Muzeul Satului implinește 86 de ani: Patriarhul Daniel a fost desemnat ambasador cultural al instituției

Zilele Muzeului Satului au fost inaugurate marți în Capitală printr-o ceremonie și vernisajul Expoziției „Tinerețe fără bătrânețe”. Patriarhul României a fost numit Ambasador Cultural al instituției, despre care directoarea Paula Popoiu spune că este o carte de vizită a identității românești.

La eveniment au participat Arh. Sergiu Nistor, consilier prezidențial, Ciprian Olinici, directorul Trinitas TV, Lazcziko Eniko, secretar de stat la Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, Georgeta Filitti, istoric, Cristina Liberis, jurnalist, și alți oameni de cultură.

Ceremonia a inclus și un scurt recital de muzică religioasă susținut de Grupul Psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.

Paula Popoiu, Director General al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, la inaugurarea Zilelor Muzeului Satului, marți, 10 mai 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Au mai primit titlul de ambasadori culturali ai instituției istoricul Georgeta Filitti și consilierul prezidențial Sergiu Nistor. „Acest titlu onorific se acordă celor care ne sunt alături, care au sprijinit Muzeul Satului într-un fel sau altul să-și capete prestigiul pe care-l are astăzi”, a explicat Paula Popoiu, Directorul General al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București.

Ortodoxia, pilon central al satului românesc

„Preafericitului Părinte Patriarh Daniel îi datorăm foarte multe. Îi datorăm și faptul că în Muzeul Satului se află o biserică funcțională, unde, din când în când, la marile sărbători, se țin slujbe, așa cum s-au ținut și altădată”, a adăugat directoarea.

„Credința, nu numai pentru Muzeul Satului, ci și pentru oricare sat din România și pentru oricare om, este stâlpul pe care ne sprijinim. Satul românesc se sprijină pe acest stâlp central care este Ortodoxia, credința în Dumnezeu. Să nu uităm că niciun sat nu se construia fără a avea biserica în mijloc”, a mai subliniat Paula Popoiu.

Ea a explicat pentru Trinitas TV că cei 86 de ani pe care muzeul îi împlinește ar putea fi sintetizați într-un singur cuvânt: „identitate”. „Muzeul Satului asta face: aduce aici, în colecție, obiecte, cercetează lumea satului, oamenii din sat și din asta aflăm peste o sută de ani, peste zece ani, cine suntem. De fapt, noi vorbim aici, la Muzeul Satului, despre rădăcini”.

expoziția „Tinerețe fără bătrânețe” inaugurată la Muzeul Satului din București în 10 mai 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Expoziția „Tinerețe fără bătrânețe”, inaugurată în cadrul evenimentului, vorbește despre „tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte a Muzeului Satului”, a precizat Paula Popoiu.

Ea merită văzută, pentru că se vorbește despre muzeul satului prin obiectele din colecția sa: costume tradiționale care ies mai rar din tezaurul muzeului, ceramică, icoane și multe fotografii de arhivă.

„Am ilustrat, prin Biserica de la Dragomirești, Nunta și Botezul. Prin monumente identificăm și momente speciale din viața omului, dar și din viața satului”, a adăugat directoarea Muzeului Național al Satului.

Fotografiile din arhivă ilustrează etape din istoria muzeului și momente din viața satului surprinse în secolul trecut de cercetătorii Școlii Sociologice la București.

Identitatea românească, echilibru între tradiție și modernitate

„Pentru mine, Muzeul Satului înseamnă cel de al doilea pivot al modernității românești”, a declarat consilierul prezidențial Sergiu Nistor pentru Trinitas TV.

Aparatul foto cu care Gheorghe Focșa își f[cea cercetările sociologice din sate este expus în expoziția „Tinerețe fără bătrânețe” inaugurată la Muzeul Satului din București în 10 mai 2022. Foto: Facebook / Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
„În general vedem modernitatea României, arhitectural vorbind, uitându-ne la Palatul Victoria, la (Blocul) Patria, la Bulevardul Magheru, cu o expresie foarte internațională de arhitectură europeană sau chiar internațională”, a continuat el.

„Muzeul Satului se naște în aceleași momente cu aceste monumente ale arhitecturii moderne în România, dovedind că în identitatea noastră stă în mod echilibrat și apelul la identitate, la tradiție, după cum stă și dorința de a ne a ne confrunta cu modernitatea europeană și universală. În această relație echilibrată cred că stă farmecul pe care turistul străin îl găsește orașului București și nu numai.”

Muzeul înglobează diversitatea și împacă diferențele

„Așa cum ați auzit din activitatea Muzeului Satului, accentul se pune pe diversitatea diferitelor comunități, dar și pe diversitatea din cadrul comunităților în sine, ceea ce este un aspect foarte important, un principiu de recunoaștere reciprocă a valorilor care este absolut esențial în societatea noastră”, a declarat pentru Trinitas TV Lazcziko Eniko, secretar de stat, la Departamentul pentru Relații Interetnice.

„Cred că mai ales acum, după doi ani de pandemie, în care ne-am confruntat cu tot felul de forme de excluziune, cu tot felul de forme de ură față de celălalt, avem nevoie de toate posibilitățile, de toate variantele prin care putem să arătăm ceea ce suntem, prin care putem să ne valorificăm identitatea, prin care putem să ne protejăm cumva și trecutul, dar să ne construim și viitorul”, a continuat ea.

Lazcziko Eniko, secretar de stat, la Departamentul pentru Relații Interetnice, la ceremonia inaugurală a Zilelor Muzeului Satului, marți, 10 mai 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Reprezentanta guvernului i-a urat instituției să aibă mereu aceeași relație cu oamenii pe care o are acum, o relație bazată pe deschidere, pe încredere, și să asigure în continuare și pacea sufletească, de care avem toți nevoie.


Zilele Muzeului Satului din acest an încep în 10 mai, deoarece în această zi din anul 1936 a fost inaugurată instituția. „Muzeul nostru nu este un muzeu etnografic, ci este un muzeu social”, spunea atunci Dimitrie Gusti în prezența Regelui Carol al II-lea și a elitei culturale din acea vreme.

Zilele Muzeului Satului desfășoară în perioada 10-17 mai 2022 și cuprind lansări de carte, spectacole de muzică populară și religioasă, ateliere demonstrative ale unor meșteri populari, două expoziții care valorifică patrimoniul și istoria muzeului și o expoziție de automobile de colecție din anii 1950-1990.

Vezi și:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).