A fost sfintita Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din Mandresti

Momente istorice la Parohia Mândresti din comuna Vladeni, judetul Botosani, unde sâmbata, 13 septembrie 2014, Înaltpreasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat slujba de Sfintire a Bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva“, informeaza „Ziarul Lumina”.Potrivit traditiei, credinciosii, barbati si femei, au putut intra în Sfântul Altar pentru a se închina si saruta Sfânta Masa.Sâmbata, 13 septembrie 2014, a fost o zi de sarbatoare speciala pentru credinciosii Parohiei Mândresti din comuna botosaneana Vladeni, care au participat la sfintirea bisericii parohiale închinate Sfintei Cuvioase Parascheva. Locasul a fost înnoit si a primit vesmântul harului prin stropirea cu Agheasma si ungere cu Sfântul si Marele Mir de catre IPS Parinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de 18 slujitori, din care au facut parte si protos. Teodosie Plesca, staretul Manastirii Zosin, precum si pr. Lucian Leonte, protopopul Protoieriei Botosani. Ierarhul a sfintit Sfânta Masa dupa ce a pus în piciorul jertfelnicului moaste ale sfintilor martiri.

„Este necesar sa ne hranim din cuvântul Sfintei si Dumnezeiestii Scripturi“

Slujba de sfintire a locasului de cult si a picturii interioare a fost succedata de slujba Sfintei Liturghii arhieresti, oficiata pe un podium special amenajat în curtea bisericii. Imediat dupa citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a rostit un cuvânt de învatatura în care a facut referire la rasplata ce o vor dobândi cei ce exerseaza virtutile crestine: „Nu sunt usor de purtat virtuti precum îngaduinta, rabdarea, dragostea si îndelunga rabdare, dar Sfântul Apostol Pavel ne spune ce urmeaza dupa acestea daca omul este îmbracat cu toate acestea. Iata ce spune marele Apostol: «Pacea lui Hristos o sa stapâneasca în inimile voastre si cuvântul lui Hristos în voi va locui cu bogatie». Daca omul are pacea lui Hristos în el, si o bucatica de pâine daca manânca, el este fericit. Daca ai însa razboi în sufletul tau, vilele, palatele, conturile, bogatiile si puterea multa nu-ti folosesc; ai doar sentimentul ca esti fericit. De aceea este necesar sa ne hranim din cuvântul Sfintei si Dumnezeiestii Scripturi, pe care sa o avem ca pâine si apa în viata de zi cu zi“.În timpul împartasirii credinciosilor cu Sfintele Taine, parintele protopop Lucian Leonte a dat citire hrisovului de sfintire, vorbind despre istoricul locasului de cult din Mândresti: „Biserica a fost construita între anii 1992-2003, pe locul vechii biserici ridicate în anii 1900-1901 si care a avut parte de mai multe reparatii, prin osteneala si cheltuiala enoriasilor, în timpul pastoririi preotilor Vasile Dascalescu si Gheorghe Grigoras, fiu al satului. Cu trecerea timpului s-au constatat degradari avansate, care au impus demolarea si construirea unui locas de cult. Lucrarile de reconstruire au început în anul 1992, sub coordonarea preotului paroh Teodor Petenchea. Din vechea biserica s-a pastrat doar zidul de rasarit, de la Sfântul Altar. Din anul 1994, lucrarile au fost continuate si finalizate de catre actualul paroh, preotul Mihai Ovidiu Anastasiei. Între anii 1998-2003, s-a pictat biserica în tehnica fresca de catre pictorul Gheorghe Dragoi, ajutat ce ucenicul sau Constantin Diaconescu. În perioada 2003-2014, s-a realizat catapeteasma din stejar sculptat, executata de domnul Ovidiu Ţuca, s-au pictat icoanele din catapeteasma de domnul Constantin Diaconescu, s-a dotat biserica cu încalzire centrala, s-au confectionat stranele pentru credinciosi si s-au achizitionat toate cele necesare sfintelor slujbe“.

Mai multe distinctii acordate

Au urmat apoi cuvântari ale preotilor Teodor Petenchea si Mihai Ovidiu Anastasiei, dupa care Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a oferit mai multe distinctii de vrednicie. Astfel, preotul Teodor Petenchea, fost paroh la Mândresti în perioada 1988-1994, a primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei“, iar preotul Mihai Ovidiu Anastasiei, actualul paroh, a fost hirotesit iconom stavrofor, primind crucea, bedernita si brâul rosu. De asemenea, distinctia „Crucea Moldava“ a fost acordata domnului prefect Costica Macaleti, inginerului Voicu Murariu, primarul comunei Vladeni, si inginerului Lazar Axinte, iar toti binefacatorii au primit diplome de vrednicie.La sfârsitul slujbelor, toti cei prezenti au primit câte un pachetel de mâncare din partea bisericii.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 790

Id: 43998

Data: Sep 15, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).