2022: Ziua internationala impotriva abuzului si traficului de droguri in contextul crizelor umanitare

Ziua internaţională împotriva abuzului şi traficului ilicit de droguri, marcată anual în data de 26 iunie, are anul acesta tema „Abordarea provocărilor legate de droguri în crizele sanitare şi umanitare”.

În 2022, omenirea continuă să fie martoră la crize umanitare larg răspândite în Afganistan, Ucraina şi în alte părţi ale lumii, în timp ce pandemia de COVID-19 reprezintă încă o criză globală majoră de sănătate.

Prin campania #CareInCrises, Oficiului Naţiunilor Unite Pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC) face apel la guverne, organizaţii internaţionale, societatea civilă şi toate părţile interesate să ia măsuri urgente pentru a proteja oamenii, inclusiv prin consolidarea prevenirii şi tratamentului în cazul consumului de droguri, ca şi prin soluţionarea problemei drogurilor ilicite.

Marcarea zilei a fost decisă de Organizația Națiunilor Unire în 1987 şi este menită să crească gradul de conştientizare privind problema majoră pe care o reprezintă pentru societate drogurile ilicite.

România a ratificat şi a aderat la toate convenţiile internaţionale importante al căror scop este de a controla şi de a limita consumul de droguri ilegale.

În România, instituţia care coordonează lupta împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri este Agenţia Naţională Antidrog (ANA).

ANA furnizează asistenţă integrată pentru persoanele consumatoare de droguri prin reţeaua teritorială formată din 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) şi trei Programe de Asistenţă Integrată a Adicţiilor (PAIA) din municipiul Bucureşti.

Specialiştii ANA au și un program de consiliere pentru asistarea părinţilor de adolescenţi care consumă droguri.

Proiecție estimativă pentru anul 2030 a incidenței consumului de droguri în comparație cu anul 2018, după nivelul de trai al țărilor; Tema Zilei de luptă împotriva drogurilor din 26 iunie 2022 este sprijinul în situații de criză umanitară. Sursa: UNODC

Estimările UNODC arată că, până în 2030, țările în care nivelul de venit este mic prezintă cel mai mare risc de creștere a incidenței consumului de droguri: cu 43% față de nivelul anului 2018.

Prin comparație, acest risc este estimat la numai 10% pentru țările cu nivel mediu de venit pentru populație, în timp ce în țările unde populația are venituri mari, consumul de droguri va scădea ușor, cu 1% până în 2030.

Studiile arată că familiile puternice sau relația bună cu un părinte iubitor sunt cei mai importanți factori de prevenire a dependențelor.

Dintre consumatorii de droguri injectabile:

  • 50% au hepatită de tip C
  • 12,5% sunt purtătorii virusului HIV
  • 10% sunt infectați și cu hepatită C, și cu HIV

(Statistici UNODC)

Mai multe statistici: click aici.

Foto credit: Facebook / UNODC – United Nations Office on Drugs and Crime

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 257

Id: 77198

Data: Jun 27, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).