Canonizarea Sf. Dumitru Stăniloae, o bucurie pentru lumea teologică: Se reia tradiția primelor secole

Vestea canonizării strălucitului teolog, preotul mărturisitor Dumitru Stăniloae, a adus bucurie in randul teologilor romani.�

Basilica.ro a luat pulsul facultăților de teologie din țară, unde a activat Sfantul Dumitru Stăniloae: București și Sibiu.

București

„Am așteptat cu bucurie și speranță momentul canonizării celui mai strălucit și reprezentativ teolog roman, Părintele Dumitru Stăniloae”, mărturisește Pr. Ștefan Buchiu, ucenic al noului sfant, fost decan și profesor emerit al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București (FTOUB).

„Cu bucurie, ca toți care l-au avut profesor, care s-au format și hrănit spiritual din teologia sa inaltă și profundă, l-au luat ca model de a teologhisi, de a cunoaște și trăi spiritualitatea ortodoxă. Cu speranță, fiindcă prin această hotărare a Bisericii Ortodoxe Romane se confirmă crezul Părintelui Profesor, transmis tuturor discipolilor săi, că teologia este o slujire a Bisericii, in Biserică și pentru Biserică”.

Un act de dreptate și de cinstire

Părintele Ștefan Buchiu explică faptul că „recunoașterea jertfei de sine a Părintelui Dumitru intru slujirea Bisericii prin teologia sa personalist-comunională, prin aducerea aproape de noi, cei de astăzi, a Sfinților Părinți și a operelor lor, a valorilor filocalice și liturgice ortodoxe nepieritoare, prin mărturia creștină autentică oferită in vremuri dificile, este un act de dreptate și de cinstire, a cărui amplitudine și rezonanță vor avea urmări pozitive in conștiințele teologilor, ale clericilor, ale monahilor și ale tuturor credincioșilor ortodocși”.

Părintele profesor are convingerea că „cel care a descris in mod inspirat, ca nimeni altul, chipul delicat și ferm al sfințeniei in paginile Dogmaticii sale, acela l-a și implinit deplin in persoana sa, prin harul Preasfintei Treimi și prin nevoință proprie: Sfantul Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae!”.

O responsabilizare pentru FTOUB

„Primim cu multă bucurie decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane de a canoniza 16 cuvioși și mărturisitori romani, printre care se numără și Părintele Dumitru Stăniloae, după convingerea multora cel mai mare teolog ortodox al veacului 20”, a declarat, la randul său Preotul Cosmin-Daniel Pricop, actualul decan FTOUB.

Părintele a menționat că Sfantul Dumitru Stăniloae a fost profesor la disciplinele Ascetică și Mistică, iar ulterior Teologie Dogmatică și Simbolică la Institutul Teologic de grad universitar din București, actualmente Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București.

„Canonizarea Părintelui Stăniloae, un om-instituție, așa cum pe bună dreptate a fost caracterizat, constituie, pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, și o foarte necesară responsabilizare, atat a corpului profesoral, cat și a studenților, in direcția păstrării, valorificării și aprofundării moștenirii teologice pe care Părintele Stăniloae ne-a lăsat-o. Avem, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, această datorie sfantă, de a incerca să ne ridicăm la demnitatea de moștenitori ai unui teolog, profesor și sfant al Bisericii”, mai spune Pr. Cosmin Pricop.

Sibiu

Bucuria este resimțită și la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfantul Andrei Şaguna” din Sibiu, instituție pe care Sfantul Dumitru Stăniloae a condus-o in perioada interbelică.

Decanul facultății sibiene, Preotul Constantin-Horia Oancea: „Canonizarea Părintelui Dumitru Stăniloae și a celorlalți cuvioși și preacucernici părinți mărturisitori reprezintă un eveniment major in viața Bisericii Ortodoxe Romane – dacă nu chiar cel mai important după 1989.

In primul rand, spune decanul de la Sibiu, trecerea intre sfinți a celor 15 figuri remarcabile ale ortodoxiei romanești este o recunoaștere a statutului lor de mărturisitori ai credinței in timpul prigoanei comuniste.

„Mă bucur că, intr-o lume in care falsele valori sunt tot mai mult promovate, Biserica noastră oferă romanilor repere morale temeinice ca ajutor pentru o viață echilibrată”.

Se reia tradiția primelor secole

„Canonizarea Părintelui Dumitru Stăniloae are o semnificație aparte in viața tuturor Bisericilor Ortodoxe, pentru că Părintele Stăniloae era de mult văzut ca o personalitate a Teologiei� ortodoxe”.

In felul acesta, observă părintele decan Constantin Oancea, in Biserica noastră „se reia tradiția celei mai glorioase perioade a Bisericii, perioada primelor secole, in care au fost cinstiți ca sfinți nu doar martirii și cuvioșii cu viață imbunătățită, ci și dascălii Bisericii”.

„Părintele Stăniloae continuă astfel pleiada de mari invățători ai Bisericii universale, se alătură unor remarcabili invățători, precum Sfinții Atanasie al Alexandriei, Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz, Grigorie de Nyssa, Chiril al Alexandriei, Maxim Mărturisitorul, ca să enumăr doar cațiva din această lungă listă de corifei ai teologiei. creștine”.

„Sunt convins că, peste secole, teologii vor citi scrierile Sfantului Dumitru Stăniloae cu aceeași reverență cu care vor lectura opera Sfinților Părinți din primul mileniu creștin”.

„Nu putem decat să ne rugăm Sfantului Dumitru Stăniloae ca să se aplece in rugăciunile sale și asupra Facultății de Teologie din Sibiu, instituție pe care a condus-o in perioada interbelică, și să insufle teologilor de astăzi acel duh de liniște, rugăciune și lumină care ii străbate scrierile”, a mai declarat Pr. Constantin Oancea pentru Basilica.ro.

Foto credit: Basilica.ro și Trinitas TV


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 107

Id: 81461

Data: Jul 16, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).