Părintele Profesor Sorin Mihalache a vorbit despre importanța și beneficiile medicale ale Postului pentru creierul uman, intr-un interviu acordat către Trinitas-TV.
„Există o mulțime de beneficii medicale ale postului, care poate fi ținut in această perioadă de orice persoană sănătoasă, care nu suferă de anumite condiții medicale. Cercetările medicale recente au scos in evidență impactul benefic al postului”, după cum afirmă Arhidiaconul.
„Persoanele care postesc iși imbunătățesc mecanismele de neurogeneză” a spus Părintele Sorin Mihalache.
„Una dintre zonele in care se nasc acești neuroni noi este girusul dentat, ce se află sub cortexul cerebral. Indiferent de varstă, acest beneficiu poate apărea dacă ții post.�Din perspectivă spirituală, putem afirma și că postul contribuie la innoirea minții”, a precizat Arhidiaconul Sorin Mihalache.
„Un al doilea proces care se leagă strans de post este neuroplasticitatea.�Aici putem vorbi despre faptul că cei care postesc mai mult determină imbunătățirea proceselor de invățare. Astfel, vei putea să iți insușești cunoștințe noi cu o mai mare rapiditate, să inveți lucruri interesante fără o mare greutate”, a afirmat Sorin Mihalache.
„Al treilea beneficiu al postului este scos in evidență de o autoare care a caștigat Premiul Nobel in medicină. Alimentația de post poate să imbunătățească performanțele creierului și chiar să il protejeze de boli precum Alzheimer”.
In continuare Arhidiaconul a pus accent pe o legătură intre longevitate și post.
„Sunt autori care vorbesc despre faptul că una dintre cele mai ieftine intervenții ale oamenilor obișnuiți pentru lungirea vieții este chiar postul”.
„Cel mai mare beneficiu al postirii rămane beneficiul spiritual, fiindcă ne pregătim pentru o conexiune mai profundă cu Dumnezeu. Poate reprezenta o despărțire de lume și o unire cu Hristos”, a mai declarat Sorin Mihalache.
Arhid. Lect. Dr. Adrian Sorin Mihalache este licenţiat in matematică şi teologie, a parcurs mai multe mastere in psihologie, filosofie, teologie şi fizică teoretică.
Din 2010 este doctor in Filozofie al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi și doctorand al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (neuroștiințe fundamentale), cu teza „Neuroștiințele vieții spirituale”.
Profesorul Mihalache este cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, editor executiv al „Journal for Interdisciplinary Research on Religion and Science”, coordonator al Centrului de Studii Interdisciplinare in Religie şi Ştiinţă al Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă”, fiind implicat in mai multe proiecte şi activităţi cu specific interdisciplinar.
Foto credit: Doxologia
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 288
Id: 77916
Data: Mar 3, 2023
Imagine:
Sediul Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Romane, a fost vizitat joi de 29 de copii de la Școala Gimnazială nr. 80 din sectorul 3 al Capitalei, informează Ziarul Lumina.
Vizita a fost organizată in Programul național .....
Data: Mar 3, 2023
Părintele Teofil Părăian, unul dintre marii duhovnici pe care i-a avut Biserică Ortodoxă Romană, se năştea in urmă cu 94 de ani.
Părintele s-a născut in data de 3 martie 1929 intr-o familie de plugari din satul .....
Data: Mar 3, 2023
Pentru a patra seară la rand, Catedrala Patriarhală s-a dovedit neincăpătoare credincioșilor veniți in număr mare să participe la slujba Canonului Mare, cu rugăciuni și cantări de pocăință de o sobrietate .....
Data: Mar 3, 2023
La Bacău va avea loc o conferință dedicată combaterii consumului excesiv de substanțe stupefiante in randul tinerilor.
In Arhiepiscopia Romanului și Bacăului va avea loc la data de 5 martie, in Biserica Lazaret din Bacău o .....
Data: Mar 4, 2023
S-au implinit vineri 180 de ani de la nașterea renumitului pictor bisericesc Epaminonda Bucevschi. Acesta a zugrăvit peste patruzeci de iconostase ale bisericilor din Bucovina.
Personalitatea sa a fost prea puţin studiată de-a lungul timpului, .....
Data: Mar 4, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).