S-au implinit marţi 140 de ani de la moartea lui Ciprian Porumbescu, un talent muzical de excepţie. A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa.
Printre cele mai populare lucrări sunt: „Balada pentru vioară si orchestră” op.29, opereta „Crai nou” pusă in scenă pentru prima dată in sala festiva a Gimnaziului Romanesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883), potrivit icr.ro.
A compus muzica pentru celebrul cantec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național „Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al Romaniei, „Trei culori”.
Ciprian Porumbescu se naște la 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, intr-o casă modestă de țară, ca fiu al Emiliei și al preotului Iraclie Golembiovski. Viitorul compozitor va utiliza la inceput numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă Golembiovski-Porumbescu și mai apoi, Porumbescu.
Din cauza sărăciei, Ciprian Porumbescu nu s-a putut bucura de o formare muzicală continuă și completă. A inceput studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, unde conduce corul Societății Culturale „Arboroasa”. In anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, la festivități, alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu și alții, participă și tanărul Ciprian Porumbescu, uimind asistența cu minunatul său cantec de vioară.
Apoi, cu ocazia unei burse, iși continuă studiile la „Konservatorium fur Musik und darstellende Kunst” in Viena, cu Anton Bruckner și Franz Krenn. In această perioadă il frecventează, la Viena, pe Eusebie Mandicevschi, compozitor bucovinean, cu care se perfecționează, in particular, la teoria muzicii. Intre 1873 și 1877 a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți.
In perioada in care studiază la Viena dirijează corul Societății Studențești „Romania Jună”. Tot aici va scoate, in anul 1880, colecția de douăzeci de piese corale și cantece la unison, reunite in „Colecțiune de cantece sociale pentru studenții romani” („Cantecul gintei latine”, „Cantecul tricolorului”, „Imnul unirii – Pe-al nostru steag”), prima lucrare de acest gen din literatura noastră.
După această perioadă, urmează cea mai frumoasă etapă a vieții sale artistice. La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale „Crai nou”, piesă in două acte scrisă de Ciprian Porumbescu pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri. Succesul imens impune reluarea spectacolului in 12 și 23 martie, pe aceeași scenă. In același an, opereta este montată și la Oravița.
Ciprian Porumbescu a fost arestat pentru activitatea sa politică, timp in care a scris piesele sale cele mai valoroase. Printre lucrările sale se numără „Rapsodia romană pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de roman”, „Gaudeamus Igitur”, „Odă ostașilor romani” și altele.
La doar 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoză, Ciprian Porumbescu se stinge din viață in casa de la Stupca, sat numit azi Ciprian Porumbescu in onoarea marelui compozitor, sub ochii tatălui său și ai surorii sale, Mărioara, la 6 iunie 1883.
Anul 2023 a fost declarant „Anul cultural Dimitrie Cantemir și Ciprian Porumbescu”. Legea a fost adoptată de Parlamentul Romaniei in luna decembrie a anului trecut și promulgată de Președintele țării in prima lună a acestui an.
Anul cultural a fost instituit pentru a le comemora pe cele două personalități și operele lor.
Citeşte şi: Doi ierarhi l-au comemorat pe Ciprian Porumbescu la locul său de veci. „Vioara lui se aude și dincolo de Prut”
Sursă foto: radioromaniacultural.ro
Urmăriți-ne pe Twitter:�@AgentiaBasilica
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 208
Id: 78442
Data: Jun 6, 2023
Imagine:
Expoziția Regală „Palatul Elisabeta” va fi deschisă vizitatorilor pentru tururi ghidate in zilele de 9-11 iunie și 16-18 iunie, urmand să fie redeschisă la inceputul lunii iulie. Acest eveniment reprezintă un proiect al Asociației .....
Data: Jun 7, 2023
Slujba de hramul Catedralei Mitropolitane „Sfanta Treime” din Sibiu a fost oficiată luni de cinci arhierei. Mitropolitul Laurențiu a oferit mai multe distincții persoanelor implicate in viața Bisericii.
Sfanta Liturghie a fost .....
Data: Jun 7, 2023
Osemintele protopsaltului Anton Pann au fost reinhumate marți intr-un mormant nou la parohia bucureșteană „Sf. Stelian – Lucaci”. Cultura noastră ii datorează numeroase cărți de muzică .....
Data: Jun 7, 2023
Sinodul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale și Meridionale a transmis, intr-o scrisoare pastorală de Rusalii, că „misiunea de propovăduire a Evangheliei este o misiune specifică clerului hirotonit, episcopilor și preoților, dar .....
Data: Jun 7, 2023
In dimineața zilei de 6 iunie 2023, in jurul orei 3:30, la Mănăstirea Turnu din Targșoru Vechi, județul Prahova, a izbucnit un incendiu.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova a răspuns cu promptitudine, .....
Data: Jun 7, 2023
Membrii Asociaţiei clerului ortodox din zona mare Toronto s-au reunit in Adunare Generală, luni, 5 iunie.
Intalnirea a avut loc la Catedrala ortodoxă greacă Panagia din Toronto şi a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.
La intrunire .....
Data: Jun 7, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).