29 iunie este Ziua Internaționala a Dunarii

Ziua internațională a Dunării este sărbătorită anual în data de 29 iunie și este celebrată în mediul online sub motto-ul #DiscoverDanube (Descoperă Dunărea).

La nivel european, manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în 14 state dunărene și au ca scop adoptarea de măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului european.

Ziua Dunării înseamnă solidaritate între statele care împart acest bun comun, în ciuda diferențelor de cultură şi istorie, având în schimb o dorință comună, şi anume responsabilitatea de a proteja această resursă prețioasă, notează Agerpres.

Cu această ocazie, Apele Române, instituția care administrează apele din domeniul public al statului și infrastructura Sistemului Național de Gospodărie a Apelor, a publicat un film documentar intitulat „Spune-mi despre Dunăre!”.

Materialul informativ „este o poveste unică dedicată pe de o parte Dunării și orașelor românești situate de-a lungul malurilor, iar pe de altă parte echipelor din Apele Române care muncesc zi de zi pentru protejarea comunităților riverane, dar și conservarea biodiversității fluviului”, au transmis reprezentanții Apelor Române pe pagina oficială de Facebook.

Ziua internațională a Dunării a fost înființată în anul 1994, prin Convenția de cooperare pentru protejarea și utilizarea durabilă a fluviului de Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.

Documentul, semnat la 29 iunie 1994, la Sofia, în capitala Bulgariei, oferă cadrul de cooperare a guvernelor, organizaţiilor neguvernamentale, instituţii de cercetare şi industrie, această dată fiind marcată la nivel internaţional la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea.

Ziua Internațională a Dunării a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004, cu ocazia împlinirii a 10 de ani de la semnarea convenției de la Sofia.

Al doilea fluviu ca lungime din Europa

Dunărea este principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii țărilor riverane și împreună cu afluenții săi formează una din principalele artere de comerț din Europa.

Bazinul hidrografic al Dunării joacă un rol important în contextul politic, social, economic şi cultural, pentru dezvoltarea Europei Centrale şi de Sud-Est.

Dunărea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, izvorăște din Munții Pădurea Neagră, Germania, și traversează Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia.

Foto credit: Apele Române

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 313

Id: 77226

Data: Jun 30, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).