În urmă cu 95 de ani, în data de 01 noiembrie 1925, Mitropolitul primat Miron Cristea devenea cel dintâi patriarh al României.
Originar din Toplița, Harghita (născut în 18 iulie 1868), Patriarhul Miron Cristea a fost Episcop al Caransebeșului timp de 20 de ani. Apoi, din 1920 a fost mitropolit primat până în anul 1925, iar în perioada 1925-1939 Patriarh al României.
La scurt timp după învestirea sa, Patriarhul Miron a depus eforturi foarte mari în direcţia ridicării Catedralei Mântuirii Neamului, ideal împlinit la aproape un secol distanță.
Primul patriarh al României a susținut intensificarea învățământului religios în școlile secundare, a reînființat seminarii și a pus bazele altora noi.
A fost și un mare filantrop. Printre inițiativele cunoscute se numără crearea „Fondului Milelor”, ajutorarea tinerilor teologi la studii în străinătate ș.a.
În timpul păstoririi lui au fost edificate multe dintre clădirile Centrului eparhial din Bucureşti. El este şi cel care a pus bazele „Institutului Biblic”. Vrednicul de pomenire patriarh Miron a contribuit la strângerea legăturilor Bisericii Ortodoxe Române cu celelalte Biserici Ortodoxe surori.
Patriarhul Miron Cristea a fost și un mare eminescolog. Lui Elie (numele primit la naștere) Cristea îi aparține prima lucrare academică dedicată marelui poet: „Eminescu, viaţa şi opera. Studiu asupra unor creaţii mai noi din literatura română”. În cuprinsul ei a fost numit pentru prima dată „Luceafărul poeziei româneşti”.

A fost, pentru o vreme, şi membru al regenţei, perioada 1927-1930, iar în ultimii doi ani ai vieţii prim-ministru al Guvernului României.
Primul Patriarh al Bisericii noastre a trecut la cele veşnice în 6 martie 1939. Mormântul său se află în Catedrala patriarhală.
Vezi și:
- La Ploieşti a fost dezvelit un bust al Patriarhului Miron Cristea
-
Cuvintele din testamentul Patriarhului Miron Cristea care au rămas în istorie
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 275
Id: 71752
Data: Nov 1, 2020
Imagine:
Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă (IBMO) publică un nou volum dedicat părinților și copiilor: „Istorisiri din Sfintele Scripturi”.
Volumul este un adevărat îndrumător pentru descoperirea istoriei sfinte a mântuirii omului, așa cum este relatată în .....
Data: Nov 1, 2020
Pentru a face posibilă primirea a numeroși credincioși în condiții de siguranță sanitară, la Catedrala din Iași, începând cu data de 1 noiembrie, Sfânta Liturghie va fi oficiată în cinci altare diferite din Ansamblul Mitropolitan.
Doxologia
Data: Nov 1, 2020
Ambasadorul Kazahstanului în România a vizitat vineri Mănăstirea Putna și a rămas impresionat de așezământul monahal, de istoria Bucovinei, de Sfinții Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul.
La prima sa vizită în Bucovina, Ambasadorul Nurbakh Rustemov a fost însoțit de .....
Data: Nov 1, 2020
„Va trebui să dăm o atentie deosebită ocupării teologice a minților noastre, ca să luăm putere împotriva copleșirii gândurilor noastre cu rănile cotidianului”, spune parohul comunităţii ortodoxe române „Sfintele Parascheva şi Genoveva” din Paris referitor la perioada de carantină .....
Data: Nov 1, 2020
Politologul şi cercetătorul Iuliana Conovici a fost distinsă post-mortem cu Crucea Patriarhală pentru „activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare adusă Bisericii și societății”.
Delegații Patriarhului Daniel au înmânat vineri cea mai înaltă distincție a .....
Data: Nov 1, 2020
Data în care cele șase țări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina au semnat „Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră” este sărbătorită drept Ziua internațională a Mării Negre. Documentul semnat în 31 octombrie .....
Data: Nov 1, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Parintele Cleopa - Despre Paisie Aghioritul si Sfantul Vasile cel Mare
Parintele Cleopa - Moise si cele 7 ceruri
Parintele Cleopa - 40 de Liturghii
Parintele Cleopa - Inaltarea Sf. Cruci
Parintele Cleopa - 20 de reguli pentru mersul la biserica
Parintele Cleopa - Cele 12 trepte si cele 7 pricini ale pacatului
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).