La editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut cartea „Tehnicizarea inumană a vieții” de Adrian Lemeni.
Conferențiarul Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” (Universitatea București), a publicat un volum consistent în care face o analiză critică a implicațiilor sistemului tehnologic de astăzi.
Autorul arată că „sistemul tehnologic actual organizează riguros și totalitar duhul lumii, țintuindu-ne într-o alipire de cele lumești, într-o dispersie spre cele exterioare, favorizând absolutizarea celor insignifiante și trecătoare”.
El avertizează că „viața, gândirea, acțiunea omului evaluate după criterii tehnice presupun încurajarea omului de a gândi, de a munci, de a trăi precum o mașină”.
Comandă cartea pe Cartibisericesti.ro
„Atunci când este propusă o analiză critică a implicațiilor sistemului tehnologic de astăzi, se are în vedere evidențierea mecanismelor logicii de tip tehnic care reproduce autonomia și necesitatea, automatizarea de tip impersonal în raport cu specificitatea persoanei, organizarea sufocantă a existenței prin reglementări excesive (legi, proceduri, reguli, ghiduri, directive, regulamente etc. toate structurate prin logica deterministă a algoritmilor, invocându-se mantra eficienței de tip tehnocratic) în detrimentul viului existenței și al spontaneității vieții”, scrie autorul în prefață.
Pentru că niciun lucru nu e rău în sine, ci doar duhul sau scopul în care e folosit, Adrian Lemeni avertizează: „Este fundamental să se înțeleagă că o evaluare critică a implicațiilor mediilor tehnologice nu înseamnă o ostilitate la adresa unor tehnologii particulare, o contestare a beneficiilor realizărilor tehnice, o nefolosire a tehnologiilor de astăzi”.
Autorul discută în carte interacțiunea dintre stat și tehnică, oferă repere din istoria și filosofia tehnologiei și abordează tema grilei tehnologice puse asupra vieții înseși.
Bibliografia volumului include peste 300 de titluri. „Autorii pe care i-am valorificat în volum subliniază ambivalența și non-neutralitatea tehnologiilor de astăzi”, scrie teologul în prefață.
Ultima parte a cărții este dedicată Transumanismului (ideologie care propune perfecționarea firii umane prin tehnologii), pe care autorul îl califică drept o „utopie a religiei tehnologice”. El afirmă că „utopia Transumanismului este o „expresie a încrederii în puterea autonomă a logicii de tip tehnic”.
Dar, fiindcă a spus de la bun început că nu consideră tehnologia rea în sine, autorul promite ca, într-un viitor volum, să explice în ce duh ne putem sluji de tehnologie și de logica de tip tehnic punându-le în slujba vieții, fără să adaptăm Viața după chipul lor.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 379
Id: 76253
Data: Feb 17, 2022
Imagine:
Episcopia de Bălţi, în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (USARB), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Asociaţia Istoricilor din R. Moldova „Alexandru Moşanu” şi Catedra de Ştiinţe Socio-umane şi Asistenţă Socială din cadrul USARB, organizează un .....
Data: Feb 17, 2022
Preotul Ioan Bejan din satul Feşteliţa, raionul Ştefan Vodă, Republica Moldova, și-a spus povestea la TVR Moldova în cadrul seriei de reportaje „Adevărul despre Mitropolia Basarabiei. Trei decenii de la reactivare”.
Clericul are 34 de ani şi este al 15-lea din cei 17 .....
Data: Feb 17, 2022
În timp ce în diaspora românească numărul copiilor botezați a fost anul trecut mult mai mare comparativ cu numărul înmormântărilor – de circa nouă ori, în țară am avut de aproape două ori mai multe decese decât nașteri.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat joi canonizarea Cuv. Teofana Basarab de la mănăstirea Albotina (Vidin), contemporană cu Sf. Ier. Grigorie Palama și ucenică .....
Data: Feb 17, 2022
Simpozionul Internațional organizat la Onești sub titlul „Taina Omului – firescul Rugăciunii. Experiența isihastă în Mileniul III”
Data: Feb 17, 2022
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat deciziile luate la întâlnirea de joi. Printre acestea, canonizarea celei dintâi monahii cunoscute ca fiind de neam românesc și implicarea clericilor în promovarea Recensământului Populației și Locuinţelor din .....
Data: Feb 17, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).