5 ani de la plecarea la cele veșnice a Lidiei Staniloae

Joi, 17 februarie 2022, s-au împlinit 5 ani de la plecarea la cele veșnice a Lidiei Stăniloae, fiica marelui teolog român, Preotul Dumitru Stăniloae, propus pentru canonizare în 2025.

Pe lângă vocația personală de a mărturisi credința prin cultură, Lidia Stăniloae și-a asumat cu fermitate și chemarea de „a urmări îndeaproape editarea și promovarea cu responsabilitate a operei teologice a Părintelui Dumitru Stăniloae, atât în țară, cât și în străinătate”, preciza Patriarhul României în urmă cu cinci ani.

Lidia Ionescu Stăniloae s-a născut în data de 8 octombrie 1933 la Sibiu.

Între 1951 şi 1955 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică – Secţia Fizică Atomică a Universităţii din Bucureşti, fiind studenta academicianului profesor dr. Horia Hulubei. Lucrarea sa de diplomă este prima lucrare, din România, despre teoria fisiunii nucleare. Până în 1958 a lucrat în cadrul Facultăţii de Fizică şi în calitate de cercetător la Institutul de Fizică Atomică. La arestarea tatălui său în anul 1958, a fost dată afară. S-a căsătorit în același an şi apoi a avut un fiu, pe Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 a fost profesor de fizică la Grupul Şcolar de Chimie Alimentară din Bucureşti.

Fiica marelui teolog român și-a început cariera literară în 1970, publicând volumele de poezii VersuriMunţii şi Locul unde aştepţi. A tradus din limba germană Însemnările lui Malte Laurids Brigge, de Rilke, şi un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin.

În anul 1984 a emigrat împreună cu fiul său în Germania, unde a lucrat în cadrul Universităţii din Freiburg. În 1991 a publicat romanul Raiul inocenţilor, iar în anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvântului.

În 2003 a lansat volumul de versuri Întâlnire cu Dumnezeu. În 2006 a apărut, în limba germană, romanul istoric Zähringerblut, având ca temă înfiinţarea oraşului Freiburg la 1120, lucrare ce se bucură de mare interes în Germania. În 2009 a apărut volumul Memoriile unui fugar. În paralel, Lidia Stăniloae a susținut o activitate de conferenţiar în mai multe ţări din Occident: Germania, Franţa, Belgia ş.a.

În anul 2013, declarat de Sfântul Sinod „Anul comemorativ al părintelui Dumitru Stăniloae”, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit doamnei Lidia Stăniloae Diploma şi Medalia omagială Părintele Dumitru Stăniloae. De asemenea, în 2014, Patriarhul României i-a acordat fiicei marelui teolog Ordinul Crucea Maria Brâncoveanu.

În Germania, Lidia Stăniloae a sprijinit comunitatea românească din Freiburg, în demersurile oficiale privind înființarea unei parohii ortodoxe românești în acest oraș, deziderat împlinit în anul 2014.

„Considerăm că lumina vieții pământești a doamnei Lidia Stăniloae, opera sa literară și personalitatea sa marcantă, circumscrise vieții în Hristos și străduinței de păstrare nealterată a identităţii românești, mai ales în comunitățile din Diaspora ortodoxă românească, afirmarea valorilor autentic creștine, promovarea publicării şi cunoașterii operei teologice a Părintelui Dumitru Stăniloae reprezintă o moștenire spirituală substanțială, pe care trebuie să o păstrăm şi să o cultivăm”, spunea Patriarhul Daniel în 2017.

Vezi și:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).