Monahul trebuie să învețe să folosească tehnologia digitală doar atât cât să simtă că viața duhovnicească nu-i este afectată, ci încurajată, a afirmat Arhim. Teofil Tia la simpozionul dedicat monahismului organizat de Patriarhia Română.
În cadrul întâlnirii, Părintele Teofil Tia, decanul Facultăţii de Teologie din Cluj, a detaliat efectele accesării tehnologiilor postmoderne în arealul monahal şi a evidenţiat beneficiile comunicării digitale, dar şi provocările implicite.
Echilibrul şi discernământul au fost principalele recomandări transmise de părintele Teofil Tia, deoarece „monahii luptă pentru o viața plăcută lui Dumnezeu”.
„Înaintea noilor descoperiri în materie de tehnologii de comunicare, monahul trebuie să aleagă cu deosebită grijă ceea ce poate folosi și ceea ce nu, astfel încât să-și poată împlini cu râvnă dragostea pentru Stăpânul tuturor”.
„În cazul monahilor, tehnologia trebuie doar să înlesnească o anumită comunicare care permite propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu spre bucuria și înălțarea sufletească a credincioșilor”.
Părintele a subliniat că „viața monahală cere prin excelență o atenție heruvimică”, aspect care implică un efort constant „de a ține prin rugăciunea neîncetată atenția îndreptată către Dumnezeu și poruncile Lui”. Iar disiparea atenției pe care tehnologiile digitale o favorizează este considerată de foarte mulți monahi o lucrarea demonică pentru că îndepărtează mintea omului de Dumnezeu.
Fapt pentru care, spune părintele, viața monahală impune utilizarea tehnologiilor digitale cu anumite limite pe care monahul și le stabilește sau pe care conducerea mănăstirii le formulează sub forma unor reguli ce trebuie respectate de toți.
„În unele mănăstiri de maici utilizarea telefoanelor mobile este strict limitată, fără a fi permis un astfel de aparat ca obiect personal. Este o formă de evitare a risipirii nu doar a timpului, ci și a roadelor duhovnicești care se dobândesc prin tăcere și concentrare în rugăciune. Există tot mai multe mănăstiri în care monahii dispun de un calculator personal, conectat la Internet, iar telefonul mobil nu le lipsește. Chiar și monahii sihaștri dispun de unul”.
În practică, a explicat părintele, fiecare monah trebuie să simtă efectele asupra propriei lucrări duhovnicești și să le limiteze.
„Viața monahală cere o gestionare corespunzătoare a utilizării acestor tehnologii în contextul propriu, cu o grijă deosebită de a nu te lăsa acaparat de ele”.
Părintele a exemplificat anumite cazuri când utilizarea tehnologiilor digitale este necesară.
„Există însă și cazurile mănăstirilor care și-au asumat proiecte sociale în imediata apropiere, așa cum este cazul mănăstirilor Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului din comuna Florești, județul Cluj, sau cea de la Piatra Fântânele din județul Bistrița. În ambele cazuri maicile se ocupă de copii care au nevoie de sprijin. Ele interacționează zilnic cu copiii ajutându-i la teme și la alte activități. Tehnologia digitală face parte inevitabil din viața lor”.
„Accesul tehnologiilor digitale în mănăstiri depinde așadar în mare măsură de mărimea mănăstirii, de activitățile filantropice în care este angrenată, de frecvența contactului cu cei din afară și de multe alte aspecte particulare. Influențele negative sau pozitive pot fi stabilite la nivel individual”.
S-a născut la Ocna Mureș, în județul Alba.
A absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă Andrei Şaguna a Universității Lucian Blaga din Sibiu şi a urmat studii de master la Faculta di Teologia dell Italia Settentrionale, Milano, cu sediul la Padova.
Din 2000 este doctor în Teologie Dogmatică, avându-l îndrumător pe pr. prof. univ. dr. Ion Bria.
Părintele este slujitor la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca și duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai.
Biografia completă pot fi descărcate de aici.
Foto credit: Basilica.ro/Raluca Emanuela Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 266
Id: 73692
Data: May 26, 2021
Imagine:
„Regulamentul pentru disciplina monahală” din anul 1873 este primul regulament monahal aprobat de un Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a precizat Părintele Andrei Anghel în cadrul
Data: May 27, 2021
Noul „Îndrumător administrativ bisericesc”, ediția a IV-a, destinat atât clericilor în activitatea de la parohie, cât și candidaților care susțin examenul de capacitate preoțească, a fost publicat la Editura Cuvântul vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
.....Data: May 27, 2021
Evlavia, sprijinul acordat Ortodoxiei românești și eroismul cu care a protejat Creștinătatea europeană sunt trei motive pentru o posibilă canonizare a Voievodului Mihai Viteazul, a spus joi Părintele Mitropolit Nifon la slujba de comemorare pe care a oficiat-o cu prilejul împlinirii .....
Data: May 27, 2021
Episcopul Basarabiei de Sud a serbat miercuri, alături de alți trei ierarhi, împlinirea a trei ani de slujire ca arhiereu. Cu acest prilej, el a declarat că a învățat de la Părintele Patriarh Daniel tainele administrației și pastorației, dar și flexibilitatea și atenția în relație .....
Data: May 27, 2021
117 studenţi şi sportivi din cadrul Clubului Dinamo au donat sânge, miercuri, 26 mai 2021, la Academia de Poliţie din Bucureşti.
Acţiunea face parte din campania „Donează sânge, salvează o viaţă!” a .....
Data: May 27, 2021
Parlamentul României a adoptat miercuri Legea privind instituirea perioadei 6-31 decembrie ca perioadă oficială a sărbătoririi colindului românesc.
Inițiată de Bogdan Gheorghiu, .....
Data: May 27, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).