Cand cinstim Inălțarea Sfintei Cruci, cinstim iubirea lui Dumnezeu: PS Varlaam Ploieșteanul

„Astăzi cinstim in mod deosebit iubirea nemărginită a lui Dumnezeu Tatăl pentru lumea pe care a zidit-o”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, sambătă, explicand sensul sărbătorii Inălțării Sfintei Cruci.

„Mantuitorul Se oferă de bună voie, pentru că aceasta a fost voința Tatălui. De aceea, cand Se roagă in Ghetsimani cu sudori de sange, Mantuitorul, deși ca om se ingrozește de moarte, ii spune Tatălui: Dar să nu fie după voia mea, ci după voia Ta. Și mai departe, in aceeași rugăciune, spune: Lucrarea pe care mi-ai dat-o să o fac am săvarșit-o.

„Iată că astăzi, cand cinstim Inălțarea Sfintei Cruci, cinstim și această iubire a lui Dumnezeu Tatăl și iubirea Fiului, a Păstorului Celui Bun, Care iși pune viața pentru oile Sale de bună voie, așa cum spune El intr-o imprejurare: Nimeni nu-mi ia viața, ci Eu de la Mine Insumi o dau. Putere am să o dau și putere am să o iau inapoi” a subliniat Preasfinția Sa.

„Creștinii au cinstit incă de la inceput Sfanta și de viață făcătoare Cruce, pentru că ea exprimă in modul cel mai deplin iubirea nesfarșită a lui Dumnezeu pentru lume și iubirea jertfelnică și smerită a lui Iisus pentru mantuirea celor pentru care a fost trimis.”

Prima inălțare a Crucii

Episcopul vicar patriarhal a precizat și momentul istoric pe care il evocă sărbătoarea Inălțării Sfintei Cruci. Prima inălțare a Crucii Mantuitorului a fost făcută, in 14 septembrie 335, la Ierusalim de către Episcopul Macarie al Ierusalimului, după ce Sf. Cruce a fost descoperită prin eforturile Sf. Impărătese Elena, mama Sf. Impărat Constantin cel Mare.

Apoi, „in anul 614, Ierusalimul a fost cucerit de către perși, conduși de către Cosroe al II-lea, iar Sfanta Cruce a fost răpită și dusă la Ctesifon, a relatat ierarhul.

„Impăratul bizantin Heraclius insă a organizat armata și in anul 627 i-a infrant pe perși, iar in anul următor a adus la Ierusalim crucea răpită de către perși, incredințand-o Bisericii Sfantului Mormant, iar in anul 629, in ziua praznicului inălțării Sfintei Cruci, noul episcop al Ierusalimului, de această dată purtand demnitatea de Patriarh, Zaharia, a inălțat din nou, din amvonul Bisericii lui Constantin, această sfantă și de viață făcătoare Cruce a Mantuitorului Iisus Hristos.”

Alte sărbători din an dedicate Sf. Cruci

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a mai menționat și celelalte sărbători din an dedicate Sfintei Cruci:

  • Scoaterea Sfintei Cruci (1 august, zi de post), in amintirea victoriei creștinilor din Constantinopol impotriva sarazinilor;
  • Duminica Sfintei Cruci (a treia din Postul Mare);
  • Arătarea Sfintei Cruci (7 mai), care „amintește de momentul in care, la inceputul secolului al VIII-lea, Patriarhul Ioan „care ne amintește de faptul că, după Paștele anului 351, in timpul impăratului Constanțiu, Fiului Constantin cel Mare, s-a arătat la Ierusalim, vreme de o săptămană, o cruce luminoasă, mai luminoasă decat soarele, care se intindea de pe muntele Golgotei pană pe muntele Măslinilor”, a explicat părintele episcop vicar patriarhal.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a slujit sambătă la Catedrala Patriarhală din Capitală.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 73

Id: 81867

Data: Sep 14, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).