25 de ani de la plecarea Starețului Iachint: Avem nevoie de duhovnici iscusiți cum avem nevoie de mame jertfelnice

„Dacă cineva ne-ar intreba ce ar trebui pentru regenerarea vieții duhovnicești din mănăstiri și din societate, răspunsul ar fi unul singur: duhovnici iscusiți, așa cum intr-o familie e nevoie de mame iubitoare și jertfitoare”, scrie Arhim. Melchisedec Velnic, actualul stareț al Putnei și ucenicul Arhim. Iachint Unciuleac.

Părintele Iachint Unciuleac s-a născut in 10� septembrie 1924 la Mănăstirea, comuna Dăgața, județul Iași, primind la botez numele Ioan. Părinții săi, Anton și Aneta, creștini evlavioși, au mai avut patru copii, dintre care unul a devenit monah. Printre strămoșii viitorului duhovnic al Putnei s-au numărat mai mulți preoți.

După revenirea de pe front, Ioan s-a inchinoviat la Mănăstirea Sihăstria și a fost tuns in monahism, cu numele Iachint, in 1953. A fost pentru o perioadă ucenicul Ieroschim. Daniil (Sandu Tudor).

Părintele Iachint a ajuns la Putna cand Sinodul Mitropoliei Moldovei a decis revitaliza vieții de obște de la această mănăstire. A fost secretarul și ghidul mănăstirii, fiind hirotonit ieromonah și apoi hirotesit duhovnic in 1958. Decretul din 1959 nu l-a putut clinti din mănăstire, pentru că avea studii teologice.

A fost numit stareț in 1977. Cu multă răbdare și iscusință, a protejat obștea de presiunile politice și a continuat lucrările de restaurare incepute: la chiliile de pe latura de nord a incintei, la Paraclisul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, reclădirea pe vechile temelii a Casei Domnești, refacerea zidului de incintă și reamenajarea cimitirului.

„Era greu și de multe ori chiar imposibil de procurat materiale de construcție necesare restaurărilor așezămantului. Așa erau legile sau dispozițiile față de Biserică; pentru părintele Iachint nu era insă nicio opreliște”, scrie in cartea omagială dedicată starețului de Mănăstirea Putna.

„Cei care aveau răspunderea administrării materialelor interzise a se da mănăstirilor aprobau cu tot respectul și deschiderea sufletească; drept urmare a discuțiilor celor mari cu părintele Iachint, starețul Mănăstirii Putna, ei se ofereau să contribuie cu materiale de cea mai bună calitate pentru șantierul de restaurare de la Putna; mai mult, acești oameni mari, care incălcau niște dispoziții superioare prin livrarea materialelor interzise pentru mănăstiri, nu pățeau nimic; Dumnezeu ii ocrotea prin rugăciunile părintelui Iachint.”

In decembrie 1992, la 68 de ani, s-a retras din stăreție, continuand lucrarea duhovnicească. Ceasul din urmă l-a găsit, in 23 iunie 1998, in scaunul de spovedanie.

„Diavolul urmărește călcaiul, adică sfarșitul vieții noastre. Ca�să poți să ajungi la un sfarșit frumos și luminat, trebuie ca mai intai in interiorul tău să ai un echilibru deosebit, să-L ai pe Hristos”, scrie Arhim. Melchisedec Velnic in cartea „Părintele Iachint, starețul și duhovnicul”, apărută in 2015 la Ed. Nicodim Caligraful a Mănăstirii Putna.

„Duhovnicia nu se invață numai din cărți, ci duhovnicia se ucenicește. Ucenicia nu se face altfel decat slujind pe aproapele in duhul dragostei și jertfei lui Hristos. Impodobit cu smerenie, cu blandețe și cu dragoste, a avut harisma duhovniciei și a știut să dea fiecăruia cuvantul de la Dumnezeu.”

Vezi și:

  • 22 de ani de la adormirea Părintelui Iachint Unciuleac. Clipa trecerii l-a găsit in scaunul de spovedanie

Foto credit: Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”

Follow us on Twitter: @BasilicaNews


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 158

Id: 78568

Data: Jun 23, 2023

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).