Clădirea-monument istoric a celui mai vechi cazinou din România, Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, este în curs de renovare în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Aici va funcționa un centru dedicat conservării și valorificării patrimoniului bizantin și post-bizantin.
Aflați în vizită de lucru în județul Suceava, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, premierul Ludovic Orban și alți membri ai guvernului au inspectat duminică, alături de autoritățile locale, mai multe obiective, printre care și șantierul de reabilitare a fostului Cazinou al Băilor din Vatra Dornei.
Ministrul culturii a declarat că această clădire va servi drept martor viitoarelor generații prin transformarea ei în centru muzeal și cultural al ortodoxiei românești.
Cazinoul Băilor a fost retrocedat în 2004 Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a depus, prin Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, un proiect de accesare de fonduri europene pentru reabilitarea clădirii și transformarea ei în muzeu al culturii ortodoxe.
„Patrimoniul bizantin și post-bizantin este unul important în țara noastră și trebuie conservat și valorificat. Orice demers de salvare a patrimoniului, care merită să fie valorificat turistic, trebuie susținut de investiții în infrastructură”, a mai spus ministrul Bogdan Gheorghiu.
Proiectul de reabilitare a clădirii de 2.539 de metri pătrați este deosebit de complex. Devizul lucrărilor conține 40.000 de articole și operațiuni, de la șlefuirea unor suprafețe și până la montarea noilor corpuri de iluminat. Proiectul include și tratarea în trei etape a unei ciuperci apărute în subsol, informează Monitorul de Suceava.
Centrul Muzeal va găzdui o expoziție permanentă cu obiecte din colecția Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar în sala mare vor fi expoziții temporare. Noul muzeu va mai dispune de o video-arhivă și de instalație de sonorizare și traducere simultană pentru conferințe internaționale.
Centrul ar putea veni în sprijinul proiectului de la Liteni, unde Ministerul Culturii plănuiește să ofere pregătire pentru restauratori.
În Județul Suceava, care are multe monumente din patrimoniul mondial UNESCO, funcționează un important complex muzeal național. Printre monumentele UNESCO din județ a căror restaurare se va finaliza anul acesta se numără Biserica Învierea Domnului a Mănăstirii Sucevița și Biserica Sfântul Nicolae din Bălinești, monument reprezentativ din Epoca Ștefaniană.
Foto credit: Facebook / Salvati Cazinoul Vatra Dornei
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 193
Id: 70522
Data: Jun 23, 2020
Imagine:
„Ofensiva obscenității publice cocoțată sfidător pe panouri stradale îi dezvăluie pe ideologii pansexualismului galopant în toată nuditatea lor ideatică”, remarcă Vasile Bănescu într-o reacție la apariția în Capitală a cinci panouri cu vârstnici care își prezintă orientarea .....
Data: Jun 23, 2020
Episcopul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a sfinţit duminică noua biserică a Parohiei Breb, situată la baza Munţilor Gutâi.
În omilia .....
Data: Jun 23, 2020
Asociația pentru copii și bătrâni „Sfântul Hristofor” împreună cu ASCOR Bucuresti și Asociația Așezământul Studențesc „Sfântul Apostol Andrei”, organizează colecta „Ajută la Nevoie!”.
Colecta vine pentru a sprijini mai multe familii din Bucuresti și Ilfov, rămase .....
Data: Jun 23, 2020
Anul acesta, din cauza pandemiei de coronavirus, procesiunea cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceva din data de 24 iunie nu va fi pedestră, ci se va realiza cu un autovehicul, au anunţat reprezentanţii Arhiepiscopiei.
Pelerinajul va începe în jurul orei .....
Data: Jun 23, 2020
Se împlinesc 22 de ani de când Părintele Arhimandrit Iachint Unciuleac, fost stareț al Putnei, a plecat la Domnul. Clipa trecerii l-a găsit, după cum avea să scrie Înaltpreasfințitul Calinic al Argeșului în Cartea de onoare a mănăstirii, „în scaunul de spovedanie, .....
Data: Jun 23, 2020
„Pentru a putea cunoaște și prețui creștinismul, ce trebuie să facem? Un lucru simplu și foarte important: să studiem Evanghelia!”, a
Data: Jun 23, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).