Arhiepiscopul Calinic a sfințit paraclisul Mănăstirii Sihăstria Rașcăi, la finalizarea lucrărilor de pictură

De sărbătoarea Sfantului Ioan de la Rașca, Episcopul Romanului și ocrotitorul Mănăstirii Sihăstria Rașcăi, Arhiepiscopul Calinic a oficiat vineri slujba de sfințire a paraclisului așezămantului monahal, la finalizarea lucrărilor de pictură.

Din sobor au făcut parte: Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei, Episcopul Ieronim al Daciei Felix, Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Episcopul vicar Emilian Crișanul al Arhiepiscopiei Aradului și Arhiereul vicar Gherontie Hunedoreanul al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Slujba de sfințire a fost urmată de Sfanta Liturghie, oficiată la altarul exterior al așezămantului monahal.

In timpul programului liturgic, credincioșii s-au putut inchina la Cinstitul Brau al Maicii Domnului, de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia, și la un fragment din moaștele Sfantului Ierarh Nectarie, adus de la Mănăstirea grecească Ano-Xenia”.

Importanța mănăstirilor in intensificarea vieții duhovnicești

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a vorbit despre viața Sfantului Ioan de la Rașca și a evidențiat rolul așezămintelor monahale in intensificarea vieții duhovnicești.

„Apreciem lucrarea pe care părintele stareț Mihail o desfășoară aici, spre slava lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților Romani și a Sfinților Bisericii noastre, o lucrare nu ușoară”.

„Vedem in fața noastră o mănăstire ctitorită in scurt timp, inălțată cu multă dragoste și multă jertfă. Mănăstire care iși așteaptă pelerinii și inchinătorii ei; insă mănăstirile noastre au nevoie și de călugări și călugărițe. Suntem intr-o perioadă de timp in care vocațiile monahale sunt tot mai rare”, a spus ierarhul.

„De aceea, dumneavoastră, cei din lume, cei care vă descoperiți vocația pentru viața monahală, consultați-vă duhovnicul și, dacă este voia lui Dumnezeu și voința și credința dumneavoastră, faceți acest pas către viața monahală. Desigur că mantuirea este posibilă și in familie și in mănăstire. Jertfă multă necesită și viața de mănăstire, de monah, dar și viața de familie”, a adăugat la final Preasfinția Sa.

După Sfanta Liturghie, au fost inmanate mai multe distincții de vrednicie ctitorilor și binefăcătorilor lăcașului de cult.

„Emoționantul eveniment a unit in rugăciune stareți și starețe, monahi și monahii de la mănăstirile invecinate, numeroși credincioși veniți din mai multe zone ale țării, dar și de peste hotare”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 183

Id: 81765

Data: Sep 1, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).