Biserica de secol 17 a Mănăstirii argeșene Aninoasa a fost resfințită sâmbătă de Arhiepiscopul Calinic. Evenimentul a avut loc chiar în ziua de cinstire a Sfântului Cuvios Pafnutie Pârvu Zugravul, cel care a realizat pictura lăcașului de cult.
Târnosirea bisericii a reprezentat o încununare a eforturilor de restaurare prin care a trecut ansamblul monahal în ultimii 33 de ani. Odată cu vechea biserică au fost sfințite un paraclis și alte anexe ale mănăstirii.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2021/08/0_800x533.jpg)
Cuviosul Pafnutie – Pârvu, iconarul de la Robaia, a fost recunoscut drept cel mai mare pictor bisericesc român al epocii cantacuzine și brâncovenești, dar și ca un mare trăitor al Ortodoxiei. Luând în considerare viața virtuoasă, trăirea și lucrarea Cuviosului Pafnutie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinților, în anul 2017.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2021/08/42_800x533.jpg)
Mănăstirea Aninoasa
După Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din satul Filipeștii de Pădure, județul Prahova, Biserica Mănăstirii Aninoasa păstrează cele mai întinse porţiuni zugrăvite de Pârvu Mutu.
„Biserica a fost construită în 1677 de către aga Tudoran Vlădescu, urmând să fie o biserică de curte. Însă în anul în care s-a pus temelia, soţia agăi, Alexandra Vlădescu, a trecut la cele veşnice şi a fost înmormântată în pronaosul bisericii. După acest eveniment, Tudoran Vlădescu se călugăreşte şi donează mănăstirii întreaga sa avere”, spune maica Cecilia Leotescu, ghidul mănăstirii.
Soarta aşezământului nu a fost mereu una fericită, a explicat maica Cecilia. Chiar dacă iniţial avea metocuri în şapte judeţe, nenumărate moşii şi o avere impresionantă, legea secularizării averilor mănăstireşti a dus-o în pragul sărăciei, ajungând ca porţile acesteia să fie închise după drasticele măsuri ale lui Alexandru Ioan Cuza.
După ce mănăstirea a fost închisă, biserica a fost transformată în biserică de mir, iar în clădirile anexe a funcţionat un post de jandarmi. Ulterior, clădirile au fost folosite ca depozite pentru CAP-ul din comună. După 1989 s-a pus problema revenirii la statutul iniţial, de mănăstire, lucrul acesta definitivându-se abia în anul 2001.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2021/08/1_800x533.jpg)
În anul 2014, Arhiepiscopul Calinic, a recomandat inițierea demersurilor în vederea implementării unui proiect de restaurare generală, finanțat prin fonduri europene, încredințând Monahiei Cecilia Leotescu, întocmirea și depunerea documentației la instituțiile abilitate. Proiectul, în valoare de patru milioane de euro a fost subvenționat din fonduri structural europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.
Restaurarea a inclus acoperirea cu tablă de cupru a întregului ansamblu monahal, eliminarea igrasiei din toate corpurile, consolidarea zidurilor, transformarea și reamenajarea pivnițelor în spații muzeale, restaurarea picturii murale interioare din biserică și paraclis, îmbunătățirea sistemului de încălzire centralizat, dotări moderne în vederea prevenirii incendiilor, precum și amenajări ale spațiilor exterioare.
Restaurarea picturii murale a fost realizată de expertul restaurator Ion Chiriac, iar celelalte restaurări de ordin istoric din cadrul ansamblului au fost întreprinse de către firma S.C. Restaco S.R.L. din Județul Suceava, coordonată de domnii Mihai și Cozmin Bradu.
![](https://basilica.ro/wp-content/uploads/2021/08/36_800x533.jpg)
Vezi mai multe imagini de la resfințirea Mănăstirii Aninoasa pe site-ul Arhiepiscopiei Argeșului.
Citește și: Biserici pictate de Sfântul Pafnutie-Pârvu Zugravul
Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 324
Id: 74389
Data: Aug 8, 2021
Imagine:
Părintele Marius-Gabriel Bărăscu a fost pomenit, în zilele de 7 şi 8 august, la Mănăstirea Sihla şi în Parohia Parava din Bacău, comunitate pe care a slujit-o până la moartea sa, informează .....
Data: Aug 9, 2021
Sectorul de Misiune Socială „Diaconia” din cadrul Mitropoliei Basarabiei împlinește în 2021 două decenii de activitate, iar Centrul Maternal al acestui sector, „În brațele mamei”, 10 ani de la deschidere.
În acest context, Mitropolitul Petru a vizitat săptămâna .....
Data: Aug 9, 2021
Mihai Viteazul a fost omagiat luni la Mănăstirea Strehaia, jud. Mehedinţi, cu prilejul împlinirii a 420 de ani de la trecerea sa în veşnicie,
Data: Aug 9, 2021
Anul acesta, în 9 august se împlinesc 420 de ani de la moartea Domnitorului Mihai Viteazul, numit de Președintele Academiei, Prof. Ioan-Aurel Pop „ultimul mare general al Europei”.
Mihai Viteazul, primul principe care a reunit cele trei provincii românești într-un .....
Data: Aug 9, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu a resfinţit vineri mănăstirea din Sita Buzăului, jud. Covasna. Slujba a fost oficiată cu prilejul .....
Data: Aug 9, 2021
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a organizat luni o ceremonie de premiere pentru Bianca Florentina Ghelber, atleta originară din Roman care a reprezentat România la Jocurile Olimpice 2020 și a obținut locul 6 mondial la aruncarea ciocanului.
Arhiepiscopul Ioachim .....
Data: Aug 9, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Comoara intelepciunii - Adevarata intelepciune
Comoara intelepciunii - Rugaciunea naufragiatilor
Comoara intelepciunii - Comunicarea intre oameni
Comoara intelepciunii - Nepatimirea celui simplu
Comoara intelepciunii - Ispitirea Sfantului Antonie cel Mare
Comoara intelepciunii - Cum dobandim smerenia
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).