Omul care a proiectat Catedrala Națională, Arhitectul Constantin Amâiei, a vorbit la Digi24, în cadrul Ediției de Dimineață, despre întregul proces de construcție a clădirii, despre conceptul lucrării și despre cum va arăta aceasta după finalizarea lucrărilor.
În dialogul său cu Lucian Mîndruță, arhitectul a amintit că proiectul a pornit ca idee în urmă cu peste 130 de ani, dar a fost reluat abia după 1990. Constantin Amâiei a amintit demersurile Patriarhului Teoctist privind amplasamentul, concursurile de proiecte ș.a.
„Atunci când a venit Patriarhul Daniel a schimbat total regulile jocului, să nu mai avem asemenea eșecuri, cu tot felul de machete, idei și amplasamente discutabile. El a zis așa: facem niște lucruri care să fie concrete. A stabilit amplasamentul definitiv, cel de pe 13 septembrie și l-a stabilit legal, cu acte, ca să nu existe probleme”, a spus Constantin Amâiei la Digi24.
Conceptul
Despre conceptul care a stat în spatele proiectului, arhitectul a spus: „Catedrala Neamului, fiind a neamului trebuia să reprezinte poporul românesc, și din punct de vedere istoric, și din punct de vedere cultural și să fie reprezentativă pentru Biserica Ortodoxă Română”.
„A fost un fel e concept colectiv, nu a fost doar ce m-a inspirat pe mine. De obicei, arhitectul este șef de proiect și el face proiectul general. În cazul Catedralei a fost un demers colectiv”, mărturisește arhitectul Catedralei Naționale.
„Turla principală este simbolul de bază al clădirii, Înălțarea. Mai sunt ale șase turle mici care reprezintă cele șase zile ale săptămânii iar a șaptea este a infinitului. Împreună cu Patriarhul Daniel s-a făcut o temă ce conținea tot, îți dădea o temă impusă. A trebuit să păstrăm ideile de bază așa cum sunt și să venim cu inovații dar fără să modificăm major”, a explicat Constantin Amâiei.
Stilul
Ca stil, s-a urmărit să fie unul apropiat de ceea ce este în mentalul colectiv o biserică, a mai spus arhitectul.
„Catedrala reprezintă, de fapt, biserica bisericilor din România, și atunci nu puteam face un altfel de templu sau altfel de arhitectură decât a unei biserici. Multe elemente din arhitectura brâncovenească au fost preluate din arhitectura național-românească. A fost un fel de arhitectură reprezentativă pentru țara noastră. Noi am preluat stilul ăsta brâncovenesc și l-am reinterpretat într-o manieră mai actuală”.
Arhitectul Constantin Amâiei a subliniat că edificiul are o înălțime de 120 de metri pentru a contrasta cu Casa Poporului.
„Așa a fost concepută, să fie foarte lansată în contrast cu Casa Poporului, care este lată și înaltă de 80 m. Ideea a fost ca cele două clădiri să fie în contrast, Catedrala să fie construită pe verticală. Din această cauză proporțiile sunt diferite. Noi avem o bază mică și cu înălțime de 120 m”.
El a explicat că deși este foarte înaltă, Catedrala nu va avea probleme în cazul unui cutremur: „A fost practic înfiptă în pământ și chiar și la un cutremur de gradul 9 nu vor fi probleme”.
Arhitectul recunoaște că au fost multe critici privind acest proiect și că el însuși consideră că „cel puțin din punctul de vedere al conceptului, probabil că ar fi trebuit mai modern, deși tradiția contează în cazul ăsta cât mai mult”.
Cum va arăta Ansamblul arhitectural al Catedralei Naționale
„Catedrala va fi în mijlocul unui ansamblu arhitectural”, a amintit Arhitectul Constantin Amâiei, „adică biserica este în mijloc, are o piață pietonală foarte amplă, de circa un hectar jumătate în față, unde o să se desfășoare sărbătorile religioase mari”.
„Toate catedralele au o piață în față, unde se adună mulți oameni. Piața asta este bordată de niște colonade laterale. Inițial, în cele patru colțuri erau proiectate patru clădiri apostolice, erau niște mici palate, în același stil în care este arhitectura catedralei, care completau incinta catedralei ca o mănăstire. Ideea unei incinte de mănăstire. S-a renunțat la două dintre ele”, a dezvăluit arhitectul.
Constantin Amâiei a mai spus că Paraclisul temporar din fața Catedralei nu va mai fi după finalizarea lucrărilor, că, la fel, zidul din jur nu rămâne, se dărâmă tot și o să fie înlocuit cu o împrejmuire mult mai transparentă.
Vezi video:
Foto: Arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 326
Id: 73489
Data: May 5, 2021
Imagine:
Catedrala Mântuirii Neamului deține cel mai mare iconostas din lume, cu o lungime de 23,8 m și o înălțime de 17,1 m, confirmă .....
Data: May 5, 2021
„Calendarul Bisericii este plin de fii ai Învierii, de cei care L-au mărturisit și iubit pe Domnul Cel înviat din morți, de oameni care au înțeles că, după această viață trecătoare, cei care cred în Mântuitorul Iisus Hristos ‹vor trăi chiar dacă vor muri›, adică vor trăi veșnic”, a .....
Data: May 5, 2021
„Neavând un paraclis în curtea sfintei episcopii, am luat hotărârea (…) de a zidi casă nu unui apostol, ci celor 12 Apostoli ai Mântuitorului pentru că nu putem să-i catalogăm pe unul mai mare sau pe altul mai mic”, a spus Preasfințitul Părinte Andrei marți la sfințirea .....
Data: May 6, 2021
Învierea Domnului a fost celebrată de creștinii ortodocșii din lume pentru a doua oară în condiții de pandemie.
În lăcașurile de cult a fost dusă Sfânta Lumină care a fost primită la Ierusalim, iar credincioșii au trăit bucuria Sfintelor Paști cântând Hristos a .....
Data: May 6, 2021
Arhiepiscopia Râmnicului anunță participarea actorilor Daniela Nane, Ozana Barabancea și Silviu Biriș .....
Data: May 6, 2021
Biserica parohiei „Sfântul Nicolae” din Amara, județul Ialomița, a primit marți, 04 mai 2021, un fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
La solicitarea credincioșilor din comunitate, Preasfințitul Părinte Vincențiu .....
Data: May 6, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
03 Despre parintele Arsenie Boca - Pictor de icoana si de suflete
09 Despre parintele Arsenie Boca - Vindecari si sfaturi
15 Despre parintele Arsenie Boca - Sfarsitul lumii depinde de purtarea lumii
11 Despre parintele Arsenie Boca - Catolici, Grecocatolici, sectanti, legionari
07 Despre parintele Arsenie Boca - Taina spovedaniei
10 Despre parintele Arsenie Boca - Casatoria
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).