Anul 2022 a fost proclamat sâmbătă, în Patriarhia Română, drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Actul de proclamare a Anului omagial și comemorativ 2022 a fost citit de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal şi Secretarul Sfântului Sinod.
Textul integral:
Proclamarea anului 2022 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” (Catedrala Patriarhală, sâmbătă 01 ianuarie 2022)
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa de lucru din 25 februarie 2021 a examinat referatul Cancelariei Sfântului Sinod cu privire la declararea anului 2022 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
În acest sens, Cancelaria Sfântului Sinod a redactat un program-cadru (liturgic, cultural și mediatic) intitulat „2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
I. În primul semestru al anului 2022 va fi tratată tema „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” care va fi prezentată astfel:
În primul rând, rugăciunea în Sfânta Scriptură, apoi rugăciunea în viața liturgică și ascetică sau filocalică a Bisericii, mai apoi rugăciunea personală, familială și comunitară sau de obște și denaturarea rugăciunii prin influența religiilor orientale și a practicilor pseudo-religioase.
II. În al doilea semestru al anului 2022 va fi tratată tema „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț” care va fi prezentată astfel:
- Sfântul Simeon Noul Teolog trecut la viața cerească în 1022.
- Sfântul Grigorie Palama, adormit întru Domnul la 1359.
- Sfântul Paisie de la Neamț, viețuitor între anii 1722-1794.
- Sfinții isihaști – modele de viață pentru monahismul actual.
- Sfinții isihaști – modele de rugăciune personală pentru creștini.
- Rugăciunea isihastă și rolul ei în sfințirea sau îndumnezeirea omului.
În urma discuțiilor în plen, la propunerea Comisiei pastorale, monahale şi sociale, Sfântul Sinod a hotărât:
1.) Aprobă declararea anului 2022, în Patriarhia Română, ca „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
2.) Aprobă programul-cadru (teologic-educațional, cultural și mediatic) intitulat „2022 – Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț”.
Preşedintele Sfântului Sinod
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 272
Id: 75789
Data: Jan 1, 2022
Imagine:
„Imnul rugăciunii isihaste” este o compoziție recentă a preotului Cristian Alexandru, membru al Grupului Psaltic Tronos al Patriarhiei Române și preot pe seama bisericii Sfântul Dumitru din localitatea Afumați, jud. Ilfov.
Imnul a fost alcătuit în contextul Anului .....
Data: Jan 1, 2022
Cuvântul rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Catedrala Patriarhală, cu prilejul proclamării anului 2022 drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști .....
Data: Jan 2, 2022
Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, își cinstește duminică ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Cuvios Serafim de Sarov.
Mitropolitul Serafim s-a născut în data de 4 septembrie 1948 în .....
Data: Jan 2, 2022
Cuvântul rostit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la Slujba ce se săvârșește în noaptea .....
Data: Jan 2, 2022
La finalul anului, Dănuț Prună, coordonator al echipei voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) a transmis pentru Basilica.ro o retrospectivă a activităților social-filantropice din 2021.
El amintește că în anul 2019 voluntarii au desfășurat, .....
Data: Jan 2, 2022
„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să înțelegem că lucrarea de mântuire nu se face întâmplător, ci se face după un anumit plan al înțelepciunii lui Dumnezeu. Iar cei care participă la acest plan devin slujitori ai lui Dumnezeu și sunt cinstiți în Împărăția cerurilor în veșnicie, dar și în .....
Data: Jan 2, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).