Calendarul ortodox bisericesc pe anul 2021 a fost publicat și poate fi achiziționat de la pangarele bisericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, de la librăriile și magazinele de cărți și obiecte bisericești ale Patriarhiei Române și ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează printr-un comunicat Sectorul Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Noutăți
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel va avea 7 zile (22-28 iunie). O hotărâre a Sfântului Sinod prevede că „este necesară stabilirea unei perioade de minimum 7 zile pentru acest Post”.
Au fost traduse în limba română numele Sfintelor Mucenițe Sofia (Înțelepciunea), Pistis (Credința), Elpis (Nădejdea) și Agapi (Dragostea), pomenite în 17 septembrie.
Întrucât în calendar sunt doi Sfinți Cuvioși cu numele Teoctist, se precizează la cel din 4 ianuarie – Sf. Cuv. Teoctist din Sicilia, iar la cel din 3 septembrie – Sf. Cuv. Teoctist din Palestina.
S-au adăugat următorii Sfinți care au slujbă în Minei: Sf. Mc. Teodor din Perga (21 aprilie); Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont (27 mai); Sf. Cuv. Pavel din Latro (15 decembrie).
A fost înscrisă, în ziua de 24 ianuarie, Sf. Xenia din Petersburg, prin hotărârea Sfântului Sinod din 21 iulie 2020.
A fost înscris, în ziua de 7 august, Sf. Cuv. Nicanor, prezent în Sinaxarul din mineiele românești, din ale cărui sfinte moaște un fragment se află la biserica Parohiei „Sfântul Dumitru” – Poștă, din București.
Cinstirea Sf. Ier. Atanasie Patelarie se mută din 2 mai (prima zi de Paști) în a treia zi de Paști (4 mai).
Sărbătorirea icoanelor Maicii Domnului de la Neamț și Prodromița sunt semnalate în calendar printr-o cruce cu o singură paranteză, spre a le deosebi de praznicele mari ale Maicii Domnului.
La rubrica Nu se fac nunți, s-a clarificat faptul că această Sfântă Taină nu poate fi oficiată în Duminica Sf. Apostol Toma.
La secţiunea Rânduieli bisericești pe anul 2021, rubrica Zile și date importante, au fost trecute:
- Duminica Femeilor creştine (16 mai), stabilită în Duminica a 3-a după Paşti sau a Mironosiţelor;
- Ziua Satului Românesc (26 septembrie), stabilită în ultima duminică a lunii septembrie;
- Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor (16 august), fixată în Ziua de pomenire a Sf. Brâncoveni.
Formate de prezentare
Calendarul creștin-ortodox 2021 are următoarele formate de prezentare: foaie de perete, agendă mică, agendă mare, spiră de perete și de birou cu picior.
Calendarul bisericesc tip foaie de perete cuprinde calendaristica pentru anul 2021 și rânduielile bisericești aprobate de Sfântul Sinod.
Printre informațiile prezentate se numără: durata exactă a posturilor și indicarea celorlalte zile de post în 2021, zilele în care nu se oficiază Sfânta Liturghie (zile aliturgice) și zile cu Liturghie diferită în 2021, zilele în care nu se oficiază parastase în 2021, zilele în care nu se fac nunți în anii 2021 și 2022, alte zile și date mai importante, sărbători bisericești naționale, zile și sărbători legale în care nu se lucrează.
Calendarul este ilustrat cu icoana Învierii Domnului de pe Catapeteasma Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, realizată de pictorul Liviu Dumitrescu.
Calendarul bisericesc tip agendă mică are în plus față de calendarul tip foaie de perete Cuvântul înainte al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Rugăciunile începătoare și prezentarea Sectorului Pelerinaje al Patriarhiei Române și a componentelor Centrului de presă BASILICA al Patriarhiei Române (Radio Trinitas, Trinitas TV, publicațiile Lumina, Agenția de știri Basilica și Biroul de Presă al Patriarhiei Române).
Calendarul bisericesc tip agendă mare cuprinde în plus față de calendarul tip agendă mică, organizarea canonică și administrativă a Bisericii Ortodoxe Române, precum și datele de contact ale Sectoarelor din cadrul Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Calendarul bisericesc tip spiră cuprinde, pe lângă calendaristica pe anul 2021, și 12 imagini cu unele biserici reprezentative din cadrul eparhiilor românești aflate în diaspora și cu stemele eparhiilor care reprezintă pe sfinții ocrotitori ai acestora.
Calendarul de birou cu picior păstrează formatul din anii precedenți, caracterizat prin utilitatea sa practică.
Anul 2021 în Patriarhia Română
În Cuvântul înainte la calendarul creştin-ortodox 2021, Patriarhul Daniel menţionează că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2021 drept Anul omagial al pastorației românilor din afara României și An comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor.
„Cele două teme, omagială şi comemorativă, evidenţiază două coordonate esenţiale, prioritare în viaţa şi activitatea pastoral-misionară a Bisericii noastre”, potrivit Preafericirii Sale.
Patriarhul i-a îndemnat pe românii care trăiesc în străinătate „să rămână permanent în contact cu cei rămaşi în ţară”, pentru ca distanţa geografică să nu conducă la „înstrăinarea spirituală a unora faţă de alţii”.
„Îi îndrumăm să preţuiască familia, formată din bărbat, femeie şi copii; le adresăm îndemnul de a educa generaţia tânără în duhul iubirii de Dumnezeu, de Biserică şi de neam, şi de a le cultiva copiilor şi tinerilor virtuţi esenţiale ca: dragostea şi compasiunea, solidaritatea cu oamenii aflaţi în dificultate, blândeţea, sinceritatea, curajul şi încrederea”, a mai spus Patriarhul.
În ceea ce priveşte tema Anului comemorativ 2021, Patriarhul României a subliniat că „pomenirea în Biserică a celor adormiţi în Domnul constituie un act de credinţă ortodoxă şi mărturie a iubirii faţă de semeni”.
„Cinstirea spaţiului sacru în care se află îngropate trupurile celor adormiţi constituie o îndatorire şi o responsabilitate a slujitorilor Bisericii şi a familiei rămase în viaţă a celui adormit în Domnul. Cimitirul este şi o expresie a credinţei şi a comuniunii creştine între generaţii”, a spus Patriarhul Daniel.
Calendarul poate fi achiziţionat şi online pe site-ul Serviciului Colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1021
Id: 71936
Data: Nov 20, 2020
Imagine:
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a împlinit sâmbătă 30 de ani de la hirotonia în Arhiereu. Cu această ocazie, Patriarhul României i-a adresat un mesaj de felicitare.
Ierarhul s-a născut în 2 iulie 1953, în comuna Băsești, județul .....
Data: Nov 21, 2020
Pr. Ilarion Mâţă a reprezentat Federaţia Filantropia a Patriarhiei Române la conferință internațională „Online network meeting for Social and Care Services”, .....
Data: Nov 21, 2020
Predicator ilustru, duhovnic și profesor renumit, părintele Constantin Galeriu s-a născut în data de 21 noiembrie 1918, în satul Răcătău-Răzeși din județul Bacău.
După încheierea studiilor teologice a fost numit preot în județul Prahova, iar din 1974 a devenit .....
Data: Nov 21, 2020
Guvernul de la Belgrad a anunţat vineri că Serbia va fi în doliu naţional timp de trei zile.
În contextul morţii Preafericitului Părinte Irineu, Guvernul Republicii Serbia, în cadrul şedinţei de astăzi (vineri – n.r.) a luat decizia de a declara trei zile de doliu .....
Data: Nov 21, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat, în predica rostită sâmbătă la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale, cum ne putem pregăti pentru sărbătoarea Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos având ca model pe Fecioara Maria.
„Maica Domnului ne îndeamnă .....
Data: Nov 21, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).