Născută la începutul creştinismului, cântarea bizantină, un gen muzical unic transmis de Biserica Ortodoxă, a supravieţuit până în zilele noastre, ceea ce a condus la includerea sa pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO, a transmis miercuri AFP.
Bazându-se pe tradiţiile muzicale din Balcani şi din estul Mediteranei unde se întindea Imperiul Bizantin, „cântarea bizantină” sau „arta psaltică”, exclusiv vocală (a capella) şi monofonică, însoţeşte textele liturgice.
Această cântare a creştinilor din Imperiul Roman de Răsărit este codificată în opt moduri sau tonuri. Este vorba despre o muzică fără modulare armonică, cu un cadru modal fix, spre deosebire de sistemul tonal actual al muzicii occidentale bazat în principal pe cele două moduri, major şi minor.
Pentru a pune în valoare textele biblice, cântarea bizantină a fost dezvoltată mai ales după secolul al III-lea în Imperiul Bizantin, înainte de a atinge apogeul între secolele al XIII-lea şi al XV-lea.
„Influenţa a fost reciprocă între cântarea bizantină şi muzica populară din regiune, fie ea balcanică, evreiască, arabă, armeană sau siriană”, a declarat Konstantinos Siachos, directorul şcolii de muzică bizantină şi tradiţională din Kalamata, în sudul Greciei.
Potrivit anumitor experţi, elemente din muzica greacă antică pot fi regăsite în arta psaltică, considerată a fi „o continuare” a Antichităţii.
Contribuţia sa muzicală bogată depăşeşte lumea ecleziastică şi elementele sale „sunt detectate în muzica populară din Balcani, turcă, arabă sau greacă, în general în cultura mediteraneană”, a mai spus Konstantinos Siacho citat de Agerpres.
În țara noastră, primele centre în care era studiată muzica bizantină apar abia în secolul XV și această muzică a primit ulterior influenţele etosului românesc.
„Specificul naţional care şi-a pus amprenta asupra muzicii bisericeşti din ţara noastră se referă la cântarea de strană, interpretată de omul simplu, în care se reflectau puternice influenţe din folclorul românesc”, Pr. Alexăndrel Barnea potrivit Ziarul Lumina.
Cel care a elaborat pentru prima dată un manuscris psaltic în româneşte a fost Filotei sin Agăi Jipei. Lucrarea sa, „Psaltichia Românească” a fost publicată în facsimil de Academia Română.
Cântarea bizantină a luat amploare în ţările ortodoxe din estul Europei în special după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1989.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 399
Id: 68533
Data: Dec 13, 2019
Imagine:
În Catedrala din Varşovia a fost oficiată sâmbătă Sfânta Liturghie în limba română ca expresie a aprecierii faţă de comunitatea românească din Polonia şi în contextul Zilei Naţionale a României .....
Data: Dec 13, 2019
Copiii și vârstnicii din spitalele, școlile speciale și azilele aflate în Protopopiatul Caransebeș au primit marţi vizita Preasfinţitului Părinte Lucian.
„Trebuie să fim împreună cu cei bolnavi, cu cei singuri, cu orfanii și bătrânii abandonați pentru că mesajul .....
Data: Dec 13, 2019
Iconarul Nicolae Muntean a primit săptămâna trecută titlul de „tezaur uman viu al județului Alba” în semn de apreciere pentru contribuția adusă la promovarea, păstrarea, valorificarea și transmiterea patrimoniului cultural material și imaterial al județului, anunţă Centrul de .....
Data: Dec 13, 2019
Marți, 17 decembrie 2019, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel își sărbătorește ziua onomastică.
De la ora 09.00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va săvârși Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor .....
Data: Dec 13, 2019
Aproximativ 165.000 de creștini vor merge în Israel pentru a celebra sărbătoarea Nașterii Domnului. La o distanţă de zece kilometri de Ierusalim se află biserica ridicată pe locul peșterii în care S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos.
Biserica .....
Data: Dec 13, 2019
Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord va comemora 30 de ani de la căderea comunismului printr-o serie de conferințe organizate la Stockholm și Göteborg în 20, respectiv 22 decembrie 2019.
Marcel Petrișor și Marius Vasileanu vor fi protagoniștii manifestărilor, .....
Data: Dec 13, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).