Ziua Mondiala a Sanatații 2020 este dedicata asistentelor medicale și moașelor

Ziua de 7 aprilie 2020 este închinată muncii asistentelor medicale și moașelor. De altfel, 2020 a fost declarat de Organizația Mondială a Sănătății „Anul asistentelor medicale și moașelor”.

Tema Zilei Mondiale a Sănătății de anul acesta are scopul de a le reaminti liderilor mondiali rolul uriaș pe care îl joacă asistentele și moașele în menținerea sănătății lumii.

În contextul actual, al pandemiei de Covid-19, asistentele medicale şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii se află în prima linie oferind îngrijiri şi tratament de calitate, susţinând dialogul comunitar în abordarea temerilor şi întrebărilor şi atunci când este nevoie de colectarea datelor pentru studiile clinice, amintește Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Ziua Mondială a Sănătăţii va evidenţia starea actuală a asistentei medicale în întreaga lume. OMS şi partenerii săi vor face o serie de recomandări pentru consolidarea efectivelor de asistente medicale şi moaşe.

OMS precizează că la nivel global, 70% din forţa de muncă din domeniul social şi cel al sănătăţii sunt femei. Asistentele şi moaşele reprezintă o mare parte dintre aceasta, ele jucând un rol esenţial în îngrijirea oamenilor de pretutindeni, inclusiv în perioade de epidemie, în anumite contexte fragile sau în stări de conflict.

Asistentele şi moaşele au o relaţie cu pacienţii lor, care se bazează pe încredere. Totodată, cunoaşterea imaginii complete a sănătăţii cuiva ajută la îmbunătăţirea îngrijirii şi la economisirea de bani. Ele cunosc, de asemenea, tradiţiile, culturile şi practicile comunităţilor lor, ceea ce le face indispensabile în timpul unui focar de epidemie sau al unei situaţii de urgenţă, precizează Agerpres.

Investiţia mai mare în moaşe, care sunt esenţiale pentru sănătatea mamei şi a nou-născutului, precum şi pentru planificarea familiei, ar putea evita peste 80% din toate decesele materne sau ale nou-născuţilor din prezent. Iar când o moaşă sau un grup de moaşe oferă îngrijiri de la începutul sarcinii până la sfârşitul perioadei postnatale, aproape un sfert din naşterile premature pot fi prevenite.

Societățile trebuie să facă mai mult pentru a asigura asistentelor medicale şi moaşelor un mediu ferit de pericole, în care să îşi desfăşoare activitatea, să fie respectate de colegii medicali şi de membrii comunităţii şi munca lor se fie integrată între alte specialităţi din domeniul sănătăţii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite care a fost creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva. Ziua mondială a sănătăţii a fost marcată pentru prima dată în 1950.

Sursă Foto: Medi Jobs

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 259

Id: 69761

Data: Apr 7, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).