„Mediul monahal a fost cel dintâi care a conștientizat perimarea sistemului șerbiei”, afirmă Părintele Arhimandrit Nectarie Șofelea, starețul Mănăstirii Radu Vodă din București. Mitropolitul Neofit I Cretanul a dat tonul desființării obligativității țăranilor de a munci pământul marilor proprietari.
„Încă de la începutul păstoririi sale, acesta a redus numărul zilelor de clacă la cinci sau șase, spre deosebire de cele 12 de care erau datori rumânii de pe domeniile domnești și boierești”, scrie arhimandritul într-o lucrare prezentată luni la Simpozionul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție bimilenară și provocări contemporane”.
„Ulterior, ierarhul a sprijinit măsurile domnitorului Constantin Mavrocordat ce vizau acordarea statutului de oameni liberi tuturor locuitorilor – ceea ce reprezenta o premieră pentru Europa centrală și sud-estică”, adaugă el.
„Date fiind tergiversările din cadrul Divanului, explicabile prin interesul clasei boierești de a-și păstra privilegiile și a-și conserva veniturile, mitropolitul Neofit a preluat inițiativa, acordând la 15 martie 1746 eliberarea fără despăgubire tuturor țăranilor aserviți de pe moșiile Mitropoliei, pe care o compensa din propria sa avere, cumpărând moșia de la Pătroaia (județul Dâmbovița)”, informează autorul în lucrarea sa dedicată monahismului în perioada fanariotă.
„Ca urmare, în data de 5 august același an, Divanul emitea un hrisov prin care se hotăra eliberarea prin răscumpărare a tuturor rumânilor, cu prețul a zece taleri.”

Documentul preciza că înrobirea semenilor, care „nu iaste lucru creștinescu, ci de mare pagubă sufletelor noastre”, hrisovul fiind însoțit și de o condamnare bisericească a acestei practici.
Iobagii, sau șerbii, erau țărani „legați de pământ”, adică fără drept de strămutare, dependenți de stăpânul feudal și obligați să-i facă acestuia prestații în muncă, în natură sau în bani.
Arhimandritul mai scrie în lucrarea sa că Biserica a jucat un rol central, de pilon de stabilitate pentru Țările Române, în epoca fanariotă și că a sprijinit formarea conștiinței naționale și rezistența lăuntrică a poporului român.
Majoritatea domnitorilor fanarioți au fost conștienți de aceasta și au cultivat relația cu Biserica, încercând să-i asigure prosperitatea „prin reglementarea situației moșiilor Mitropoliei și a celor mănăstirești” și prin „scutirile de dări acordate mănăstirilor și preoților”.
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 335
Id: 73666
Data: May 24, 2021
Imagine:
La zece ani de la înființare, comunitatea parohială din Olbia, Sardinia, începe construirea unui lăcaș de cult propriu. Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania a mers duminică, 23 mai, la Olbia pentru a pune piatra de temelie a viitoarei biserici.
Comunitatea a .....
Data: May 25, 2021
Marți, la simpozionul dedicat monahismului, PS Timotei Prahoveanul a evidențiat faptul că efectele aplicării Decretului 410/1959 au fost .....
Data: May 25, 2021
Mitropolitul Iosif a afirmat în Duminica a 4-a după Paşti că Dumnezeu ia aminte la rugăciunile înălţate către El.
„Rugăciunea noastră, oricât de tainică ar fi .....
Data: May 25, 2021
Editura Cuvântul Vieții a Patriarhiei Române oferă un nou volum din seria consacrată fragmentelor din Sfinții Părinți ai Bisericii: „Texte alese” din scrierile Sfântului Nicolae Cabasila selectate și comentate pe scurt de Părintele Adrian Agachi.
Sfântul Nicolae .....
Data: May 25, 2021
În urmă cu 13 ani, Preasfinţitul Părinte Timotei devenea primul Episcop Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei.
Ierarhul s-a născut în 12 aprilie 1975, în Satu-Mare.
După şcoala primară a urmat liceul în Satu Mare, între 1989 şi 1993. A absolvit .....
Data: May 25, 2021
Părintele Consilier Patriarhal Liviu Nechita a povestit sâmbătă pentru Digi 24 TV cum s-au .....
Data: May 25, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Gheorghe Calciu Dumitreasa - 2000 MAR 05 DUMINICA INFRICOSATEI
Pr Gheorghe Calciu Dumitreasa - 1999 IUN 20 DESPRE GRIJILE VIETII
Pr Gheorghe Calciu Dumitreasa - 1999 MAI 02 A SLABANOGULUI EXTRAS
Pr Gheorghe Calciu Dumitreasa - 2000 IAN 30 SFINTII TREI IERARHI
Pr Gheorghe Calciu Dumitreasa - 2000 APR 23 INTRAREA LUI IISUS IN IERUSALIM
Pr Gheorghe Calciu Dumitreasa - 2000 FEB 27 EXTRAS FIUL RISIPITOR
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).