„Dacă pe vechile troițe scrie celebra expresie: Viator mementor mori (călătorule adu-ţi aminte de moarte) eu le spun tinerilor Viator mementor vivere (Călătorule adu-ţi aminte de viaţă), deoarece viaţa este un dar frumos, care trebuie trăit cu bucuria adolescenţei, o bucurie adevărată, o bucurie plină de lumină, de tot ce-ţi aduce tinereţea, şi nu o bucurie dată de o substanţă surogat”, le transmite tinerilor Pr. Tudor Gheorghe, asistent social principal şi preot de caritate la centrul de terapie şi tratament al toxico-dependenţilor pentru tineri „Sfântul Stelian” din Bucureşti.
Am ales să stăm de vorbă cu părintele Tudor Gheorghe cu prilejul Zilei internaționale împotriva abuzului și traficului ilicit de droguri, celebrată anual în data de 26 iunie. Părintele Tudor are mai multe formări în ceea ce priveşte tratarea adicţiilor şi o experienţă bogată în interacţiunea cu tinerii narcomani, lucrând în acest domeniu delicat încă din anul 2006.
2020: peste 275 de milioane de oameni au consumat droguri
Lumea consumului de droguri este un coşmar atât pentru cei care merg pe acest drum, cât şi pentru familiile lor.
„De aceea, le spun tinerilor să se bucure de adolescenţă, să aibă grijă de ei, să studieze, să găsească satisfacerea acestui teribilism în sport, în muzică, în tot ceea ce înseamnă creaţie şi nu în drog, drogul este moartea albă care ucide”, a precizat părintele Tudor Gheorghe.
„De multe ori este foarte importantă şi consilierea familiei, deoarece familia cade într-o deznădejde şi, cu toate acestea, îşi dau seama că numai suportul terapeutic constând în rugăciune, în apropierea de Dumnezeu îi fac să aibă nădejde că bunul Dumnezeu îi va vindeca”.
Statisticile sunt înfiorătoare. Aproximativ 275 de milioane de oameni au consumat droguri în întreaga lume în ultimul an, în timp ce peste 36 de milioane de oameni au suferit de tulburări ale consumului de droguri, conform Raportului mondial privind drogurile din 2021, publicat de Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).
România – „ruta balcanică”
În România, drogurile au început să devină o problemă naţională în jurul anilor 2000. Îmediat după evenimentele din 1989, ţara noastră era o rută de tranzit pentru stupefiante.
„Se numea ruta balcanică și drogurile treceau către Occident prin această rută. Încet, încet România devine o țară de consum. În acest sens, încep să crească statisticile în ceea ce privește drogurile ilicte. Principala formă de consum a drogurilor foarte periculoase este consumul de heroină. A crescut foarte mult consumul de heroină, astfel încât, undeva prin anii 2000/2004, procentul a fost din ce în ce mai mare, astfel încât s-a intervenit la nivel de societate prin crearea unor centre pentru detoxifiere”.
În ceea ce priveşte tratamentul pentru drogurile clasice, cum ar fi heroina, se apelează la un substitut. „Tânărul care fost dependent de heroină vine în centru, face detoxifiere, apoi i se stabilește doza de metadonă și încet, încet, tânărul intră într-o viață socială normală”.
Părintele atrage atenţia că drogurile provoacă mari dezavantaje în ceea ce privește sănătatea mentală, dar și în ceea ce privește sănătatea fizică şi cea duhovnicească.
„Biserica acţionează prin prevenţie, dar şi prin tratare
Biserica Ortodoxă Română luptă împotriva acestui flagel care afectează societatea românească prin diferite modalităţi. „În ceea ce privește consumul de droguri, Biserica acționează prin prevenţie, dar şi prin tratare”, precizează părintele.
„Biserica a organizat mai multe workshopuri și a înființat o asociație la Iași pentru a combate consumul de droguri, dar lucrează și prin prezența în spital a preoților de caritate. În acest sens, am avut un workshop în care toți preoții de caritate au fost instruiți cu privire la aspecte psihosociale privind conduitele toxicomane la adolescenți și ruta prin care un adolescent poate să devină din consumator un tânăr tratat”.
De asemenea, în cadrul Bisericii funcţionează mai multe centre pentru tratarea dependenţelor. Unul dintre acestea se află sub ocrotirea Sfântului Stelian.
„În anul 2003 a luat ființă centrul de terapie și tratament al toxico-dependenților pentru tineri Sfântul Stelian, unde prin binecuvântarea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ca asistent social terapeut și preot de caritate începând cu anul 2013”.
Părintele Tudor mărturiseşte că mulţi tineri îşi îndreaptă paşii spre Dumnezeu după ce ajung în lumea întunecată a consumului de stupefiante. După terapia comunitară ei simt nevoia să se apropie de cele duhovniceşti.
„Statistic vorbind, foarte mulţi tineri vin şi după orele de consiliere socială şi duhovnicească apelează la taina Sfintei Spovedanii. În activitatea mea, în fiecare an sosesc în centru între 800 şi 1300 de tineri. Vreau să vă spun că toţi aceşti tineri ajung la capelă şi încet, încet sunt preocupaţi de o viaţă duhovnicească, unii rămân fii ai mei duhovniceşti, iar alţii se îndreaptă spre parohie.
Părintele Tudor Gheorghe
Părintele Tudor Gheorghe este autorul primei curricule de competenţe în adicţii pentru medicii de familie. Are două doctorate în Management (Asistenţă socială şi psihoterapie) şi în Tratarea dependenţilor de alcool şi jocuri de noroc. De asemenea, este lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.
Este autorul a mai multor volume de specialitate în tratarea dependenţelor şi urmează să publice un manual de psihoterapie ortodoxă, primul de acest tip semnat de un român.
Foto credit: Pr. Tudor Gheorghe/Captură video A7Tv
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 253
Id: 74000
Data: Jun 26, 2021
Imagine:
Adunarea Episcopilor Ortodocşi Canonici din Germania a transmis miercuri o enciclică comună intitulată „Sfânta Euharistie în timpul .....
Data: Jun 26, 2021
Episcopia Hușilor a inițiat o colectă în bani și alimente pentru cele șapte familii din Bârlad afectate de incendiul din ziua .....
Data: Jun 26, 2021
Centrul de consiliere și sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa” a organizat joi o nouă întâlnire în .....
Data: Jun 26, 2021
Ziua Drapelului Național a fost instituită în amintirea datei de 26 iunie 1848, când guvernul revoluționarilor pașoptiști a decretat tricolorul ca simbol național. Un istoric menționează că sunt documente care atestă folosirea ca simbol național a tricolorului românesc încă din .....
Data: Jun 26, 2021
Părintele Mitropolit Teofan a sfințit vineri Tricolorul României, într-o ceremonie prilejuită de Ziua Drapelului .....
Data: Jun 26, 2021
Românii ortodocși din Zagreb, Croația, au sărbătorit de două ori Ziua Universală a Iei: o dată la biserica parohială din Zagreb, duminică, și o dată joi, la Split. Joi, de Nașterea Sf. Ioan Botezătorul, biserica și-a serbat și hramul istoric.
Pe lângă români, la .....
Data: Jun 26, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).