Activitatea filantropica a Arhiepiscopiei Bucureștilor in al doilea an al pandemiei. Proiecte viitoare

Părintele Ionuț Tutea, Consilier eparhial al Sectorului Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit pentru Radio Trinitas despre activitățile și proiectele social-filantropice desfășurate în al doilea an de pandemie la nivelul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Pr. Ionuț a spus: „Al doilea an de pandemie a fost el însuși o provocare pentru tot ceea ce a însemnat intervenția în societate a Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Anul trecut cuvântul de ordine a fost menținerea serviciilor oferite la aceleași standarde de calitate, dezvoltarea rețelei de instituții de asistența socială pentru a reuși să acoperim cât mai multe dintre nevoile persoanelor aflate în dificultate”.

„Anul acesta am înființat și deschis noul centru de zi pentru copii școlari „Sfânta Treime” de la sediul Sectorului Social-Filantropic pe strada Ilarie Chendi nr.12. Tot anul acesta am reușit să înființăm un nou serviciu de ajutorare a persoanelor care au dificultăți în a se deplasa, prin oferirea de hrană caldă la domiciliu, aceasta prin intermediul Cantinei sociale ‹Sfânta Ana› a Asociației Diaconia filiala Sector 2”.

Cu privire la acestea, părintele consilier a specificat: „Pentru aceste două servicii am reușit ca pentru anul viitor să și obținem o parte din finanțarea necesară funcționării, prin legea 34/1998 Subvenție din partea Consiliului local al Sectorului 2, direcția pentru Asistență socială și protecția copilului”.

Totodată, Pr. Ionuț Tutea a amintit și de proiectele aflate în stagiul de dezvoltare și extindere: „O altă instituție socială care se află acum foarte aproape de momentul deschiderii este cantina socială de la Ploiești de la parohia ‹Buna Vestire›. Acolo unde lucrările s-au desfășurat în ritm susținut, astfel că acum această cantină care va putea să furnizeze ajutorul unui număr considerabil de persoane aflate în dificultate, își va putea deschide porțile pentru beneficiari”.

„Vorbind de centre care s-au extins și s-au dezvoltat pentru a putea să primească mai mulți beneficiari, trebuie să amintim și Centrul de zi pentru copii școlari ‹Sfântul Stelian› al Fundației Bucuria Ajutorului filiala Urlați, care acum pe final de an a reușit unor oameni inimoși să finalizeze lucrările astfel încât după anul nou să poată să primească copiii în condiții mult mai bune”.

„Un alt proiect de anvergură este centrul de zi pentru copii cu deficiențe de auz și vorbire. Am reușit să finalizăm documentația tehnică, aflându-ne acum în procesul de selectare a companiei ce va urma să construiască acest centru. Un centru de o importanță deosebită pentru copiii care au nevoie de sprijin în a se descurca într-o lume pe care ei nu o aud, într-o lume care de multe ori nu le este foarte prietenoasă Sperăm că foarte curând, la începutul anului următor să începem lucrările de construire și într-un timp foarte scurt să vedem primii copii pășind pe poarta acestui centru”.

Proiecte de infrastructură:

„Tot din perspectiva dezvoltării rețelei de asistență socială a Arhiepiscopiei Bucureștilor, anul acesta am reușit să avansăm în ceea ce privește elaborarea unor proiecte de infrastructură care ar urma să demareze începând cu anul viitor”, a spus părintele consilier și a enumerat:

  • un nou centru de îngrijiri paliative pentru persoane cu diagnostic neuro-degenerativ
  • un centru de zi pentru copii cu autism.
  • un centru rezidențial pentru persoane vârstnice.
  • un centru de zi pentru copii școlari.
  • un centru pentru copii de vârstă ante-preșcolară.

„Întotdeauna a fost o constantă ajutorarea celor care întâmpină dificultăți materiale; îi ajutăm prin oferirea de alimente sau hrană gătită, prin intermediul cantinelor sociale de ala nivelul fiecărui sector”.

Părintele consilier a menționat faptul că prin intermediul parteneriatului încheiat cu Asociația ‹Adi Hădean›, Arhiepiscopia Bucureștilor reușește să hrănească peste 300 de persoane zilnic.

„Totodată, cred ca este important de amintit și faptul că în cursul acestui an ne-am implicat într-o campanie umanitară prin Asociația Diakonia. O campanie umanitară pentru sprijinirea unui copil în a primi tratamentul medical de care avea nevoie, astfel că, într-un timp foarte scurt am reușit să strângem suma de 80.000 de euro care a fost apoi virată unei clinici de specialitate din străinătate, acolo unde copilul a ajuns și a fost tratat, împlinindu-i-se astfel visul de a se vedea tămăduit”.

„Toate aceste proiecte au demarat în cursul acestui an, ne aflăm într-o fază avansată a elaborării lor și sperăm să vedem primele acțiuni concrete, cât de curând, la începutul anului viitor”.

Pr. Ionuț Tutea a spus că este dificil să ofere un bilanț provizoriu al sprijinului oferit în acest an, dar a menționat: „Sigur am reușit să ne menținem la nivelul anului anterior. Cert este că tot ceea ce s-a săvârșit, că vorbim de ajutor instituțional sau de ajutor oferit individual persoanelor care la un moment dat au avut momente dificile, fiecare sumă a fost oferită cu chiverniseală și cu accent pe schimbarea efectivă în bine a vieții celor care au primit acest ajutor”.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 265

Id: 75781

Data: Dec 31, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).