Ziua UE impotriva Traficului de Persoane: Cele mai multe victime provin din Romania

În Uniunea Europeană, cele mai multe victime ale traficului de persoane (74%) provin din România. Grupul de Experți pentru Acțiunea împotriva Traficului de Persoane (GRETA) al Consiliului Europei a cerut luni, de Ziua UE împotriva Traficului de Persoane, ca statele membre să adopte metode prin care să combată și traficul facilitat de noile tehnologii.

Principalul scop al traficului este exploatarea sexuală, iar un sfert din victime sunt minore. Numai 0,2-0,4% reușesc să scape.

Cauzele fenomentului sunt lipsa de informare publică, destrămarea familiilor și ideoogia, care a instituit o separație artificială între industria exploatării sexuale (videochat, producție de materiale pornografice, bordeluri) și traficul de persoane.

Ce face Patriarhia

Părintele Ciprian Ioniță, Consilier la Sectorul social-filantropic al Administrației Patriarhale, a participat luni, de Ziua UE împotriva Traficului de Persoane, la o dezbatere online inițiată de Deputatul Oana-Silvia Țoiu, Președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților.

Au mai participat Florica Cherecheș, Președinta Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), Maximilian Nicolae, Directorul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), Horia Tomescu, Viceprimarul Bucureștilor, Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii, reprezentanți ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și ai societății civile.

Participanții au discutat inițiative și reforme pentru diminuarea fenomenului traficului de persoane din România.

1. Campanii publice de informare

Anul trecut, Patriarhia Română a semnat un parteneriat cu Ministerul de Interne (prin ANITP) și Primăria Capitalei, pentru dezvoltarea de acțiuni comune de prevenire a traficului de persoane. În cadrul acestei colaborări sunt pregătite campanii publice de informare.

2. Materiale de prevenție pentru parohii

O altă acțiune la nivel național a Patriarhiei Române este crearea, în parteneriat cu organizația International Justice Mission, de materiale de informare preventivă adresate preoților parohi și  credincioșilor.

„Suntem aproape de finalizarea materialelor pentru parohii”, a declarat Părintele Consilier Ciprian Ioniță.

„După finalizare, ele for fi aprobate de Sfântul Sinod și trimise parohiilor din țară. Oamenii au nevoie să înțeleagă cum sunt abordate victimele, pentru a identifica riscurile înainte ca cei din jur să cadă victimă fenomenului de trafic de persoane”, a adăugat părintele.

Ce putem face ca persoane sau ca asociații?

  • Să ne informăm și să vorbim despre fenomen.
  • Să distribuim informații pe rețelele de socializare online.
  • Să discutăm cu adolescenții și să fim atenți la ce li se întâmplă. Ei trebuie să învețe să recunoască metoda de recrutare preferată a traficanților, metoda Loverboy: un băiat mai mare și din afara cercului de prieteni alege o fată vulnerabilă emoțional, o face să se îndrăgostească de el, apoi, sub pretextul că vrea să călătorească împreună, o vinde; sau o obligă, prin șantaj sau amenințări, să se prostitueze.
  • Să ne schimbăm atitudinea față de relațiile intime și să ne educăm copiii pentru păstrarea fecioriei până la căsătorie.
  • Să înțelegem că toate femeile care își vând trupul sunt victime, iar prostituția nu trebuie să fie liberalizată ca orice altă „profesie”. Astfel, abordarea de a-i penaliza pe cei care solicită servicii sexuale s-a dovedit de succes în Țările Nordice în combaterea flagelului.
  • Să formăm categoriile profesionale care se pot întâlni cel mai des cu persoane traficate, pentru a învățat să identifice victimele: lucrătorii din transporturi, lucrătorii vamali, polițiștii, medicii și preoții.

Foto credit: Freepik.com

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 266

Id: 75097

Data: Oct 18, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).