Anul acesta, în 9 august se împlinesc 420 de ani de la moartea Domnitorului Mihai Viteazul, numit de Președintele Academiei, Prof. Ioan-Aurel Pop „ultimul mare general al Europei”.
Mihai Viteazul, primul principe care a reunit cele trei provincii românești într-un singur stat, a murit ucis mișelește în tabăra de la câmpul Turdei de către mercenarii conduși de generalul Gheorghe Basta.
„Este ultimul mare general al Europei, despre care se spera că va putea elibera Constantinopolul de turci. Era așteptat la Constantinopol ca un eliberator și el a și spus că era creștin mai întâi și că a ridicat țara aceasta a lui din dragoste pentru creștinătate. Deci era ca un cruciat, lupta în numele Crucii”, spunea istoricul Ioan-Aurel Pop într-o conferință organizată de Asociația Culturală Matricea Românească.
Mihai Viteazul a fost fiul lui Pătrașcu cel Bun, domn al Țării Românești între anii 1554-1557, și a urcat toate treptele dregătoriilor, de la ban de Mehedinți și stolnic al curții domnești, până la mare ban al Craiovei. În septembrie 1593, a devenit domn al Țării Românești.
Era perioada în care se manifesta politica expansionistă a celor trei mari puteri vecine: Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic și Polonia.
Politica sa antiotomană s-a concretizat prin sistemul de alianțe politico-militare pe care l-a început în 1594 și prin luptele împotriva turcilor. Una dintre cele mai răsunătoare victorii ale sale a fost cea de la Călugăreni, în august 1595.
Pus în fața destrămării coaliției antiotomane, a decis unirea celor trei țări române. După victoria asupra lui Andrei Bathory în bătălia de la Șelimbăr din octombrie 1599 a intrat triumfător în cetatea Alba Iuliei (1 noiembrie 1599), iar în mai 1600 l-a alungat de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, realizând prima unire politică a trei principate române.
Istoricul Ioan-Aurel Pop spune că domnitorul a realizat unirea românilor din considerente politico-militare, dar și cu deplina conștiință a românității celor trei principate, Muntenia, Moldova și Transilvania. În perioada când a fost domn și al Transilvaniei, a dat legi care făceau românii egali ai celorlalte națiuni transilvane.
Nicolae Iorga a scris, în lucrarea „Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și Mitropolia Ardealului” (1904), că Mihai Viteazul a fost cel care a creat instituțional Mitropolia Ortodoxă Română a Ardealului, cu sediu la Alba Iulia:
„Bălgradul (…) ajunse centrul religios al Românilor, supt Românul Mihai-Vodă”.
Din păcate, puterile vecine vedeau în noul stat creat de Mihai Viteazul o amenințare la interesele lor, pentru că se schimba raportul de forțe din regiune. În scurt timp, el a pierdut domnia celor trei principate.
A reînceput, cu sprijinul Împăratului Rudolf al II-lea al Austriei, campania de recucerire a lor, alături de Generalul Basta. În aceste condiții, se întrezăreau perspectivele unei noi uniri. Dar în 9 august 1601, la trei kilometri sud de Turda, Mihai Viteazul a fost ucis din ordinul generalului Gheorghe Basta.
Capul său a fost luat de Radu Buzescu, unul dintre căpitanii domnitorului, adus în Muntenia și înmormântat la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște.
Sursa foto: AlbaIuliaQR.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 307
Id: 74393
Data: Aug 9, 2021
Imagine:
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a resfinţit vineri mănăstirea din Sita Buzăului, jud. Covasna. Slujba a fost oficiată cu prilejul .....
Data: Aug 9, 2021
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a organizat luni o ceremonie de premiere pentru Bianca Florentina Ghelber, atleta originară din Roman care a reprezentat România la Jocurile Olimpice 2020 și a obținut locul 6 mondial la aruncarea ciocanului.
Arhiepiscopul Ioachim .....
Data: Aug 9, 2021
„Cu o impresionantă deschidere spre lumea culturii și a nevoilor misionare ale timpului său, Sfântul Ierarh Nifon a îndemnat la folosirea celor mai noi mijloace tehnice ale acelei epoci pentru optima propovăduire a valorilor evanghelice”, a evidenţiat Înaltpreasfinţitul Părinte .....
Data: Aug 9, 2021
Un periplu fotografic prin lumea ortodoxă în perioada 2 – 8 august 2021.
Data: Aug 9, 2021
Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice şi a Parcurilor, celebrată în 9 august, are ca scop evidenţierea importanţei conservării biodiversităţii.
Dincolo de aspectul educativ, parcurile şi grădinile zoologice reprezintă în primul rând şansa de a salva anumite .....
Data: Aug 9, 2021
Mănăstirea „Piatra Tăieturii” – Panaci, judeţul Suceava, a primit sâmbătă o copie a icoanei Maicii Domnului „Înjunghiata” (Esfagmeni) de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos.
Icoana, a cărei reprezentare este unică în România, a fost aşteptată în faţa primăriei .....
Data: Aug 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Parintele Coman despre Invierea Domnului, Universul Credintei, TVR 1
Pr Hrisostom Filipescu
De la stiinta la Dumnezeu - Interviu cu fizicianul Andrei Dorobantu
Icoana Bunei Vestiri - Marturiile icoanei - Universul Credintei
Pustnici la schitul Sf Antonie Neamt
Parohia Sfanta Treime - Tei - Pr Alexandru Motoc - Universul Credintei
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).