PS Damaschin a oficiat Parastasul Voievozilor la Cetatea de Scaun a Sucevei

Evenimentele dedicate hramului istoric al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava s-au încheiat vineri cu Parastasul Voievozilor, oficiat de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul în incinta Cetății de Scaun a Sucevei.

Ierarhul i-a avut alături în slujire pe Părintele Ionel Doru Budeanu, Protopopul Protoieriei Suceava I, pe Părintele Minu Mititelu, Protopopul Protoieriei Suceava II, pe Arhid. Vasile M. Demciuc, Consilier al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și pe Arhid. Bogdan Mihai Hrișcă, Directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” din Suceava.

Au mai participat Stavrofora dr. Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, oameni du cultură, clerici din Suceava.

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei, Arhid. Vasile M. Demciuc, profesor la Facultatea de Istorie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a evocat jertfa domnitorilor moldoveni pentru apărarea țării dintre Carpați și Nistru.

Pomenirea a fost „o recunoaștere a faptului că aici s-a scris istorie”, a spus Arhid. Vasile M. Demciuc.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai coralei preoțești „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, condusă de Părintele Protopop Ionel Doru Budeanu.

Cetatea de Scaun a Sucevei: PS Damaschin Dorneanul a oficiat Parastasul Voievozilor vineri, 24 iunie 2022. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Manifestările prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale s-au desfășurat în contextul Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”.

Cei mai de seamă reprezentanți ai dinastiei domnitoare a Mușatinilor au for domnitorii Alexandru cel Bun, care a adus la Suceava moaștele Sf. Ioan ce Nou, aflate în prezent la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Ștefan cel Mare, care a construit zidul exterior de apărare al Cetății de Scaun a Sucevei, și Alexandru Lăpușneanu, mare ctitor de biserici în Moldova și Sf. Munte Athos.

Anul jubiliar a fost instituit pentru a marca împlinirea, în acest an: a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sf. M. Mc. Gheorghe” a Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod; a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan; și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sf. Ap. Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).