri Drapelul Național la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, iar sâmbătă a binecuvântat înălțarea acestuia în .....
Data: Jun 27, 2021
Artistul Grigore Leșe oferă duminică, în curtea casei părintești din Stoiceni, județul Maramureș, un spectacol de muzică și .....
Data: Jun 27, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).