În anul 1859 ziua de 8 mai a fost declarată Ziua Mondială a Crucii Roşii de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii.
Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa unui om de afaceri elveţian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, bătălie care a făcut 40.000 de victime, informează Agerpres.
Pe 24 iunie 1859, Henry Dunant venise în nordul Italiei pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de imaginea oribilă de după bătălie, el a adunat oameni din satul învecinat şi a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniţii. Vorbele sale ”Siamo tutti fratelli” (Suntem cu toţii fraţi) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi, notează Crucea Roșie Română pe site-ul oficial.
Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este cunoscută în întreaga lume ca o organizaţie de ajutor umanitar, membrii săi acţionând în vederea prevenirii şi alinării suferinţelor provocate de războaie, conflicte armate, tensiuni politice, dezastre şi calamităţi naturale sau sociale.
Mișcarea cuprinde Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din 190 de state, precum şi două instituţii internaţionale cu sediul la Geneva: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii – creat în 1863 – şi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (Liga) – creată în 1919. Fiecare din aceste părţi componente are activităţi şi roluri specifice, bine stabilite. Ceea ce le uneşte sunt principiile fundamentale ale Mişcării de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi acţiunea comună în spiritul umanismului.
Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România a fost înființată în 4 iulie 1876.
Actualul Președintele Crucii Roşii Române este Majestatea Sa Margareta, Margareta, Custodele Coroanei Române.
„ Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii recunoaște munca noastră pentru a face România și lumea întreagă un loc mai bun pentru fiecare. În ultimele luni, comunitățile locale au ajutat în mod admirabil pe refugiații din Ucraina. Voluntarii Crucii Roșii Române sunt mereu la punctele de frontieră și în centrele de refugiați, pentru a oferi protecție, sprijin, informații și articole de primă necesitate. Sunt mândră de mobilizarea umanitară pe care o văd în țara noastră! Generozitatea societății românești mă face să cred în puterea binelui”, scrie Custodele Coroanei într-un mesaj publicat pe site-ul oficial al Crucii Roșii Române.
Mișcarea de Cruce Roșie și Semilună Roșie este formată din Comitetul Internațional al Crucii Roșii, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie și 192 de Societăți Naționale. Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neobosit pentru a-i sprijini pe cei mai afectați. Aceștia se află pe teren în locurile afectate de dezastre și conflicte, verificând vecinii și străinii, conducându-i spre siguranță și îngrijire, acordând primul ajutor și distribuind materiale umanitare esențiale. Sunt oameni care, în mod obișnuit, îi pun pe ceilalți pe primul loc.
În România, în decurs de un an, voluntarii Crucii Roșii Române au ajutat 1,5 milioane de persoane în timpul pandemiei COVID-19, prin intervenția în situații de urgență, acordând și predând primul ajutor și sprijinind persoanele vulnerabile prin programe sociale.
În cea mai recentă criză umanitară, voluntarii și personalul angajat al Crucii Roșii Române au oferit ajutor umanitar de urgență pentru 500 000 de persoane care au fugit din calea conflictului armat din Ucraina: mese calde, asistență medicală specializată, asistență psiho-socială, sprijin financiar, activități de socializare și educative pentru copii, serviciul de restabilire a legăturilor de familie, transport umanitar peste graniță, se mai precizează pe site-ul Crucii Roșii Române.
Șapte principii fundamentale
În viziunea Crucii Roşii, un principiu este o regulă de conduită obligatorie, bazată pe raţiune şi pe experienţă, care guvernează activitatea tuturor componentelor Mişcării, în orice moment. Există şapte principii fundamentale ale Mişcării Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie:
- Umanitate;
- Impartialitate;
- Neutralitate;
- Independenta;
- Voluntariat;
- Unitate;
- Universalitate.
Din noiembrie 2017, preşedintele Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roșie este italianul Francesco Rocca (el este și președintele Crucii Roșii Italiene).
Foto credit: Crucea Roșie Română
Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 239
Id: 76857
Data: May 9, 2022
Imagine:
În Duminica Mironosiţelor, a treia duminică după Paşti, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul .....
Data: May 9, 2022
Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi a binecuvântat joi lucrările de renovare efectuate la Liceul „Alexandru Agapie” din satul Pepeni, raionul Sîngerei.
Ierarhul a oficiat slujba de sfinţire împreună cu doi .....
Data: May 9, 2022
În ziua de 7 mai 1937 trecea la Domnul în Iaşi poetul George Topîrceanu care şi-a pus definitiv amprenta în literatură.
George Topârceanu a fost un poet, prozator, memorialist şi .....
Data: May 9, 2022
Primul Episcop Ortodox Român al Canadei, Preasfințitul Părinte Ioan Casian, a fost întronizat la Saint Hubert, Montreal, în data de 07 mai 2017.
Ierarhul primea această demnitate din postura de Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi. .....
Data: May 9, 2022
În perioada 5-6 mai 2022, în localitatea Slănic Prahova, a avut loc ultima sedință de lucru a Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii asistenței sociale nr. 292 / 2011, la care a participat și Federația Filantropia a Patriarhiei Române, ca partener în .....
Data: May 9, 2022
Muzeul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în parteneriat cu Asociația Culturală „Pictor Octavian Smigelschi” și Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, a organizat vineri expoziția „Sacru și Profan în gravura europeană a secolelor XV-XIX”.
În cadrul .....
Data: May 9, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).