Episcopul Lucian al Caransebeşului a sfinţit duminică lucrările exterioare efectuate la biserica din Sasca Română, locaş de cult care datează din 1771.
Biserica are hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
După slujba de sfinţire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie.
„Avem aici o tradiție bisericească și spirituală frumoasă, nu în zadar la Sasca Română au fost dintotdeauna români ortodocși care și-au iubit Biserica strămoșească și bineînțeles și-au iubit țara. I-am cinstit astăzi pe sfinții care au binecuvântat acest spațiu carpato-danubiano-pontic, de la Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat și până la sfinții cuvioși din secolul 20 și sfinții martiri și mărturisitori din închisorile comuniste”, a declarat Episcopul Lucian.
Ierarhul a reamintit chemarea pe care o avem, să devenim misionari ai lui Hristos.
„Suntem chemați cu toții astăzi, prin glasul evangheliei care s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii, la propovăduirea evangheliei și la apărarea și mărturisirea dreptei credințe”.
„În aceste vremuri complicate trebuie și noi să fim mai activi din punct de vedere pastoral și să-i îndemnăm și pe credincioșii noștri să fie mărturisitori ai evangheliei lui Hristos în vremuri grele”, a spus Părintele Episcop Lucian.
Biserica din Sasca Română a fost construită în 1771, în stil baroc simplu, pe fundație din piatră, cu zidurile din piatră și cărămidă, cu bolta din lemn și acoperiș din lemn acoperit cu tablă, informează episcopia.
A fost construită pe locul unei biserici mai vechi din lemn, de la care s-a păstrat chivotul.
Resfinţirea bisericii a avut loc în data de 24 octombrie 2010, fiind oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.
Iconostasul este pictat pe piele de capră și fixat pe tâmpla de lemn în stil neobizantin, pe la 1758, de către un pictor sârb din Biserica Albă, fapt care conduce la ipoteza că biserica actuală este refăcută pe la 1771 și vechea tâmplă a fost mutată din biserica mai veche din lemn, în cea nouă.
Foto credit: Episcopia Caransebeşului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 225
Id: 70514
Data: Jun 22, 2020
Imagine:
Părintele Episcop Ignatie a vorbit duminică despre chemarea pe care ne-o adresează Dumnezeu. Nu doar .....
Data: Jun 22, 2020
Părintele arhimandrit Vichentie Punguță, duhovnicul Mănăstirii Robaia, a fost înmormântat duminică în cimitirul istoricului aşezământ monahal.
Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Calinic al Argeşului, în prezenţa obştii monahale şi a credincioşilor veniţi să-i .....
Data: Jun 22, 2020
Vizitatorii Cetăţii de Scaun a Sucevei pot beneficia, din această săptămână, de tur audioghidat în limbile română, engleză, germană şi maghiară cu aplicaţia Discover România.
Turul poate fi accesat în urma achiziționării unui cupon în valoare de 7 lei de la casa de .....
Data: Jun 23, 2020
Părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial la Serviciul Colportaj București, invită la o reflecție privind cele două nume purtate de Sfântul Apostol Pavel: „Saul”, nume evreiesc, care înseamnă „cel dorit” și „Pavel”, nume roman, însemnând „cel mic”.
.....Data: Jun 23, 2020
„Sunt trei cerințe pe care Hristos ni le pune înainte ca exigențe ale intrării noastre în împărăția cerurilor”, a subliniat Episcopul Canadei într-un cuvânt transmis în contextul Duminicii Sfinților Români: „mărturisirea, dragostea, purtarea crucii”.
.....Data: Jun 23, 2020
Agenţia de pelerinaje Basilica Travel a Patriarhiei Române organizează în perioada următoare pelerinaje interne către diferite destinaţii din România.
„Pelerinajele sunt călătoriile spirituale în care ne regăsim şi care ne aduc linişte. Ne dorim ca alături .....
Data: Jun 23, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).