Ziua Europeana a Luptei Impotriva Traficului de Persoane in Arhiepiscopia Sucevei și Radauților

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților le-a transmis clericilor și monahilor din eparhie o circulară în care le cere ca, de Ziua Europeană a Luptei Împotriva Traficului de Persoane (18 octombrie), să informeze publicul despre acest fenomen și să se roage pentru victime. Sâmbătă, la Suceava are loc un webinar pentru profesori, preoți și lucrători cu tineretul.

Webinarul va avea următoarele module:

  • Importanța unei abordări concertate a luptei împotriva traficului de persoane – Comisar Șef de Poliție Axel Maximilian Nicolae, director la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane București (ANITP), structură a Ministerului Afacerilor Interne;
  • Prezentarea fenomenului traficului de persoane la nivel național și local – Comisar Șef de Poliție Liliana Orza, coordonatoarea Centrului Regional Suceava ANITP;
  • 6 pași pentru a nu deveni o victimă a traficului de persoane – psiholog Mihai Moisoiu de la Centrul Regional Suceava ANITP;
  • Dezvoltarea unei rețele de suport și prevenire în lupta împotriva traficului de persoane în județul Suceava, workshop de informare și angajament – prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar;

La final, participanții vor avea o sesiune de întrebări și răspunsuri și focus-grup cu tema „Rămâi în siguranță!”

Partenerii evenimentului sunt Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Centrul Regional Suceava al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane. Înscrierile se pot face aici.

Duminică, 18 octombrie, parohiile și mănăstirile din eparhie vor marca Ziua Europeană a Luptei Împotriva Traficului de Persoane prin următoarele acțiuni:

  • vor afișa un mesaj antitrafic și vor aprinde o candelă în memoria victimelor traficului de persoane;
  • vor pomeni, la slujba Trisaghionului, oficiată după Sfânta Liturghie, pe toți cei uciși de traficul de persoane;
  • preoții vor vorbi în omiliile lor despre Ziua Europeană a Luptei Împotriva Traficului de Persoane, punând accent pe compasiunea față de victime și cerând implicarea oamenilor împotriva acestui flagel.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este partener local în lupta împotriva traficului de persoane, iar Patriarhia Română a semnat un protocol de colaborare cu Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane.


Un raport al Comisiei Europene a constatat că cele mai multe persoane traficate în interiorul Uniunii Europene provin din România, iar un sfert sunt copii. Mai mult de jumătate sunt traficate în scopul exploatării sexuale.

Un exemplu de bună practică oferă Statele Unite ale Americii, unde categoriile profesionale cu cea mai mare probabilitate de a veni în contact cu persoane traficate fac cursuri de identificare a victimelor: lucrătorii din transporturile auto, feroviare și aeriene, lucrătorii vamali și polițiștii, medicii și preoții.

În România, o organizație care oferă formări gratuite de acest tip este eLiberare.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).