Ziua Naționala pentru Adopție: Evenimente, cifre, propuneri

Ziua Naţională pentru Adopţie a fost instituită în martie 2014 prin concretizarea unei inițiative legislative susținută de parlamentari din întreg spectrul politic, pentru a promova și încuraja adopția, dar și găsirea de soluţii pentru a simplifica proceduril din domeniu.

Legea prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile.

Adopția, act responsabil și iubitor

Anul acesta, Alianța România Fără Orfani marchează Ziua Națională pentru Adopție la București, Iași și Pitești, prin evenimente pentru părinți și copii.

La evenimentul din București, scriitoarea Veronica Iani va susține un atelier de lectură în care va citi cartea ei, „Tudor. O poveste despre adopție”, în care se explică ce este copilul adoptat: un copil născut din iubire în inima părinților adoptivi, care este iubit și de mama biologică, deoarece l-a oferit spre adopție din responsabilitate, nu pentru că și-a dorit să-l abandoneze.

Legislație

Persoana/familia care dorește să adopte trebuie să se adreseze Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) în a cărei rază teritorială domiciliază unul dintre adoptatori sau unui organism privat român autorizat (OPA). După evaluare, va obține atestatul de adoptator, valabil cinci ani, timp în care persoana sau familia pot căuta un copil pe care să-l adopte.

Instanța judecătorească de la domiciliul copilului este competentă să se pronunțe cu privire la deschiderea procedurii de adopție a unui copil, dacă constată că toate demersurile privind reintegrarea/integrarea copilului în familia sa biologică au eșuat și apreciază că adopția este în interesul copilului.

Copiii adoptabili din România nu pot fi adoptați decât de cetățeni români din străinătate, iar adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare trebuie să fie rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul adoptabil. Autoritatea în materie de adopție internațională este Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Propuneri

Marșul pentru viață România și Republica Moldova propune în fiecare an legiferarea începerii procedurii de adopție din timpul sarcinii, după modelul australian și american.

Aceasta ar sprijini mamele să aleagă viața pentru copiii lor fără grija zilei de mâine. Ar fi și în beneficiul copilului, care în centrele de plasament nu se dezvoltă normal din cauza lipsei de suficientă afecțiune.

Legea australiană prevede până și o perioadă de moratoriu după naștere, în care mama biologică are posibilitatea legală de a se răzgândi și a păstra copilul pentru a-l crește ea însăși. De asemenea, legea australiană și cea americană permite, opțional, ca mama biologică să păstreze legătura cu familia adoptivă pentru a asista la momentele importante din viața copilului.

Știați că…?

  • …în România sunt peste 46.000 de copii în sistemul de protecție al copilului, din care doar mai puțin de 6.000 sunt declarați adoptabili.
  • …familiile atestate ca putând să adopte sunt cu puțin mai multe de 3.000. În general, majoritatea își doresc copii mici, dar procesul de declarare a unui copil adoptabil trenează adesea și copiii ajung să stea în sistem mai mult decât le-ar face bine.

Un copil din sistemul public de protecția copilului…

  • …pierde 1-2 puncte din IQ pe lună din cauza lipsei de atenție și afecțiune, a lipsei de apropiere și protecție pe care numai mediul familial îl poate oferi;
  • …prezintă un risc de 10 ori mai mare de a fi exploatat decât un copil normal
  • …prezintă un risc de 10 ori mai mare de a încerca să-și ia viața decât un copil normal

Vezi și:

Foto credit: Pexels.com

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 334

Id: 77056

Data: Jun 3, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).