Intr-o lume amnezica, noi facem anamneza: IPS Ioachim la pomenirea Patriarhului Teoctist și a Arhiereului Ilarion Bacauanul

„Într-un timp în care se trec în uitare trecutul și cei care au creat valorile unui neam, într-o lume amnezică, noi facem anamneză”, a spus Arhiepiscopul Ioachim miercuri, 09 februarie, cu prilejul comemorării Patriarhului Teoctist și a Arhiereului Ilarion Mircea Băcăuanul.

La Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost oficiată miercuri o slujbă de pomenire pentru arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), la împlinirea a 72 de ani de la moarte, dar și pentru Patriarhul Teoctist (1915-2007) la 107 ani de la naștere.

La eveniment au participat mai multe persoane din Ruginoasa, județul Neamț, satul unde s-a născut Arhiereul Ilarion Băcăuanul.

„Comunitatea din Parohia Ruginoasa a statornicit de câțiva ani, cu binecuvântarea noastră, această sărbătoare aparte în care aducem în actualitate viața și activitatea misionară a arhiereului Ilarion Mircea, care a stat în scaunul vlădicesc de la Roman în timpuri grele fie ale Bisericii, fie ale neamului, stând ca un gardian al Duhului Sfânt slujind, rugându-se și păstrând patrimoniul spiritual al acestei eparhii așa cum l-a inspirat Dumnezeu. Binecuvântăm această zi de sărbătoare care a devenit o tradiție și sperăm că nu va fi uitată”.

„Mă bucur că la această manifestare a devenit o tradiție prezența tinerilor îmbrăcați în frumosul port național, dar și a autorităților locale din dorința de a aduce în actualitate chipul nemuritor al înaintașilor lor și importanța valorilor spirituale rememorând istoria locală”, a adăugat IPS Ioachim.

După slujba din catedrală, soborul slujitor și participanții au adus un omagiu Arhiereului Ilarion Băcăuanul și la mormântul său aflat în curtea Centrului eparhial.

Arhiereul Ilarion Băcăuanul este cel care l-a hirotonit ierodiacon pe tânărul Teoctist Arăpaşu, viitorul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în data de 4 ianuarie 1937.

Repere biografice

Arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul s-a născut în data de 14 mai 1873 în familia preotului Vasile şi a presbiterei Eufrosina Mircea din localitatea Ruginoasa, judeţul Neamţ, primind la botez numele Ioan. A urmat cursul inferior al Seminarului Teologic Ortodox din Roman și apoi cursul superior al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” din Iaşi. A fost învăţător și mai târziu pedagog la Seminarul din Roman.

Între 1899-1904 urmează cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti, având ca prieten apropiat şi coleg pe Victor Puiu (viitorul mitropolit Visarion Puiu). În timpul studiilor universitare (28 octombrie 1902) se călugăreşte la Roman, primind numele de Ilarion. Devine ierodiacon, la numai trei zile distanță, iar în anul 1903 a fost numit mare eclesiarh al Catedralei episcopale din Roman.

Pe 30 ianuarie 1905 a fost hirotonit ieromonah. În 1910 a fost numit egumen la Mănăstirea Precista Mare din Roman. Pe data de 6 iunie 1922 a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului cu titlul „Băcăuanul”. În perioada 1 februarie-1 iunie 1923, după retragerea episcopului Teodosie Atanasiu, pe caz de boală, este numit locotenent de episcop. Pe 14 aprilie 1923 este hirotonit arhiereu în Catedrala mitropolitană din Iaşi de mitropolitul Pimen al Moldovei, în prezenţa unui sobor de arhierei, preoţi şi diaconi. Publică mai multe zeci de articole şi studii teologice în revista „Cronica Romanului”. A sfinţit zeci de biserici, hirotonind nenumăraţi preoţi şi diaconi.

Pe 9 februarie 1950 s-a stins din viaţă, fiind înmormântat în incinta Centrului eparhial Roman, alături de episcopul Lucian Triteanu.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 264

Id: 76181

Data: Feb 10, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).