Cine a fost Episcopul Gherasim Saffirin, om al rugaciunii și chip al smereniei . 100 de ani de la moarte

„Om al rugăciunii și al smereniei”, așa cum îl numește IPS Varsanufie, Episcopul Gherasim Saffirin a fost pomenit luni, la 100 de ani de la trecerea la Domnul, la Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea. Fost episcop al Romanului, ierarhul a tradus numeroase texte patristice folosite ulterior la apariția Filocaliei în limba română. Spre finalul vieții, s-a retras la Frăsinei pentru a se dedica vieții monahale.

În cuvântul transmis cu ocazia comemorării, Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului a evidențiat personalitatea vrednicului ierarh, care „a căutat să descopere în viața și slujirea sa darurile lui Dumnezeu și dragostea față de Biserică”.

„În slujirea arhierească, în lucrarea administrativă, culturală, misionară și filantropică, a militat pentru îndepărtarea abuzurilor și a apărat demnitatea Bisericii, cerând preoţilor şi colaboratorilor pe plan administrativ o corectitudine exemplară, spre a nu deveni pricină de defăimare”.

Un cărturar desăvârșit, Episcopul Gherasim Saffirin a tradus numeroase texte patristice și liturgice și a fost un rugător desăvârșit, după cum remarcă Arhim. Iuliu Scriban: „stătea închis în casă, citea din cărţile călugărilor de altădată, medita noaptea fără a aprinde lumina, se hrănea neîndestulător, cu post aspru, până ce medicii i-au spus la Roman că ori mănâncă, ori moare”.

Episcopul ascet care s-a retras în Mănăstirea Frăsinei, „avea o adorație extremă pentru monahism” și un interes deosebit față de textele filocalice ce „descopereau preocuparea ierarhului pentru rugăciunea minții și a nevoințelor de curăție a sufletului de patimi”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie.

Se retrage la Mănăstirea Frăsinei în data de 24 iunie 1911, de unde la 14 februarie 1922 trece la Domnul în post și rugăciune.

„Episcopul Gherasim Saffirim a devenit astfel un model de slujire, făcându-se tuturor pildă de ascultare, smerenie, rugăciune și înțelepciune, pentru a primi cele făgăduite prin glasul psalmistului: ‹Arhiereii Tăi, Doamne, se vor îmbrăca întru dreptate și cuvioșii Tăi întru bucurie se vor bucura› (Psalmul 131)”, a adăugat la final Arhiepiscopul Râmnicului.

La slujba de pomenire au fost prezenți membrii Permanenței Consiliului Eparhial, obștea Mănăstirii Frăsinei, precum și preoți și elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicul Vâlcea.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).