Credincioşii din Buzău pot aduce cinstire unui veşmânt care a acoperit moaştele Sfintei Parascheva de la Iaşi. Veşmântul oferit de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a fost aşezat spre închinare credincioşilor buzoieni, în lăcaşul de cult, de sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului.
„Veșmântul a fost solicitat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei încă din anul 2016, cererea fiind aprobată la începutul acestui an. Astfel, în data de 10 iulie 2020, o delegație formată din slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Buzău s-a deplasat la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a primit veșmântul de la Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu un hrisov, prin care se atestă autenticitatea acestuia”, se menţionează pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.
Moaştele Sfintei Parascheva se află la Iaşi din anul 1641.
Domnitorul Vasile Lupu al Moldovei a plătit toate datoriile Patriarhiei din Constantinopol, fapt pentru care, în semn de recunoştinţă, a primit moaștele Cuvioasei Parascheva „pentru sfințirea și binecuvântarea acelui loc al Bogdaniei (Țara Moldovei, n.n.)”, după cum se spune în „scrisoarea sinodicească”.
Racla cu cinstitele moaște a fost transportată cu o corabie pe Marea Neagră, fiind însoțită de trei mitropoliți greci (Ioanichie al Heracleei, Partenie al Adrianopolului și Teofan al Paleopatrei).
Ajungând la Galați, apoi la Iași, pe 13 iunie, au fost întâmpinate de Vasile Vodă Lupu, de Sfântul Mitropolit Varlaam și de episcopii de Roman și Huși, de cler și credincioși.
Moaștele Sfintei Parascheva de la Iași sunt păstrate aproape integral, acestea nefiind împărțite de la venirea în Moldova.
Veşmintele care acoperă sfintele moaşte sunt oferite ca „mângâiere creștinilor din parohiile diferitelor regiuni ale țării, dar și unor biserici din străinătate, pentru a păstra vie credința ortodoxă și pentru ca poporul iubitor de Dumnezeu s-o aibă alături pe sfânta ocrotitoare a Moldovei”, se menţionează pe site-ul arhiepiscopiei.
Înveșmântarea moaștelor Sfintei Parascheva are loc în cinci perioade ale anului, după o ceremonie bine stabilită, la care participă doar câțiva dintre preoții slujitori ai Catedralei Mitropolitane din Iași.
Pe toată durata desfășurării ritualului, biserica este închisă și nimeni din exterior nu are acces la acest eveniment deosebit. Ritualul are loc seara, după terminarea programului religios în catedrală.
Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 236
Id: 70949
Data: Aug 9, 2020
Imagine:
Părintele Episcop Ignatie a vorbit celor prezenți joi, la hramul Mănăstirii „Schimbarea la Faţă” din Huşi, despre modul în care noi putem .....
Data: Aug 9, 2020
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat în Duminica a 9-a după Rusalii, care face referire la Umblarea pe mare – Potolirea furtunii, învăţătura centrală a evangheliei duminicale care este .....
Data: Aug 9, 2020
„Prin rugăciune singurătatea omului se transformă în comuniune a omului cu Dumnezeu”, spune Patriarhul în predicile sale rostite în Duminica a 9-a după Rusalii.
Patriarhul Daniel aminteşte de slăbirea credinţei Apostolului Petru în timp ce era pe mare şi a scos în .....
Data: Aug 9, 2020
Aşezământul Bisericesc din Munchen a primit săptămâna trecută vizita unor oficiali ai statului român. Delegaţia din partea Senatului României și a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a fost întâmpinată de Episcopul vicar Sofian Braşoveanul.
Ramona Chiriac, .....
Data: Aug 10, 2020
Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania va fi decorat de Președintele României pentru activitățile filantropice .....
Data: Aug 10, 2020
Înmormântarea părintelui Boris Bobrinskoy va avea loc marţi la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Bussy en Othe, Franţa.
Sfânta Liturghie va începe la ora 08:30, iar slujba înmormântării va avea loc de la ora 11:00,
Data: Aug 10, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).