Biserica Parohiei «Sfintii Apostoli Petru si Pavel» din Buzau si-a cinstit ocrotitorii

2

Biserica Parohiei Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Buzau si-a cinstit, miercuri, 29 iunie 2016, ocrotitorii. Cu prilejul hramului, Sfanta Liturghie a fost oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta unui mare numar de credinciosi. Potrivit traditiei, a fost oficiata si o slujba de pomenire pentru ctitorii sfantului locas, mutati la Domnul. Raspunsurile la strana au fost date de Grupul psaltic misionar Sfantul Roman Melodul al Eparhiei, informeaza Dragos Olteanu, putatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei.

In cuvantul de invatatura rostit la sfarsitul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre viata si chemarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel de a fi urmatori ai Mantuitorului Iisus Hristos si marturisitori ai Lui in lume.

Biserica a randuit pomenirea celor doi Sfinti Apostoli, impreuna, pentru faptul ca au suferit moarte martirica in aceeasi zi, dar mai ales pentru asemanarile dintre ei in ceea ce priveste devotamentul slujirii lui Hristos, curajul propovaduirii Evangheliei, curatia inimii si zelul misionar. Renuntand la toate ale lumii, s-au identificat cu Hristos si au semanat in sufletele oamenilor credinta cea mantuitoare, pe care au aparat-o cu pretul vietii. Astazi, ii cinstim, in chip deosebit, pe corifeii Apostolilor, dar pentru ca toti ucenicii Domnului sunt importanti, Biserica a randuit ca a doua zi sa fie dedicata intregului colegiu apostolic. Dupa alegerea lui Matia, in locul lui Iuda Iscarioteanul, celor doisprezece li s-a adaugat, prin pronia cereasca, un al treisprezecelea Apostol, in persoana Sfantului Pavel, fostul persecutor al primilor crestini, cu numele de Saul din Tars. Este interesant faptul ca, in iconografia ortodoxa (de pilda, in icoana Inaltarii Domnului), chipul sau este zugravit alaturi de ceilalti ucenici ai Domnului, desi, la momentul respectiv, nu-L cunoscuse inca pe Domnul Hristos; convertirea sa pe drumul Damascului avea sa se petreaca, ceva mai tarziu, dupa intemeierea Bisericii. Se pare ca pictorii din primele veacuri crestine – care erau si teologi, nu doar artisti – inspirati de Dumnezeu, au dorit sa arate ca Pavel fusese ales de Dumnezeu, inainte de a fi fost chemat la apostolie, pentru misiunea sfanta de propovaduire a Evangheliei la neamuri. Sfintii Apostoli Petru si Pavel raman in constiinta dreptcredinciosilor crestini drept cele mai elocvente exemple de slujire misionara a Mantuitorului Hristos. De aceea, se cuvine sa cercetam atat Sfanta Scriptura a Noului Testament, cat si cartile in care se face vorbire despre ei, pentru a contura, cat mai corect, profilul spiritual al acestor doi mari Apostoli, carora le datoram identitatea noastra de crestini, a spus Chiriarhul Buzaului si Vrancei.

Locasul de cult al Parohiei Sfintii Apostoli Petru si Pavel din Buzau a fost ridicat intre anii 2003-2009, prin stradania preotului paroh, Dumitru Balan, ajutat de enoriasi si de alti crestini cucernici si generosi. Pictura bisericii a fost sfintita in data de 29 iunie 2014, de catre Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Ciprian.

[gallery link="file" ids="136872,136873,136874"]

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul sarbatorita la Catedrala voievodala din Buzau - Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane

The post Biserica Parohiei «Sfintii Apostoli Petru si Pavel» din Buzau si-a cinstit ocrotitorii appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1351

Id: 60435

Data: Jun 30, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).