În data de 10 mai 2021 s-au împlinit 145 de ani de la declararea Independenţei României.
Sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor a proclamat Independenţa de Stat a României faţă de Imperiul Otoman în data de 9 mai, atunci când Ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu, a declarat: „În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”.
Adunarea Deputaţilor a votat, după discurs, o moţiune, cu 79 de voturi pentru şi 2 abţineri, prin care lua act că „rezbelul între România şi Turcia, cu ruperea legăturilor noastre cu Poarta şi independenţa absolută a României au primit consacrarea lor oficială”.
În aceeaşi zi, şi Senatul a adoptat o moţiune cu un conţinut identic.
Documentul a devenit lege prin semnarea/promulgarea lui de către domnitorul Carol I, în data de 10 mai 1877.
Independenţa României a fost proclamată în Parlament, însă a fost necesar ca aceasta să fie cucerită pe câmpul de luptă.
Avem datoria să păstrăm şi să cultivăm acest dar sfânt
În desfășurarea evenimentelor legate de obținerea independenței naționale, alături de Domnitorul Carol I, de oamenii politici ai timpului şi de armata țării, Biserica Ortodoxă Română a îndeplinit un rol semnificativ prin slujitorii sfintelor altare, prin viețuitorii din mănăstiri şi prin credincioșii săi mireni.
Biserica a avut un rol important și în susținerea soldaţilor români care au fost însoțiți de preoți pe câmpurile de luptă, la Plevna, Rahova, Smârdan sau Vidin, unde o parte dintre ei şi-au jertfit viaţa.
„Astăzi, toți cetățenii României, toate instituțiile statului şi toate cultele religioase avem datoria să păstrăm şi să cultivăm darul sfânt al independenţei naţionale ca fiind un act de dreptate şi un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești şi cu multe eforturi spirituale şi materiale, spre binele României şi bucuria românilor de pretutindeni”, sublinia Patriarhul României la un eveniment academic dedicat aniversării Independenței de stat.
Imediat după Războiul de Independenţă, din 1877-1878, a apărut ideea ridicării unei Catedrale reprezentative pentru spaţiul românesc, atunci când s-a constatat că nicio biserică din Bucureşti nu era suficient de încăpătoare pentru a găzdui pe toţi cei care participau la slujbe de Te Deum oficiate cu ocazii deosebite sau la alte momente solemne.
Sursa foto: Istorie pe scurt
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 319
Id: 76868
Data: May 10, 2022
Imagine:
În data de 10 mai, România serbează Ziua Regalității și Independența de stat. Cu această ocazie, vă prezentăm o selecție de 10 citate din cuvântările Patriarhului Daniel referitoare la regalitate, independență și identitate națională.
„Biserica Ortodoxă .....
Data: May 10, 2022
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 86 de ani în data de 10 mai 2022.
Cu ocazia aniversării, Muzeul Satului desfăşoară o serie de evenimente în perioada 10 – 17 mai.
La ceremonia oficială de deschidere, vor fi acordate titluri onorifice de .....
Data: May 10, 2022
În data de 11 mai s-au împlinit 18 ani de la trecerea în veşnicie a Ieroschimonahului Dionisie Ignat, starețul Chiliei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Colciu din Athos.
Prețuit de călugări și pelerini din toată lumea, Părintele Dionisie s-a remarcat în cei 78 de .....
Data: May 11, 2022
Parohia „Sfântul Antonie” din Viena a organizat duminică un concert caritabil de pian dedicat ajutorării copiilor orfani din Ucraina.
Manifestarea cultural-artistică a fost organizat în colaborare cu Klaviergalerie Wien și cu .....
Data: May 11, 2022
Peste 200 de muzee, case memoriale și alte centre culturale vor putea fi vizitate în cadrul celei de a 18-a ediții a Nopții Muzeelor 2022. Evenimentul de anul acesta va fi organizat sâmbătă, 14 mai.
În Capitală vor fi .....
Data: May 11, 2022
Zilele Muzeului Satului au fost inaugurate marți în Capitală printr-o ceremonie și vernisajul Expoziției „Tinerețe fără bătrânețe”. Patriarhul României a fost numit Ambasador Cultural al instituției, despre care directoarea Paula Popoiu spune că este o carte de vizită a identității .....
Data: May 11, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).