Au fost premiați cei 180 de elevi participanți la faza naționala a Olimpiadei de Cultura și spiritualitate romaneasca

Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” a găzduit sâmbătă festivitatea de premiere a etapei naționale a Olimpiadei interdisciplinare „Cultură și spiritualitate românească” pentru clasele V-VIII. Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a înmânat premiile și distincțiile pentru 180 de elevi.

„Voi sunteți conținutul acestui concurs, voi sunteți miezul acestui concurs”, le-a spus elevilor Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Preasfinția Sa le-a dorit tinerilor să plece de la concurs cu sentimentul propriei valori: „Sunteți importanți, valoroși, pentru că sunteți și pentru ceea ce sunteți, nu doar pentru ceea ce știți. Și să plecați cu sentimentul că ne faceți mândri, că ne simțim noi mândri de dumneavoastră.

Au fost prezenți la eveniment și oficiali și delegați ai instituțiilor partenere, care le-au adresat mesaje de felicitare elevilor, profesorilor și părinților: conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector general pentru religie în Ministerul Educației, lector univ. dr. Florina Achim, președintele comisiei centrale, propunătorul olimpiadei școlare, Romeo Moșoiu, consilier al Ministrului Educației, părintele inspector patriarhal Aurelian-George Jambore, de la Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române, și inspectorul școlar general pentru județul Suceava, prof. Grigore Bocanci.

„Se încheie astăzi o altă etapă în creșterea voastră duhovnicească. O altă etapă în cunoașterea lui Dumnezeu, spre comuniunea cu El și cu semenii. V-ați descurcat admirabil cu toții în această etapă”, le-a spus tinerilor Părintele Aurelian-George Jambore.

„A fost o etapă națională la care copiii și tinerii ne-au dovedit că-și iubesc tradiția, că-și iubesc cultura, că și le cunosc și că Îl mărturisesc pe Hristos”, a declarat, pentru Trinitas TV, și prof. Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru disciplina Religie pentru județul Suceava și inițiatoarea concursului (2008).

„E o bucurie să ne reconfirmăm toate acestea, e o bucurie că astăzi 180 de copii au fost premiați și celebrați pentru performanțele lor școlare, dar mai cu seamă pentru dorința de a-și construi caracterul, de a deveni mărturisitori ai lui Dumnezeu.”

Un tânăr a declarat pentru Trinitas TV: „Mi s-a părut o olimpiadă care nu mi-a pus bariere în universul creației, nu m-a împiedicat să scriu ceea ce simt. A format o complementaritate perfectă între cultură și spiritualitate. Sunt două aspecte foarte importante din viața noastră. Fără ele, eu nu aș fi putut excela sau nu aș fi putut să mă aflu aici”.

Tematica olimpiadei a fost așezată sub genericul „Frumuseţea sacră a lumii”:

  • Creația ca dar al iubirii divine (clasa a V-a);
  • Eu și universul meu familial (clasa a VI-a);
  • Omul în comuniune cu semenii și divinitatea (clasa a VII-a);
  • Iubirea ca formă de comuniune și împlinire (clasa a VIII-a).

Competiția a presupus două probe, cea scrisă (12 mai) și cea orală (13 mai), susținute la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”; între acestea, programul loturilor elevilor a cuprins activități culturale diverse, vizite la obiective turistice, lansare de carte, vernisare de expoziții, salon de carte.

Pentru performanțele lor, elevii au fost recompensați cu premii acordate de Ministerul Educației, conform regulamentelor de organizare ale competițiilor școlare de acest fel (pentru fiecare nivel de studiu – premiul I, premiul II, premiul III, 3 mențiuni și premii speciale).

Au oferit premii Patriarhia Română, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Putna, Mănăstirea Dragomirna, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Societatea Scriitorilor Bucovineni, Centrul Cultural „Bucovina”, Muzeul Național al Bucovinei, Teatrul Municipal „Matei Vișniec”, Biblioteca Bucovinei „I. G. Sbiera” Suceava, Protopopiatul Suceava I, Centrele de tineret Ecclesia ale eparhiei organizatoare.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, președinte onorific al comisiei de organizare a competiției, a oferit mai multe premii și pachete de volume de autor elevilor care s-au remarcat prin aplecarea spre profunzimea teologică și prin pasiunea pentru literatura sacră.

Toți participanții la eveniment – elevi, profesori, părinți, invitați – au primit și Decalogul olimpicului, scris de părintele arhiepiscop.

Au fost acordate și patru premii ale părintelui Constantin Necula, constând din pachete cu volume publicate de el în acest an.

Evenimentul a fost susținut de Egger, Aida SRL, Centrul de Arhitectură, Cultură Urbană și Peisaj „Uzina de Apă” Suceava, Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Nord-Est.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 236

Id: 76881

Data: May 15, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).