Peste 60 % dintre monumentele istorice din România sunt monumente bisericești. Împreună cu acestea, Biserica Ortodoxă Română păstrează un fond impresionant de vestigii: icoane, manuscrise și carte veche, obiecte de cult, broderii, veșminte, mobilier, piese și fragmente arhitectonice etc.
Majoritatea acestor vestigii sunt organizate la ora actuală într-un total ce depășește 300 de muzee, colecții muzeale sau centre de ocrotire a patrimoniului bisericesc.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, 18 mai, propunem cinci muzee semnificative ale Bisericii, de vizitat în zona Bucureștiului.
1. Colecția muzeală a Mănăstirii Stavropoleos
Colecția muzeală de la Mănăstirea Stavropoleos a fost organizată începând cu anul 2000.
Sala care constituie muzeul propriu-zis, Colecția, a fost amenajată în memoria celor 25 de biserici demolate în timpul regimului comunist. Sala este organizată ca un spațiu de cult. Cuprinde icoane și obiecte liturgice din secolele 17-19, dar și fragmente din ziduri și fresce de la Bisericile Văcărești și Ienei.
Colecția muzeală cuprinde și o Bibliotecă. Sala este amenajată drept spațiu de lectură, cu mobilier Biedermeier, vitrine cu cărți vechi, icoane, gravuri, fotografii vechi, pictură și acuarelă modernă și contemporană.
Colecția, Biblioteca și Mănăstirea Stavropoleos pot fi vizitate virtual.
2. Muzeul Mănăstirii Antim
Muzeul Mănăstirii Antim datează din 1966. Expunerea a fost gândită în jurul personalității sfântului ierarh, reflectând opera și biografia sa și valorifică obiectele aflate în colecția de artă a Patriarhiei Române.
Muzeul a fost reorganizat și extins în 2016, după un nou concept expozițional, o nouă selecție și o regândire a tematicii și a modului de expunere. Spațiul expozițional a fost extins, fiind organizat în două secțiuni tematice ale expunerii: viața și opera Sfântului Antim Ivireanul (primele trei săli) și arta epocii lui (următoarele patru săli).
Un al doilea spațiu muzeal al mănăstirii, închinat mișcării de revigorare spirituală Rugul aprins, este amenajat în clopotnița mănăstirii, în fosta chilie a Părintelui Daniil Sandu Tudor (1896-1962), inițiatorul mișcării.
3. Casa memorială a Pr. Dumitru Stăniloae din București
Acest muzeu fost amenajat recent în proximitatea kilometrului 0 al Capitalei, la Parohia „Sfântul Gheorghe Vechi”. Este situată la parterul casei parohiale din curtea lăcașului de cult.
Renumitul teolog a locuit în spațiul amintit împreună cu soția și fiica începând cu anul 1947 pentru o perioadă îndelungată.
Inaugurarea oficială a muzeului a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Vezi mai multe detalii și fotografii aici.
4. Muzeul Mănăstirii Cernica și Casa memorială a Sf. Cuv. Gheorghe
Tema centrală a expoziției din Muzeul Mănăstirii Cernica este școala de pictură și de caligrafie de la Mănăstirea Cernica. Spațiul expozițional este organizat în jurul a două secțiuni tematice: istoria Mănăstirii Cernica (prezentată în 3 săli) și Mănăstirea Cernica – izvor de artă și cultură (prezentată în cinci săli).
Una dintre piesele importante ale colecţiei muzeale este Hrisovul emis la 29 mai 1608 de domnitorul Radu Şerban, care întăreşte daniile pe care Cernica Ştirbei le-a dăruit mănăstirii.
În anul 2005, cu prilejul canonizării starețului Gheorghe, chilia sa de la Cernica a fost amenajată pentru și a devenit „Casa memorială Sfântul Gheorghe de la Cernica”.
Vezi imagini recente cu cele două obiective muzeale de la Cernica.
5. Palatul Patriarhiei
În perioada martie 2014 – decembrie 2015 monumentul istoric Palatul Patriarhiei a beneficiat de ample lucrări de consolidare și restaurare, finanțate din fondurile Uniunii Europene, ale Guvernului României și ale Patriarhiei Române.
În clădirea Palatului Patriarhiei se află o colecție de obiecte importante de artă religioasă și nu numai. Între acestea se numără două epitafuri realizate de Anna Roth, tablourile „Sfânta Familie” și „Sfântul Sebastian”. Citește mai multe despre aceste opere în Ziarul Lumina.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 321
Id: 73607
Data: May 18, 2021
Imagine:
Femeile susțin Biserica mai mult decât bărbații și Îl simt pe Dumnezeu altfel decât ei. De aceea, ele sunt cele care transmit credința copiilor în familie, a spus duminică Înaltpreasfințitul Serafim. Mitropolitul a transmis familiilor mesajul de a se lupta împotriva păcatului .....
Data: May 18, 2021
Pentru unele persoane voluntariatul nu este doar o activitate extra faţă de activităţile zilnice, ci un mod de viaţă. Acest lucru este valabil şi pentru Mihaela Handuca, care se află în echipa Diaconia de la vârsta de 13 ani.
După 10 de voluntariat, spune că a .....
Data: May 18, 2021
În urmă cu 160 de ani trecea în veşnicie Mitropolitul Sofronie Miclescu, cunoscut ca sprijinitor al Unirii Principatelor Române.
Profil biografic
- A fost tuns în monahism la Secu (1818), apoi trecut la Neamț, ierodiacon (1821), ieromonah (1824); .....
Data: May 18, 2021
În Duminica Mironosiţelor, Mitropolitul Iosif a evocat calităţile femeii creştine.
„Cine şi ce poate egala în lume blândeţea, .....
Data: May 18, 2021
Credincioșii care s-au rugat duminică în Catedrala din Miercurea Ciuc au fost martorii unei slujbe aparte în cadrul Liturghiei, tunderea în monahism.
Rasofora Varvara Colniceanu, a intrat în monahism chiar în Duminica Femeii Creștine. Ea a primit numele „Parascheva” .....
Data: May 18, 2021
Mitropolia Moldovei și Bucovinei lansează în aceste zile proiectul „Alege Școala, consolidează familia!” la nivelul mai multor localități din trei județe ale țării: Botoșani, Iași și Constanța.
Proiectul urmărește prevenirea abandonului școlar și se adresează în .....
Data: May 19, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Pimen - Interviu
IPS Pimen - Sfanta Liturghie la Manastirea Doroteia Suceava
IPS Pimen - Binecuvantare arhiereasca la Schitul Marginea
IPS Pimen - Sfanta Liturghie la Manastirea Sfantul Ioan Iacob Hozevitul - Corlateni - Pojorata - Suceava - 2012
IPS Pimen - Sfanta Liturghie oficiata la Manastirea Sf Ioan cel Nou de la Suceava
IPS Pimen - Slujba de resfintire a Bisericii Parohiei Manastioara Preutesti
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).