Ce este Canonul cel Mare al Sfantului Andrei Criteanul ?

Este vorba de un canon de pocainta, adica un lung imn liturgic (peste 250 stihiri), alcatuit din 9 cântari bogate, com­puse, la rândul lor, din stihiri scurte de pocainta, ritmate de invocatia: „Miluieste-ma, Dumnezeule, miluieste-ma!", cerere care aminteste de rugaciunea vamesului din prima duminica a perioadei Triodului.Canoanele liturgice au aparut la sfârsitul secolului al VII-lea si începutul secolului al VIII-lea, înlocuind, în mare masura imnele liturgice, numite Condac. Totusi, între cântarea a 6-a si a 7-a a fiecarui Canon se mai pastreaza un Condac urmat de un Icos.Canoanele, care au fost compuse la început de crestini sirieni elinizati din Palestina, sunt mai sobre din punct de vedere muzical si au un continut teologic mai accentuat.Canonul liturgic are noua cântari lungi, formate din multe stihiri scurte, iar acestea noua intercalau la început cele noua cântari biblice folosite în viata liturgica rasariteana:

  1. Cântarea lui Moise (Iesirea 15; 1-19);
  2. Noua cântare a lui Moise (Deuteronom 32,1-43);
  3. Rugaciunea Anei, mama lui Samuel (1 Regi 2, 1-10);
  4. Rugaciunea profetului Avacum (Habacuc) (Avacum 3,2-19);
  5. Rugaciunea lui Isaia (Isaia 26, 9-20);
  6. Rugaciunea lui Iona (Iona 2, 3-10);
  7. Rugaciunea celor Trei tineri;
  8. Cântarea celor Trei tineri;
  9. Cântarea Nascatoarei de Dumnezeu (Luca 1, 46-55) si ruga­ciunea lui Zaharia, tatal Sf. Ioan Botezatorul (Luca 1, 68-79).
Fiecare cântare a Canonului începe cu un Irmos (o strofa datatoare c|g ton), ;se continua cu. stihiri mai scurte si se încheie cu o lauda de preamarire adresata Sfintei Treimi (doxastikon) si o lauda adresata Maicii Domnului (theotokion).La Canonul initial al Sf. Andrei Criteanul, mai precis la cântarile a 3-a, a 4-a, a 8-a si a 9-a, au fost adaugate de tim­puriu câteva canoane mai mici, formate din trei cântari (trei ode), compuse de „Teodor" si „Iosif", adica Sf. Teodor Studitul (+ 826) si Iosif de Sicilia (+ 886).În secolele XI-XII, un canon de doua stihiri pentru o Cântare a fost adaugat în cinstea Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, din vremea în care Duminica a V-a din Postul Sf. Pasti a fost închinata pomenirii Sf. Maria Egipteanca. Apoi a fost adaugata la sfârsitul fiecarei cântari o stihira de cerere catre Sf. Andrei Criteanul însusi.Dupa sinaxar se cânta sau recita 16 stihiri, toate interca­late între Fericiri.† DANIELPATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE(Text preluat din lucrarea Foame si sete dupa Dumnezeu – întelesul si folosul postului, Editura „Basilica” a Patriarhiei Române, Bucuresti, 2008)

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 942

Id: 38534

Data: Mar 3, 2014

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).