Ziua Naţională pentru Adopţie a fost instituită în martie 2014 prin concretizarea unei inițiative legislative susținută de parlamentari din întreg spectrul politic, pentru a promova și încuraja adopția, dar și găsirea de soluţii pentru a simplifica proceduril din domeniu.
Legea prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile.
Adopția, act responsabil și iubitor
Anul acesta, Alianța România Fără Orfani marchează Ziua Națională pentru Adopție la București, Iași și Pitești, prin evenimente pentru părinți și copii.
La evenimentul din București, scriitoarea Veronica Iani va susține un atelier de lectură în care va citi cartea ei, „Tudor. O poveste despre adopție”, în care se explică ce este copilul adoptat: un copil născut din iubire în inima părinților adoptivi, care este iubit și de mama biologică, deoarece l-a oferit spre adopție din responsabilitate, nu pentru că și-a dorit să-l abandoneze.
Legislație
Persoana/familia care dorește să adopte trebuie să se adreseze Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) în a cărei rază teritorială domiciliază unul dintre adoptatori sau unui organism privat român autorizat (OPA). După evaluare, va obține atestatul de adoptator, valabil cinci ani, timp în care persoana sau familia pot căuta un copil pe care să-l adopte.
Instanța judecătorească de la domiciliul copilului este competentă să se pronunțe cu privire la deschiderea procedurii de adopție a unui copil, dacă constată că toate demersurile privind reintegrarea/integrarea copilului în familia sa biologică au eșuat și apreciază că adopția este în interesul copilului.
Copiii adoptabili din România nu pot fi adoptați decât de cetățeni români din străinătate, iar adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare trebuie să fie rudă până la gradul al patrulea inclusiv cu copilul adoptabil. Autoritatea în materie de adopție internațională este Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).
Propuneri
Marșul pentru viață România și Republica Moldova propune în fiecare an legiferarea începerii procedurii de adopție din timpul sarcinii, după modelul australian și american.
Aceasta ar sprijini mamele să aleagă viața pentru copiii lor fără grija zilei de mâine. Ar fi și în beneficiul copilului, care în centrele de plasament nu se dezvoltă normal din cauza lipsei de suficientă afecțiune.
Legea australiană prevede până și o perioadă de moratoriu după naștere, în care mama biologică are posibilitatea legală de a se răzgândi și a păstra copilul pentru a-l crește ea însăși. De asemenea, legea australiană și cea americană permite, opțional, ca mama biologică să păstreze legătura cu familia adoptivă pentru a asista la momentele importante din viața copilului.
Știați că…?
- …în România sunt peste 46.000 de copii în sistemul de protecție al copilului, din care doar mai puțin de 6.000 sunt declarați adoptabili.
- …familiile atestate ca putând să adopte sunt cu puțin mai multe de 3.000. În general, majoritatea își doresc copii mici, dar procesul de declarare a unui copil adoptabil trenează adesea și copiii ajung să stea în sistem mai mult decât le-ar face bine.
Un copil din sistemul public de protecția copilului…
- …pierde 1-2 puncte din IQ pe lună din cauza lipsei de atenție și afecțiune, a lipsei de apropiere și protecție pe care numai mediul familial îl poate oferi;
- …prezintă un risc de 10 ori mai mare de a fi exploatat decât un copil normal
- …prezintă un risc de 10 ori mai mare de a încerca să-și ia viața decât un copil normal
Vezi și:
Foto credit: Pexels.com
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 334
Id: 77056
Data: Jun 3, 2022
Imagine:
Ziua mondială a mediului înconjurător reprezintă unul dintre mijloacele prin care se încearcă stimularea preocupării oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător şi în acelaşi timp sensibilizarea factorilor decizionali să acţioneze în acest sens.
Ziua mondială a .....
Data: Jun 5, 2022
De Înălțarea Domnului şi Ziua Eroilor, joi, 2 iunie 2022, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit, în Catedrala Patriarhală, un cuvânt intitulat „Cruce şi Înviere, suferinţă şi biruinţă în istoria poporului român”.
Redăm textul integral, .....
Data: Jun 5, 2022
În Duminica a 7-a după Paști, 5 iunie 2022, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la .....
Data: Jun 5, 2022
Arhiepiscopii Teodosie al Tomisului și Casian al Dunării de Jos au slujit împreună cu Episcopul Visarion al Tulcii lângă Bazilica de la Niculițel sâmbătă, în ziua cinstirii Sfinților Mucenici
Data: Jun 5, 2022
„Ama Deus”, un nou cor de copii cu specific religios înființat anul acesta, a debutat de Înălțarea Domnului, la concertul tradițional de hramul Catedralei din Buzău, în prezența Arhiepiscopului Ciprian.
Concertul face parte din seria intitulată „Veniți să ne bucurăm .....
Data: Jun 5, 2022
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a fost distins sâmbătă cu titlul de Cetățean de Onoare al județului Dâmbovița.
Data: Jun 5, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).