Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, praznuit de banateni

DSC_2054_1600x1060

Cu ocazia sarbatorii Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, doua vetre monahale banatene si-au sarbatorit hramul. Sute de pelerini din intreg Banatul si-au indreptat pasii spre Manastirea Romanesti, ctitorie a patriarhului Miron Cristea.

In mijlocul pelerinilor a fost prezent si Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, Arhiepiscopul Timisoarei si Mitropolitul Banatului, care a savarsit, in Paraclisul de vara, Sfanta Liturghie, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi. In cadrul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Parinte Ioan l-a hirotonit diacon pe tanarul licentiat in Teologie, Dorin Veniamin Parvoni, ce va fi numit preot in Parohia Zolt, din Protopopiatul Faget. Totodata, diaconul Adrian Milenco Solomon a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Duboz, Protopopiatul Lugoj.

La finalul slujbei, Parintele Mitropolit a rostit un cuvant de invatatura in care a evocat viata si faptele minunate savarsite de Sfantul Prooroc Ilie. In acest sens, Mitropolitul Banatului a mentionat faptul ca Biserica Ortodoxa praznuieste astazi ridicarea la cer a Sfantului Prooroc Ilie, de la a carui ridicare a trecut 3121 de ani.

Dupa Sfanta Liturghie, Chiriarhul a oficiat, in cimitirul monahal, slujba de pomenire pentru vietuitorii, ostenitorii si ctitorii asezamantului trecuti la cele vesnice. La final, obstea manastirii a oferit pelerinilor pachete cu alimente.

Manastirea Romanesti mai este numita de credinciosii banateni si Balta Calda , deoarece in incinta ei se afla un izvor cu apa semitermala, cu o temperatura constanta de 18°C.

Manastirea Dobresti si-a praznuit ocrotitorul spiritual

Și Manastirea Dobresti, ctitoria Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si-a sarbatorit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Sfanta Liturghie a fost oficiata de Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, impreuna cu mai multi preoti din Protopopiatul Lugoj.

La Manastirea Dobresti, atat noi clericii, cat si credinciosii am putut sa ne impartasim din darul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, facut locului acestuia in care s-a nascut si, implicit, Arhiepiscopiei Timisoarei, prin infiintarea si ridicarea acestei vetre monahale. Tuturor credinciosilor transmitem binecuvantare din partea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si din partea Inaltpreasfintitului Parinte Ioan, care astazi a fost in rugaciune alaturi de noi, slujind la Altarul Manastirii Izvorul Miron Romanesti, ocrotita tot de Sfantul Ilie!, a mentionat Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul.

Dupa Sfanta Liturghie, Preasfintia Sa a savarsit slujba de pomenire pentru Alexie si Stela, parintii Preafericitului Parinte Daniel.

Hramul bisericii Parohiei Mosnita Noua             

In dupa-amiaza aceleiasi zile, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Ioan a vizitat Parohia Mosnita Noua din Protopopiatul Timisoara II. Ierarhul a fost intampinat de protopopul Mircea Szilagyi, de preotul paroh Ionica Gita, de preotii din comuna, oficialitati locale si multi credinciosi. Conform datinii strabune, copii imbracati in straie populare au oferit oaspetelui paine cu sare si si-au manifestat bucuria de a-l avea in mijlocul lor.

Dupa cuvantul de bun venit rostit de protopop, clerul si poporul au intrat in biserica parohiala unde s-a savarsit acatistul Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul bisericii. In incheiere s-au facut rugaciuni pentru ctitorii bisericii, pentru credinciosi parohiei si pentru toti preotii care au ostenit de-a lungul anilor in aceasta parohie. Tot acum au fost binecuvantate prinoasele de poame aduse de enoriasi in cinstea praznicului, acestea fiind impartite celor de fata la finalul slujbei.

Dupa otpustul acatistului, Chiriarhul Banatului a rostit un cuvant de invatatura in care a evocat viata si activitatea Sfantului Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai cunoscuti si populari prooroci pe care ii regasim in paginile Vechiului Testament. Dincolo de datele biografice, Ierarhul a subliniat specificul misiunii proorocesti a Sfantului Ilie in vremuri grele pentru poporul ales, cand regii care-l ocarmuiau abatusera poporul de la cinstirea adevaratului Dumnezeu spre inchinare la idoli. In acest sens, a facut o paralela intre Sfantul Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, ultimul profet al Legii Vechi, si Sfantul Ilie, care este socotit de catre Biserica Inaintemergatorul celei de a doua veniri a lui Mesia. Inaltpreafintia Sa a subliniat si modul suprafiresc in care proorocul Ilie si-a incheiat viata pamanteasca, fiind inaltat cu trupul la cer intr-un car de foc nematerial; pilda incheierii vietii Sfantului Prooroc fiind si pentru crestini un indemn de a se inalta cu inima la cer, prin focul nematerial al rugaciunii.

La final, Inaltpreasfintia Sa a binecuvantat pe cei prezenti si a oferit iconite cu sfantul praznuit credinciosilor din biserica.

***

Satul Mosnita Noua dateaza oficial din anul 1902, desi, din unele documente militare ale Imperiului Austro-Ungar, pamanturile acestei localitati apar mentionate pentru prima data inca din anul 1769, fiind populate de autoritatile austro-ungare cu colonisti maghiari. Dupa anul 1960, in aceste locuri s-au stabilit numerosi credinciosi ortodocsi romani care si-au amenajat la finele anilor ’80 o capela intr-o casa cumparata de ei, iar dupa anii ’90 au inceput constructia actualei biserici, sub conducerea actualului preot paroh, Ionica Gita. Noua biserica a fost tarnosita cu binecuvantarea vrednicului de pomenire mitropolit Nicolae Corneanu de catre Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, la 3 iunie 2007. In prezent sunt in curs de finalizare lucrarile de pictare a sfantului lacas.

 

The post Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, praznuit de banateni appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 981

Id: 60739

Data: Jul 24, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).