Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2022 să fie „Anul comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” în Patriarhia Română. Isihasmul este o practică ascetică de origine monahală ce presupune repetarea neîncetată a rugăciunii lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă”.
Tematica aleasă pentru 2022 este motivată și de faptul că în acest an se împlinesc 3 secole de la nașterea Sfântului Paisie de la Neamț și 1000 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog.
Sfântul Simeon Noul Teolog (949 – 1022)
Sfântul Simeon Noul Teolog s-a născut într-o familie de înalt rang nobiliar din Constantinopol, intrând în monahism încă din adolescență la Mănăstirea Studion.
La doar 31 de ani a devenit stareț al mănăstirii Sf. Mamant din Constantinopol, pe care a condus-o un sfert de veac. Dintre scrierile lui, amintim: Capitole teologice şi practice, Discursuri teologice şi morale, Cateheze, Imnuri despre iubirea dumnezeiască etc.
Personalitate puternică, Sfântul Simeon Noul Teolog arată în scrierile sale importanța vederii luminii necreate a slavei dumnezeiești, ca lucrare a harului, a trezviei și a rugăciunii neîncetate în viața duhovnicească.
În istoria Bisericii Ortodoxe, doar trei sfinţi au primit supranumele de Teolog: Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Sfântul Grigorie din Nazianz şi Sfântul Simeon.
Este cinstit în 12 martie şi 12 octombrie.
Sf. Grigorie Palama (1296-1359)
Sfântul Ierarh Grigorie Palama s-a născut în anul 1296 la Constantinopol, intrând în monahism de la vârsta de 20 de ani la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, fiind la scurt timp hirotonit preot și în 1347 arhiereu.
Sfântul Grigorie Palama a structurat isihasmul ca învățătură și practică a tradiției răsăritene și a fost canonizat în 1368 la Sinodul din Constantinopol pentru lupta împotriva ereticilor.
Date de cinstire: 14 noiembrie și Duminica a 2-a din Postul Mare.
Sfântul Paisie (Velicicovschi) de la Neamț (1722-1794)
S-a născut în Poltava, Ucraina, în 1722. A studiat la Academia Teologică din Kiev. În anul 1745 vine în Moldova. Un an mai târziu pleacă în Sfântul Munte unde este tuns în monahism de Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, duhovnicul său.
Se va întoarce în Moldova și, împreună cu ucenicii săi, se va stabili la mănăstirea Dragomirna pentru 12 ani. În urma căderii teritoriului sub ocupație austriacă, de la Dragomirna, starețul Paisie se mută cu obștea la Secu, apoi la Mănăstirea Neamț. De fapt, cele două mănăstiri s-au unit sub stăreția sa.
Sub povățuirea sa duhovnicească monahismul a înflorit, renașterea isihastă ce a avut loc în monahismul românesc radiind în lumea ortodoxă prin ucenicii săi.
În rândul lucrărior sale de spiritualitate ortodoxă se înscrie și lucrarea „Despre rugăciunea minții”. El este pomenit în rândul cuvioşilor în data de 15 noiembrie. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 1988 şi de Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.
Anul rugăciunii
De asemenea, 2022 va fi și „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” în Patriarhia Română. Ca icoană ilustrativă a acestei tematici, a fost aleasă reprezentarea Maicii Domnului – Oranta.
„Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț este un timp binecuvântat pentru a spori în cunoașterea rugăciunii ca stare de întâlnire și convorbire a omului cu Dumnezeu, ca izvor de sfințire în Biserică și în familie și ca arvună a bucuriei în Împărăția iubirii Preasfintei Treimi”, scrie Patriarhul României în prefața Calendarului Ortodox 2022.
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 383
Id: 75782
Data: Dec 31, 2021
Imagine:
La fel ca anul precedent, și 2021 a fost un an dificil. Au plecat la Domnul o serie de personalități semnificative ale Ortodoxiei românești și nu numai, între care: episcopi, stareți și starețe de mănăstiri, preoți și profesori de teologie, academicieni și publiciști creștini. .....
Data: Dec 31, 2021
Patriarhul Daniel s-a rugat în Catedrala Patriarhală vineri noapte spre sâmbătă, la intrarea în anul 2022. În centrul slujbei oficiate în .....
Data: Dec 31, 2021
Prima Sfântă Liturghie din 2022 s-a încheiat la Patriarhie cu momentul solemn de proclamare a tematicilor comemorativă și omagială pentru noul an.
Așadar, 2022 este, în Patriarhia Română, „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul .....
Data: Jan 1, 2022
Două evenimente comemorative au avut loc joi la Cluj, cu ocazia împlinirii a 73 de ani de la nașterea Episcopului Vasile Flueraș, trecut la cele veșnice în octombrie 2021.
.....Data: Jan 1, 2022
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a slujit în prima zi din 2022 la Catedrala Patriarhală împreună cu Episcopii vicari Varlaam Ploieșteanul și Timotei Prahoveanul.
La predică, Patriarhul României a detaliat istoria și semnificațiile celor trei sărbători din data .....
Data: Jan 1, 2022
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oficiat Sfânta Liturghie, în noaptea dintre ani, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Calinic a săvârșit un Te Deum, prin care s-a adus .....
Data: Jan 1, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 1
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 7
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 10
Marturii si evocari - Parintele Benedict Ghius - episodul 4
Marturii si evocari - Parintele Grigorie Babus - episodul 3
Marturii si evocari - Preoti romani eroi in Primul Razboi Mondial - episodul 2
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).