Ziua Forțelor Aeriene Romane: Sfantul Ilie este ocrotitorul aviatorilor romani

Ziua Forțelor Aeriene Romane și a Aviației Romane este serbată anual in data de 20 iulie, de sărbătoarea Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviatorilor.

Aviația militară romană a luat naștere in anul 1910, cand Aurel Vlaicu a proiectat primul avion militar care a fost realizat de Arsenalul Armatei. Un an mai tarziu au fost brevetați primii ofițeri ca piloți, in 1912 a fost deschisă prima școală militară, iar in 1913 a fost adoptată legea care organiza aeronautica romanească, conform site-ului oficial al Forțelor Aeriene Romane.

In anul 1915 s-a inființat Corpul de Aviaţie, pus sub conducerea locotenentului-colonel Constantin Găvănescu. Astfel, aviaţia militară a devenit o armă de sine stătătoare (pană la această dată ea a fost considerată o specialitate a geniului).

Aeronautica romană a participat la marile bătălii purtate de armata romană in sudul Moldovei (Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz) indeplinind misiuni de informaţii, atac asupra poziţiilor inamice, vanătoare şi apărare antiaeriană.

Piloții militari ai aviației romane au contribuit la Marea Unire de la 1918, locotenentul av. Vasile Niculescu şi căpitanul Victor Precup au anunțat in Transilvania că urma să se intrunească Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia.

In anul 1936 s-a infiinţat Ministerul Aerului şi Marinei, cea mai inaltă formă de autonomie pe care au avut-o aviaţia şi marina. Prima personalitate care a ocupat funcţia de ministru a fost comandorul(r) ing. Radu Irimescu, veteran al Primului Război Mondial.

Aviația romanească a cunoscut un parcurs ascendent, urmand etape care au contribuit la crearea Forțelor Aeriene Romane.

Ceremonii

Cu ocazia Zilei Aviației Romane și a Forțelor Aeriene se desfășoară mai multe ceremonii militare și religioase.

La Monumentul Eroilor Aerului,din Piața Aviatorilor are loc un eveniment aniversar la care vor fi prezentate aeronave militare aflate in posesia Forțelor Aeriene Romane, elicoptere ale Ministerului Afacerilor Externe și ale Serviciului Roman de Informații și aeronave Extra 300 ale Aeroclubului Romaniei.

Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul este considerat ocrotitorul spiritual al aviatorilor romani intrucat, potrivit Cărții a patra a Regilor, a fost ridicat cu trupul la cer in vartej de vant, intr-un car de foc, tras de cai invăluiți in�foc.

In timpul regimului comunist, data la care se serba ziua aviatorilor romani a fost stabilită pentru 17 iunie, in amintirea primului zbor al lui Aurel Vlaicu in aparatul proiectat și construit de el.

După 1990, ziua aviatorilor a fost serbată in ambele date, iar din anul 2004 aceasta este celebrată�numai de sărbătoarea Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul.

Foto credit: Statul Major al Forțelor Aeriene / Bogdan Pantilimon


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 101

Id: 81496

Data: Jul 21, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).