În Uniunea Europeană, cele mai multe victime ale traficului de persoane (74%) provin din România. Grupul de Experți pentru Acțiunea împotriva Traficului de Persoane (GRETA) al Consiliului Europei a cerut luni, de Ziua UE împotriva Traficului de Persoane, ca statele membre să adopte metode prin care să combată și traficul facilitat de noile tehnologii.
Principalul scop al traficului este exploatarea sexuală, iar un sfert din victime sunt minore. Numai 0,2-0,4% reușesc să scape.
Cauzele fenomentului sunt lipsa de informare publică, destrămarea familiilor și ideoogia, care a instituit o separație artificială între industria exploatării sexuale (videochat, producție de materiale pornografice, bordeluri) și traficul de persoane.
Ce face Patriarhia
Părintele Ciprian Ioniță, Consilier la Sectorul social-filantropic al Administrației Patriarhale, a participat luni, de Ziua UE împotriva Traficului de Persoane, la o dezbatere online inițiată de Deputatul Oana-Silvia Țoiu, Președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.
Au mai participat Florica Cherecheș, Președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Maximilian Nicolae, Directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Horia Tomescu, Viceprimarul Bucureștilor, Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii, reprezentanți ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și ai societății civile.
Participanții au discutat inițiative și reforme pentru diminuarea fenomenului traficului de persoane din România.
1. Campanii publice de informare
Anul trecut, Patriarhia Română a semnat un parteneriat cu Ministerul de Interne (prin ANITP) și Primăria Capitalei, pentru dezvoltarea de acțiuni comune de prevenire a traficului de persoane. În cadrul acestei colaborări sunt pregătite campanii publice de informare.
2. Materiale de prevenție pentru parohii
O altă acțiune la nivel național a Patriarhiei Române este crearea, în parteneriat cu organizația International Justice Mission, de materiale de informare preventivă adresate preoților parohi și credincioșilor.
„Suntem aproape de finalizarea materialelor pentru parohii”, a declarat Părintele Consilier Ciprian Ioniță.
„După finalizare, ele for fi aprobate de Sfântul Sinod și trimise parohiilor din țară. Oamenii au nevoie să înțeleagă cum sunt abordate victimele, pentru a identifica riscurile înainte ca cei din jur să cadă victimă fenomenului de trafic de persoane”, a adăugat părintele.
Ce putem face ca persoane sau ca asociații?
- Să ne informăm și să vorbim despre fenomen.
- Să distribuim informații pe rețelele de socializare online.
- Să discutăm cu adolescenții și să fim atenți la ce li se întâmplă. Ei trebuie să învețe să recunoască metoda de recrutare preferată a traficanților, metoda Loverboy: un băiat mai mare și din afara cercului de prieteni alege o fată vulnerabilă emoțional, o face să se îndrăgostească de el, apoi, sub pretextul că vrea să călătorească împreună, o vinde; sau o obligă, prin șantaj sau amenințări, să se prostitueze.
- Să ne schimbăm atitudinea față de relațiile intime și să ne educăm copiii pentru păstrarea fecioriei până la căsătorie.
- Să înțelegem că toate femeile care își vând trupul sunt victime, iar prostituția nu trebuie să fie liberalizată ca orice altă „profesie”. Astfel, abordarea de a-i penaliza pe cei care solicită servicii sexuale s-a dovedit de succes în Țările Nordice în combaterea flagelului.
- Să formăm categoriile profesionale care se pot întâlni cel mai des cu persoane traficate, pentru a învățat să identifice victimele: lucrătorii din transporturi, lucrătorii vamali, polițiștii, medicii și preoții.
Foto credit: Freepik.com
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 266
Id: 75097
Data: Oct 18, 2021
Imagine:
Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, a slujit duminică în Sălaj, la Mănăstirea Bobota.
Vorbind la predică despre Pilda Semănătorului, ierarhul a subliniat că trebuie să ne lăsăm sufletele șlefuite de Domnul pentru că numai .....
Data: Oct 18, 2021
Biroul de Presă al Patriarhiei Române a transmis luni programul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care se va desfășura în perioada 21-28 octombrie 2021 la Catedrala Patriarhală.
Comunicatul precizează măsurile de protecție instituite pe parcursul .....
Data: Oct 18, 2021
Arhiepiscopul Târgoviștei a sfințit duminică biserica Mănăstirii Pătroaia Deal și a oferit Ordinul „Sfântul Ierarh Nifon” celor două doamne care au contribuit esențial la construirea ei: Stavrofora Inochentia Costache, stareța așezământului monahal, și artista Silvia Radu, .....
Data: Oct 18, 2021
Duminică, 17 octombrie, Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei a înălțat rugăciuni pentru sufletul savantului Simion Mehedinți la mormântul acestuia aflat lângă biserica din Soveja.
Evenimentul a avut loc în contextul „Anului comemorativ al celor adormiți în .....
Data: Oct 18, 2021
Ședința de organizare a evenimentelor dedicate Sărbătorii Sf. Dimitrie cel Nou a avut loc luni la Palatul Patriarhiei din București. Au participat reprezentanți ai Patriarhiei Române, ai Arhiepiscopiei Bucureștilor și ai principalelor instituții de ordine publică.
.....Data: Oct 18, 2021
Mitropolitul Serafim a slujit sâmbătă la Kufstein, în cinstea Sfinților Mărturisitori Ardeleni care au suferit în fortăreața orașului .....
Data: Oct 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).