În urmă cu 220 de ani, în data de 9 februarie 1802, se năștea avocatul de origine aromână Emanoil Gojdu, desemnat în 2020 drept cel mai mare filantrop român mirean.
Cea mai bună descriere a marelui filantrop se regăsește chiar în propriile sale cuvinte:
„Ca fiu credincios al Bisericii mele, laud Dumnezeirea căci m-a născut român; iubirea ce am către națiunea mea neîncetat mă îmboldește a stărui în faptă, ca încă și după moarte să mă ridic de sub gliile mormântului, spre a putea fi pururea în sânul națiunii mele…”
Stabilit în Budapesta după terminarea studiilor, Emanoil Gojdu a fost avocat, om politic, poet și militant pentru drepturile românilor din Transilvania.
La data de 9 mai 1848 a redactat „Petiția neamului românesc din Ungaria și Banat” prin care se cerea independența românilor față de Mitropolia sârbească de la Carloviț.
Chiar dacă cele mai multe publicații au fost scrise în limba maghiară, Emanoil Gojdu a fost un adevărat promotor al literaturii românești din acea vreme. Într-un apel publicat în paginile revistei literare „Biblioteca românească” îi îndeamnă pe intelectualii români:
„să ajutați scrierea și tipărirea cărților în limba patrioticească, să le cetiți cu bucurie și să le faceți cunoscute dulcei voastre nație; pre învățații neamului să-i patroniți și favorisindu-i să-i scutiți, întinzându-le mână de ajutoriu și dându-le ocasie (prilej) ca plăcutele a sudorilor sale fructuri să le dea spre folositoare gustare nemului său”. în încheierea apelului scria că „nu este mai mare mângâiere (și) mai adevărată îndestulare decât simțirea fericirii și a măririi neamului”.
Filantropul Emanoil Gojdu
În 1869, 4 noiembrie, Emanoil Gojdu și-a scris testamentul prin care stabilea ca averea lui să fie administrată de Mitropolia Ortodoxă Română a Transilvaniei, din care să se creeze o fundație care să ofere burse de studiu studenților români.
După câteva luni de la ratificarea testamentului, în data de 3 februarie 1870, Emanoil Gojdu a trecut la cele veșnice, fiind înmormântat la Budapesta.
Fundația Gojdu și-a început activitatea în aprilie 1870, pornind cu un patrimoniu inițial de 178.000 de florini, iar până în 1917, prin buna gospodărire a comitetului director, ea a ajuns la valoarea de 8.000.000 de coroane. Fundația dispunea de un complex arhitectonic cu opt edificii situate în centrul Budapestei, acțiuni în bănci, titluri de împrumut publice etc.
Timp de aproximativ 50 de ani, fundația a acordat 4.455 de burse de studii și alte 928 de ajutoare financiare.
Printre bursieri s-au numărat: Victor Babeș, Miron Cristea, Petru Groza, Octavian Goga, Ioan Lupaș, Traian Vuia, Constantin Daicoviciu, pr. Dumitru Stăniloae etc.
În testament, Emanoil Gojdu a preconizat ca fundația să funcționeze, pe baza fondurilor, până în 2070, însă lucrurile nu au funcționat conform planului.
După 1920, deci după încheierea tratatului de pace de la Trianon, practic activitatea Fundației „Gojdu” a încetat.
În data de septembrie 1996, mai mulți teologi sibieni au reînființat „Fundația Gojdu”, fiind recunoscută prin sentința civilă nr. 608 din 9 octombrie 1996 a Tribunalului Sibiu.
În prezent, Mitropolia Ardealului urmărește procedurile necesare impuse de statul maghiar pentru accesarea integrală a moștenirii lăsate în urmă de Emanoil Gojdu.
Foto credit: Ziarul Lumina
Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 210
Id: 76175
Data: Feb 9, 2022
Imagine:
De sărbătoarea Sfântului Haralambie, în data de 10 februarie, se împlinesc 103 ani de la nașterea Arhimandritului Iustin Pârvu și 91 de ani de la nașterea Arhimandritului Ioanichie Bălan, doi dintre cei mai mari duhovnici ai Ortodoxiei românești.
Părintele Iustin .....
Data: Feb 10, 2022
Biroul de Presă al Patriarhiei Române transmite un mesaj prin care subliniază poziția fermă a Bisericii care se dezice de mimarea creștinismului în scop politic și ideologic precum și de orice apologie iresponsabilă făcută exponenților unor regimuri politice dictatoriale din trecut .....
Data: Feb 10, 2022
Secretariatul de Stat pentru Culte a aniversat joi, la Academia Română, 160 de ani de la fondarea insitituției, numită în trecut Ministerul Cultelor.
La eveniment, Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC) a fost distins cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” .....
Data: Feb 10, 2022
Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Ministerului Cultelor, Patriarhul României transmite un mesaj în care subliniază importanța acestei instituții – care azi poartă numele de Secretariatul de Stat pentru Culte – în calitatea ei de promotoare a libertății .....
Data: Feb 10, 2022
Turnul-clopotniță al celei mai vechi biserici ortodoxe din Deva este în curs de reabilitare. Lucrările se vor finaliza la sfârșitul anului.
Costurile sunt acoperite în cea mai mare parte de Consiliul Județean și Primăria Deva, iar Biserica este cofinanțator în .....
Data: Feb 10, 2022
„Într-un timp în care se trec în uitare trecutul și cei care au creat valorile unui neam, într-o lume amnezică, noi facem anamneză”, a spus Arhiepiscopul Ioachim miercuri, 09 februarie, cu .....
Data: Feb 10, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).