Un incendiu cu autor necunoscut a mistuit biserica din lemn a românilor din Praga. Turla centrală, de peste 17 metri înălțime, s-a prăbușit. Parohul Andrei Ioan Danciu a declarat pentru Radio Europa Liberă Moldova că Primăria din Praga, proprietarul edificiului, îl va reconstrui. „Trebuie să mergem mai departe, nu putem să abandonăm”, a spus el.
„M-am gândit întotdeauna și la misiunea mea ca preot. Dacă am început o lucrare, trebuie să ne silim să o ducem până la capăt. Să lăsăm pe Dumnezeu să tragă linia”, a mai spus parohul românilor din Praga.
Părintele Andrei Danciu a subliniat că bisericile unesc comunitățile românești din diaspora. La parohia sa se întâlneau românii din Republica Moldova, România și Ucraina.
Biserica monument istoric este situată într-un parc public și neîmprejmuită. Sunt suspectați ca autori involuntari ai incendiului oameni ai străzii.
Clădirea și obiectele din interior erau asigurate, iar Primăria orașului Praga va iniția la anul o colectă publică, asumându-și refacerea integrală a sfântului locaș.
Biserica are hramurile Sfântul Arhanghel Mihail şi Binecredinciosul Voievod Ştefan Cel Mare şi Sfânt și aparține canonic de Biserica Cehiei și Slovaciei. Aceasta susține oficierea slujbelor în limbile materne ale minorităților, ceea ce a făcut posibilă funcționarea parohiei românești din Capitala Cehiei.
Biserica Românească din Praga este situată în grădina Kinsky, din vecinatatea locului numit Petrin, și a fost dată spre folosire Bisericii Ortodoxe din Cehia și Slovacia în 2008.
Construcția monument istoric provine din vestul Ucrainei și datează din a doua jumătate a secolului al XVII-lea.

A fost realizată integral din lemn, inclusiv cuiele și penele. Arhitectura este tipic ruteană și conține elemente de baroc sătesc.
Biserica a fost complet demontată și relocată de două ori: prima dată în 1793, iar a doua oară în 1929, când rutenii au dăruit-o orașului Praga, capitala statului din care făceau parte pe atunci. Între 1919 și 1939 Transcarpatia a făcut parte din Cehoslovacia.
Biserica face parte din colecția Departamentului Etnografic al Muzeului Național din Praga.
Cea mai recentă slujbă oficiată în sfântul locaș a fost transmisă online pe canalul de Youtube al parohiei, deoarece în Cehia s-au introdus măsuri restrictive cu privire la circulația și adunarea persoanelor.
„Ofrandă Cuviosului Dimitrie” este unul dintre cele mai apreciate videoclipuri ale Grupului Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale şi a fost lansat la începutul Sărbătorii Sfântului Dimitrie 2020.
.....Data: Oct 31, 2020
Părintele Aurel Mihai, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat vineri slujba parastasului pentru victimele incendiului de la Colectiv. Zeci de persoane au participat la pomenirea lor de cinci ani.
Evenimentul a avut loc la ora 11:00 în Piața Bucur .....
Data: Oct 31, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de solidaritate cu Biserica Ortodoxă Greacă și cu poporul elen, în urma puternicului cutremur produs vineri. Mesajul este adresat Arhiepiscopului Ieronim al Atenei şi al întregii Elade:
.....
Data: Oct 31, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat durerea față de pierderile suferite de Grecia și Turcia în urma cutremurului produs vineri. Preafericirea Sa a transmis un mesaj de solidaritate, adresat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu:
Sanctităţii Sale .....
Data: Oct 31, 2020
În urmă cu 95 de ani, în data de 01 noiembrie 1925, Mitropolitul primat Miron Cristea devenea cel dintâi patriarh al României.
Originar din Toplița, Harghita (născut în 18 iulie 1868), Patriarhul Miron Cristea a fost Episcop al Caransebeșului timp de 20 de ani. Apoi, .....
Data: Nov 1, 2020
Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă (IBMO) publică un nou volum dedicat părinților și copiilor: „Istorisiri din Sfintele Scripturi”.
Volumul este un adevărat îndrumător pentru descoperirea istoriei sfinte a mântuirii omului, așa cum este relatată în .....
Data: Nov 1, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).