11 L Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Olga, cea intocmai cu Apostolii si luminatoarea Rusiei

11-l-sf-mare-mc-eufimia

1. Sfanta Marea Mucenita Eufimia (+ 307) - s-a nascut in orasul Calcedon (orasul Kadikoy - Turcia) din parintii binecredinciosi Filofron si Teodosiana. In anul 307, in timpul persecutiei pornite de catre imparatul Diocletian impotriva crestinilor, Sfanta Eufimia a fost denuntata guvernatorului Prisc ca este crestina. Suferinta ei a inceput in timpul serbarii pagane inchinata zeului Ares, zeul razboiului, la care trebuiau sa participe toti locuitorii, si sa aduca jertfa idolilor. Sfanta Eufimia a refuzat sa participe la aceasta sarbatoare pagana, s-a ascuns in munti, insa a fost prinsa impreuna cu alti patruzeci si noua de crestini si au fost adusi impreuna inaintea guvernatorului Prisc pentru a fi judecati. Refuzand sa aduca jertfa idolilor, Sfanta a fost supusa numeroaselor chinuri, insa prin minune dumnezeiasca un inger al Domnului ii vindeca ranile, fapt pentru care guvernatorul a acuzat-o de vrajitorie. Primind porunca sa o arunce pe sfanta intr-un cuptor inrosit, ostasii Victor si Sosten au fost opriti de catre ingerii lui Dumnezeu, fapt pentru care cei doi ostasi s-au convertit la crestinism si au primit moarte muceniceasca din porunca guvernatorului Prisc. Alti doi ostasi, Cezar si Varus, au ascultat porunca guvernatorului si au aruncat-o in cuptor, fapt pentru care au fost pedepsiti de catre Dumnezeu. Neavand nici o arsura, sfanta mucenita a fost scoasa din cuptor si intemnitata. A doua zi dimineata, a fost adusa din nou in fata guvernatorului si supusa supliciilor. In cele din urma, Sfanta Eufimia a suferit moarte martirica fiind aruncata animalelor salbatice. Trupul sfintei a fost luat de catre parintii ei si ingropat in afara orasului; mai tarziu crestinii au dezgropat sfintele ei moaste si le-au asezat evlavie in biserica zidita in Calcedon, in numele ei. Sinodul al IV-lea Ecumenic din anul 451 s-a tinut in biserica sfintei mucenite Eufimia din Calcedon. Moastele sfintei mucenite Eufimia au fost mutate din Calcedon in biserica Sfintei Sofia din Constantinopol. Imparat Constantin Copronim (741-775), luptator impotriva sfintelor icoane, voia sa le arunce in mare, insa prin minune dumnezeiasca au fost pazite. O parte din sfintele moaste se afla in orasul Silviri (pe coasta apuseana a Marii Marmara), iar o alta parte se afla in Paris.

2. Sfanta Olga imparateasa Rusiei (+ 969) - a fost sotia printului rus Igor. Sfanta Olga s-a nascut in satul Vibutca (din apropierea orasului Pscov de astazi). Provenea dintr-un neam ales, astfel, potrivit istoricilor vremii era stranepoata lui Gostomislu, unul din marii cneji rusi din Novgorod. Dupa ce acesta a trecut la cele vesnice sotul ei, Sfanta Olga a devenit imparateasa Rusiei, deoarece fiul ei Sviatoslav era minor. Olga a fost prima principesa care a primit botezul impreuna cu multi din dregatorii sai, in timpul unei calatorii la Constantinopol, in anul 957. Intorcandu-se in Kiev, Sfanta Olga, a ridicat numeroase biserici, a adus numerosi oameni la credinta in Hristos si a distrus templele idolilor. La 11 iulie anul 969, Sfanta Olga s-a mutat cu pace la Domnul.

[gallery-j]2016/stiri/01_ianuarie/21/i/11.07[/gallery-j]

The post 11 L Sf. Mare Mc. Eufimia; Sf. Olga, cea intocmai cu Apostolii si luminatoarea Rusiei appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1282

Id: 60564

Data: Jul 11, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).