Biserica Mantuleasa, in vesmant de sarbatoare

În cea de-a 22-a duminica de dupa Rusalii, Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, va savârsi slujba de resfintire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ - Mântuleasa din Craiova, informeaza „Ziarul Lumina”. Evenimentul va fi însotit de lansarea monografiei sfântului lacas, lucrare publicata la Editura „Mitropolia Olteniei“ si semnata de prof. dr. Toma Radulescu.Una dintre cele mai vechi lacasuri de închinare ale Baniei, Biserica Mântuleasa va primi mâine vesmântul de praznic, fiind împodobita dupa cuviinta în haina noua prin ample lucrari de restaurare si consolidare. Programul liturgic va începe din aceasta seara, preotii slujitori urmând sa savârseasca slujba Vecerniei. Mâine, la primele ore ale diminetii, IPS Parinte Mitropolit Irineu va poposi aici pentru a oficia slujba de resfintire si Sfânta Liturghie. La finele programului liturgic, dupa cuvântul de învatatura al IPS Irineu, vor fi lansate monografia „Biserica Mântuleasa“ si filmul documentar ce cuprinde istoricul sfântului lacas de închinare.

Rolul Bisericii Mântuleasa în Revolutia pasoptista

Rod al unei munci asidue de cercetare, fundamentata în mare pe documente de arhiva, dar si pe marturii ale celor care au fost legati de istoria sfântului lacas, lucrarea monografica a prof. Radulescu este pe departe cea mai complexa scrisa pe acest subiect pâna în prezent. Cu aproape 300 de pagini de text si anexe (fotografii si detalii din viata bisericii), cartea aduce la zi o foarte importanta parte din istoria bisericii, contribuind esential la reconstituirea memoriei orasului. Lucrarea este structurata pe opt capitole, fiecare descriind cele mai importante evenimente si personalitati care au marcat viata bisericii. Asa se face ca, înca din primele pagini, prof. Radulescu expune pe larg istoricul „ctitorilor si al ctitoriei lor“, referindu-se în special la: numele bisericii, construirea acesteia, clopotnita, dascalii si cântaretii din vechime, scoala de la Mântuleasa etc. În cel de al doilea capitol, „Biserica Mântuleasa si principalele evenimente din epoca moderna“, autorul îsi începe descrierea din perioada 1848, amintind ca „multi enoriasi ai Mântulesei au pregatit ideologic Revolutia de la 1848 si au fost în fruntea acesteia. Este bine cunoscut modelul oferit de fratii Petrache si Costea Romanescu, a caror mama era nelipsita de la biserica si cunoscuta pentru faptele sale de ajutorare a celor nevoiasi. În ziua de duminica, 13 iunie 1848, a sosit la Craiova guvernul revolutionar de la Islaz“ (p. 50).

Preoti slujitori ai Bisericii Mântuleasa

Un alt capitol la fel de interesant este si cel dedicat slujitorilor bisericii (cap. VI). Aici, prof. Radulescu aduce la zi istoria biografica a celor care s-au ostenit cu slujirea la altarul Mântulesei. Sunt pomeniti: Petre Ştefulescu, Ilie Dumitrescu, Grigore Cristescu, Ion Dorobantu, Grigore Mihalache, Nicolae Popescu, Serghie Paduraru, Vladimir Isman, Ion Bâlteanu, Alexie Buzera etc. Între acestia se numara si Dumitru Cinciu (1904-1982). Despre el, autorul spune ca a fost „una dintre figurile harismatice ale spiritualitatii ortodoxe române care, prin activitatea sa, facuse din biserica craioveana..., vreme de jumatate de secol, un adevarat centru misionar de intensa traire crestina. Parintele Dumitru Cinciu este considerat de toti cei care l-au cunoscut, prieteni sau tortionari, ca fiind unul din reprezentantii crestin-ortodocsi al caror spirit a fost transferat între zidurile blestemate ale închisorilor cu menirea de a conserva si vitaliza valorile câtorva generatii. Parintele Dumitru Cinciu a daruit întreaga sa viata iubirii aproapelui si slujirii lui Dumnezeu“ (p. 89).Într-un cuvânt, prof. Radulescu reuseste sa restituie, la ceas aniversar, file de nepretuita istorie indispensabila pentru viata Bisericii oltene.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 615

Id: 35159

Data: Nov 2, 2013

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).