In dupa-amiaza zilei de miercuri, 20 iulie 2016, la Manastirea Putna a inceput editia aniversara Putna 550 a Simpozionului international de istorie Colocviile Putnei, a XVIII-a din sirul de reuniuni stiintifice incepute in anul 2005, informeaza site-ul doxologia.ro.
La ora 16:00 a fost oficiata o slujba de Te Deum in biserica voievodala, urmata de deschiderea oficiala a simpozionului, in Sala Mare a Casei Domnesti. Gazda intrunirii, staretul Manastirii Putna, parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, a tinut sa multumeasca tuturor participantilor prezenti la aceasta editie istorica. Sfintia sa a vorbit in continuare despre importanta acestui sfant locas in care, de 550 de ani, asemenea unui rug nestins, se inalta liturghiile si rugaciunile monahilor si a credinciosilor, aplecandu-se apoi asupra ctitorilor si a sfintilor din trecutul manastirii:
Cu recunostinta ne indreptam in aceasta zi catre toti acesti ctitori, sfinti, calugari ai acestei manastiri, stareti, episcopi, toti nascuti de o mama duhovniceasca ce se cheama Putna. Al doilea mare ctitor al manastirii, Mitropolitul Iacob Putneanul, a fost trecut in randul sfintilor de curand. Moastele sale au fost deshumate, cu aprobarea Sfantului Sinod, in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si s-au aflat de culoarea painii coapte, culoarea sfinteniei si a desavarsirii intru Dumnezeu.
In continuare, a luat cuvantul domnul profesor universitar Ştefan S. Gorovei de la Facultatea de Istorie din Iasi, care a prezentat ultimele numere, 1 si 2 pe anul 2015, ale Revistei Analele Putnei, editata de Centrul de Cercetare si Documentare Ştefan cel Mare al Manastirii Putna, precum si cartea Cercetari arheologice la Manastirea Putna, volumul al II-lea. Domnia Sa a prezentat si cateva carti recent publicate de alti colaboratori ai Centrului Ştefan cel Mare. Istoricul iesean a vorbit despre Colocviile Putnei ca fiind nu doar prilejul intalnirii intre specialisti consacrati, ci si o adevarata scoala de formare a tinerilor istorici. Multi dintre colaboratorii actuali ai Centrului Ştefan cel Mare au participat la inceput la Colocviile Putnei in calitate de studenti masteranzi sau doctoranzi, ajungand apoi sa se inscrie cu comunicari la simpozion si sa publice lucrarile in Analele Putnei. Profesorul Ştefan S. Gorovei a tinut sa asigure gazdele Colocviilor Putnei ca toti cei care sunt aici de fata si cei care sunt departe inteleg foarte bine eforturile pe toate planurile pe care Manastirea Putna le face de fiecare data pentru organizarea acestei reuniuni stiintifice de un nivel si de o calitate unice in Romania. De asemenea, domnia sa a transmis si regretele unora dintre colaboratorii apropiati, care nu au putut participa la aceasta editie aniversara din motive obiective, dar care au transmis mesaje de solidaritate cu toti cei aflati la Putna in aceste zile.
In continuare, au urmat primele comunicari ale acestei editii, care au apartinut domnilor Oliver Jens Schmitt, de la Universitatea din Viena, si Guillaume Saint-Guillan, de la Universitatea din Amiens. Protosinghelul Marcu Petcu, de la Manastirea Sucevita, a prezentat comunicarea Analize criminalistice asupra unui document de patrimoniu, trimisa prin corespondenta de catre Grigoras Betiu, director adjunct al Institutului National de Expertiza Criminalistica, Marilena Chivu, Constantin Mirea si Cristian Dumitrescu, experti in cadrul institutului. Acestia au investigat, cu ajutorul unui video-comparator spectral, Pomelnicul de la Manastirea Bistrita, pastrat in Manuscrisul slav 78, din colectia Bibliotecii Academiei Romane. Folosind diferite tehnici, expertii criminalisti au putut sa scoata la iveala toate stersaturile si interventiile care au avut loc de-a lungul timpului asupra acestui Pomelnic. Astfel, se pune la dispozitia istoricilor, odata cu publicarea in Revista Analele Putnei, un material nepretuit de investigatie asupra trecutului Moldovei.
La Putna se construieste de 500 de ani si inca mai este de lucru
Prima sesiune de comunicari s-a incheiat cu comunicarea profesorului Ştefan S. Gorovei, Spiritul Putnei in veacul al XVIII-lea. Zidiri in piatra si cuvinte. Pornind de la o afirmatie pe care a auzit-o in anul 2002 - La Putna se construieste de 500 de ani si inca mai este de lucru -, atunci cand am fost chemati sa ajutam la continuarea constructiilor dintr-un alt plan, decat cel al zidariilor, dar, nazuim, spre aceeasi soliditate, domnia sa a incercat sa arate cum se exprima spiritul Putnei in anumite momente din istoria ei. Familiaritatea cu obstea manastirii i-a inlesnit istoricului observatia: Nu o data intelegerea unor realitati putnene din veacurile vechi ne-a fost inlesnita de ceea ce am vazut in jurul nostru. Şi, deopotriva, nu o data ceea ce se petrecea sau se petrece sub ochii nostri a capatat si capata inteles prin cunoasterea unor gesturi, optiuni, atitudini si reactii ale putnenilor din vechime. Nu stim in ce masura aceasta legatura bi-univoca este traita sau constientizata de vietuitorii dinauntru ai Manastirii Putna, dar pentru noi, membri ai obstii dinafara, ea este evidenta.
Comunicarea a avut in vedere doua personalitati, calugari cu metania in Manastirea Putna: Calistru, episcop de Radauti, si Atanasie, episcop de Roman. Primul, caruia i s-a recunoscut preocuparea foarte activa pentru aspectele gospodaresti, s-a ingrijit de refacerea unor biserici ctitorite in timpul lui Ştefan cel Mare si care intre timp ajunsesera in ruina: Biserica Sfantul Procopie din Badeuti, in mai 1720, si biserica din Balinesti, in mai 1721. Al doilea, un carturar, a fost pasionat de cunoasterea istoriei, indemnator la multiplicarea cronicilor, pentru o cat mai larga cunoastere a trecutului.
Istoricul iesean a mai spus ca in cei doi ierarhi Calistru si Atanasie putem vedea samanta roditoare a activitatilor care vor caracteriza Manastirea Putna in a doua parte a secolului al XVIII-lea, cand Putna a fost rectitorita de Mitropolitul Iacob Putneanul, care a desfasurat o stralucita activitate gospodareasca si constructiva, dar a fost si initiatorul unei mari dezvoltari culturale. Caracterizand pozitia si statutul Manastirii Putna in perioada ei de inflorire din anii 1750-1760, ilustrata si intr-un tablou de epoca, profesorul Gorovei a spus: Precum Maica Domnului protejeaza sub acoperamantului ei pe cei drepti si buni, tot asa Putna isi intindea autoritatea si puterea ei proteguitoare asupra schiturilor si a sihastriilor vietuitoare pe dealurile si in vaile din jurul ei".
The post A XVIII-a editie a Colocviilor Putnei appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 1162
Id: 60737
Data: Jul 24, 2016
Imagine:
In ziua sarbatorii Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, miercuri 20 iulie 2016, .....
Data: Jul 24, 2016
Cu ocazia sarbatorii Sfantului Prooroc .....
Data: Jul 24, 2016
[gallery columns="4" link="file" .....
Data: Jul 24, 2016
Lucrarile de renovare ale bisericii parohiei Ciceu-Giurgesti din protopopiatul Beclean au fost .....
Data: Jul 24, 2016
Biserica cu hramul Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, din parohia .....
Data: Jul 25, 2016
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Teofan si Pr Justin - Predica la Sf Arhangheli Mihail si Gavriil 2011
IPS Teofan - Sfanta Parascheva 14 oct 2008
IPS Teofan - Predica la praznicul Adormirii Maicii Domnului
IPS Teofan - Nasterea Maicii Domnului
IPS Teofan - Predica la a patra-a parte a Canonului Sf Andrei Criteanul
IPS Teofan - Cuvant la praznicul Sf. Schimbarii la Fata 2012
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).